Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η κβαντική εμπλοκή συνδέει δύο άτομα σε απόσταση 33 χιλιομέτρων καταφέρνοντας νέο ρεκόρ απόστασης

    Ερευνητές από δύο πανεπιστήμια της Γερμανίας «επιδειξαν την κβαντική εμπλοκή δύο ατόμων που χωρίζονται από 33 χιλιόμετρα οπτικών ινών», αναφέρει ο  δικτυακός τόπος newatlas.com. Εκτός από το νέο ρεκόρ απόστασης, «Η ομάδα λέει ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την υλοποίηση ενός πρακτικού κβαντικού Διαδικτύου».
    Στα πειράματά τους, η ομάδα ενέπλεξε δύο άτομα ρουβιδίου που φυλάσσονταν σε οπτικές παγίδες σε δύο διαφορετικά κτίρια στην πανεπιστημιούπολη Ludwig-Maximilians-University Munich. Τα χώριζαν 700 m οπτικών ινών, απόσταση που επεκτάθηκε στα 33 km με επιπλέον καλώδιο. Κάθε άτομο διεγείρεται με έναν παλμό λέιζερ, που το αναγκάζει να εκπέμπει ένα φωτόνιο που είναι κβαντικά μπλεγμένο με το άτομο. Στη συνέχεια, τα φωτόνια στέλνονται στα καλώδια οπτικών ινών για να συναντηθούν σε έναν σταθμό λήψης στη μέση. Εκεί, τα φωτόνια υποβάλλονται σε μια κοινή μέτρηση, η οποία τα εμπλέκει — και επειδή το καθένα είναι ήδη μπλεγμένο με το δικό του άτομο, τα δύο άτομα μπλέκονται επίσης μεταξύ τους.

    Ενώ τα φωτόνια είχαν εμπλακεί σε μεγάλες αποστάσεις στο παρελθόν, αυτή η μελέτη σηματοδοτεί ένα νέο ρεκόρ απόστασης για εμπλοκή δύο ατόμων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι «κβαντικής μνήμης», πάνω από οπτικές ίνες.


    Πηγή
    Φωτογραφία: iStock photo
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.