Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Elon Musk: «Υψηλή» η πιθανότητα ρωσικών επιθέσεων στο Starlink στην Ουκρανία

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, προειδοποίησε χθες ότι τα τερματικά χρηστών Starlink στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της Ρωσίας και συμβούλεψε τους χρήστες να λαμβάνουν προφυλάξεις, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο Ars Technica.

     


    "Σημαντική προειδοποίηση: Το Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που εξακολουθεί να λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, επομένως η πιθανότητα να στοχοποιηθεί είναι υψηλή. Χρησιμοποιήστε με προσοχή", έγραψε ο Μασκ στο Twitter. Όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένες συμβουλές, ο Μασκ είπε ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία πρέπει να ενεργοποιούν το Starlink μόνο όταν χρειάζεται, να τοποθετούν την κεραία «όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους ανθρώπους» και «να τοποθετούν ελαφρύ καμουφλάζ πάνω από [την] κεραία για να αποφύγουν την οπτική ανίχνευση». Ένα λεπτό στρώμα βαφής σε σπρέι θα λειτουργούσε εάν δεν υπάρχουν μεταλλικά σωματίδια στο χρώμα, έγραψε. Ένας χρήστης του Twitter ρώτησε τον Μασκ αν το Starlink θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κυβερνοεπίθεση από τη Ρωσία παρόμοια με αυτή που επηρέασε τη δορυφορική υπηρεσία Viasat. Ο Musk απάντησε: «Σχεδόν όλα τα τερματικά χρηστών της Viasat Ukraine κατέστησαν μόνιμα άχρηστα από μια ρωσική κυβερνοεπίθεση την ημέρα της εισβολής, οπότε... ναι».

    Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ζήτησε από τον Musk να ενεργοποιήσει το Starlink στην Ουκρανία λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα που διέκοψε την υπηρεσία Διαδικτύου. Ο Μασκ απάντησε θετικά και δύο ημέρες αργότερα, ο Φεντόροφ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός φορτηγού γεμάτου νεοαφιχθέντα τερματικά Starlink. Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πόσα τερματικά Starlink είναι διαθέσιμα στην Ουκρανία, αλλά ο Fedorov έγραψε στο Twitter στον Musk, «Θα σας κρατάμε ενήμερους καθώς θα κυκλοφορήσουμε περισσότερα Starlinks σε όλη τη χώρα».

    Ο Musk αρχικά συνέστησε την χρήση ηλιακών συλλέκτων και μπαταρίας και συνέχισε λέγοντας ότι η SpaceX "ενημερώνει το λογισμικό για να μειώσει την μέγιστη κατανάλωση ενέργειας, ώστε το Starlink να μπορεί να τροφοδοτείται από έναν αναπτήρα αυτοκινήτου". Ο Μασκ έγραψε επίσης ότι «η περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας έχει ενεργοποιηθεί, έτσι η κεραία συστοιχίας φάσεων μπορεί να διατηρεί το σήμα ενώ βρίσκεται σε ένα κινούμενο όχημα».


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.