Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Portal Kombat: Μια πιο προσεκτική ματιά στην εκστρατεία προπαγάνδας της Ρωσίας

      Σε έκθεση των γαλλικών αρχών περιγράφεται ένα ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει τουλάχιστον 193 ιστότοπους

    Γάλλοι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ένα εξελιγμένο ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης με την ονομασία "Portal Kombat", το οποίο διαδίδει ενεργά προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη στις δυτικές χώρες. Η αποκάλυψη προέρχεται από μια έκθεση που δημοσίευσε η γαλλική κρατική υπηρεσία Viginum, η οποία ιδρύθηκε το 2021 για να διασφαλίσει την προστασία από τις ξένες ψηφιακές παρεμβάσεις.

     

    Η Viginum, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα επιστήμης δεδομένων και γεωπολιτικής, διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα για τις "πύλες πληροφοριών" από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ένα δίκτυο τουλάχιστον 193 ιστότοπων που διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς, παρουσιάζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα επικρίνουν τη Δύση. Ο πρωταρχικός στόχος, όπως τονίζεται στη γαλλική έκθεση, είναι η διαμόρφωση μιας θετικής αφήγησης γύρω από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και η υπονόμευση της Ουκρανίας και των ηγετών της.

     

    Η εκστρατεία παραπληροφόρησης στόχευσε στρατηγικά τις δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ιστότοποι, που συχνά περιείχαν την λέξη "pravda" στο όνομα τομέα, είχαν γραφικές ομοιότητες με ιστότοπους που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες εκστρατείες που στόχευαν ρωσόφωνο κοινό στην Ουκρανία. Παρά τη γραφική τους ομοιότητα, οι ιστότοποι αυτοί δεν συγκέντρωσαν μεγάλο κοινό, με τη μέση επισκεψιμότητα το Νοέμβριο του 2023 να κυμαίνεται γύρω στις 31.000 επισκέψεις.

     

    Η γαλλική έρευνα αποκάλυψε ότι οι ιστότοποι ανάγονταν σε διευθύνσεις IP με παρόμοια χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδεικνύει περαιτέρω συντονισμένη προσπάθεια. Το περιεχόμενο αυτών των ιστότοπων αντιγραφόταν συχνά από φιλορωσικούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ρωσικά πρακτορεία τύπου και τοπικές πηγές, με τη χρήση πολλές φορές αυτοματοποιημένης μετάφρασης. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram, αξιοποιήθηκαν για "μαζικό διαμοιρασμού περιεχομένου", υποδεικνύοντας μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της προπαγάνδας.

     

    Η Viginum τόνισε ότι το περιεχόμενο που διαδόθηκε από την "Portal Kombat" περιλάμβανε αμφιλεγόμενα θέματα, συμβάλλοντας στη διαίρεση του δημόσιου λόγου στις γαλλόφωνες περιοχές. Η εκστρατεία παραπληροφόρησης επεκτάθηκε πέρα από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, αγγίζοντας θέματα εντός της γαλλόφωνης συνωμοτικής σφαίρας που αμφισβητούν τον πολιτικό λόγο, την ακεραιότητα των μέσων ενημέρωσης και τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

     

    Η ανακάλυψη του "Portal Kombat" προσθέτει καύσιμα στην αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, υπογράμμισε τον κρίσιμο χαρακτήρα της φετινής χρονιάς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ξένης παρέμβασης, ιδίως καθώς διάφορες χώρες προετοιμάζονται για εθνικές εκλογές. Ο Borrell υπογράμμισε την απειλή της χειραγώγησης της ξένης πληροφόρησης ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, παρομοιάζοντάς την με δηλητήριο που μπορεί να αποικίσει τα μυαλά, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής δράσης για τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών.

     

    Η αποκάλυψη του δικτύου παραπληροφόρησης "Portal Kombat" χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του εξελισσόμενου τοπίου του ψηφιακού πολέμου. Καθώς τα έθνη παλεύουν με την επίμονη απειλή της ξένης παρέμβασης, οι συνεργατικές προσπάθειες και η επαγρύπνηση είναι υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του δημόσιου λόγου και των δημοκρατικών διαδικασιών σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.


     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.