Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η NASA παρακολουθεί έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα αστεροειδή που έχει "μικρή πιθανότητα" να χτυπήσει τη Γη το 2046

      Αν χτυπήσει τελικά τη Γη, θα είναι μια "εκρηκτική" ημέρα των ερωτευμένων

    Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής που έχει περίπου το μέγεθος μιας ολυμπιακής πισίνας έχει μια "μικρή πιθανότητα" να συγκρουστεί με τη Γη σε 23 χρόνια, με πιθανή σύγκρουση την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2046, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

    Ο αστεροειδής έχει 1 στις 625 πιθανότητες να προσκρούσει στη Γη, με βάση τις προβλέψεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, αν και το σύστημα Sentry του Jet Propulsion Laboratory της NASA, που παρακολουθεί πιθανές συγκρούσεις με ουράνια αντικείμενα, υπολόγισε τις πιθανότητες πιο κοντά στο 1 στις 560

    Όμως ο διαστημικός βράχος - με την ονομασία 2023 DW - είναι το μόνο αντικείμενο στον κατάλογο κινδύνου της NASA που κατατάσσεται στο 1 στα 10 στην κλίμακα κινδύνου σύγκρουσης του Τορίνο, μια μετρική για την κατηγοριοποίηση του προβλεπόμενου κινδύνου σύγκρουσης ενός αντικειμένου με τη Γη. Όλα τα άλλα αντικείμενα κατατάσσονται στο 0 στην κλίμακα Torino.

    Αν και το 2023 DW βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, η κατάταξή του στο 1 σημαίνει μόνο ότι "η πιθανότητα σύγκρουσης είναι εξαιρετικά απίθανη χωρίς να υπάρχει λόγος για δημόσια προσοχή ή δημόσια ανησυχία", σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory, ενώ η κατάταξη 0 σημαίνει ότι "η πιθανότητα σύγκρουσης είναι μηδενική ή είναι τόσο χαμηλή ώστε να είναι ουσιαστικά μηδενική".

    "Αυτό το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό", δήλωσε ο Davide Farnocchia, μηχανικός πλοήγησης στο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

    Αξιωματούχοι της NASA έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης θα μπορούσαν να μεταβληθούν δραματικά καθώς θα συλλέγονται περισσότερες παρατηρήσεις του 2023 DW και θα γίνονται πρόσθετες αναλύσεις.

    "Συχνά, όταν ανακαλύπτονται για πρώτη φορά νέα αντικείμενα, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες δεδομένων για να μειωθούν οι αβεβαιότητες και να προβλεφθούν επαρκώς οι τροχιές τους για χρόνια στο μέλλον", σημείωσε την Τρίτη στο Twitter η NASA Asteroid Watch.

    Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA. Καθώς ο 2023 DW περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, έχει 10 προβλεπόμενες κοντινές προσεγγίσεις στη Γη, με την πλησιέστερη προσγείωση στις 14 Φεβρουαρίου 2046 και άλλες εννέα μεταξύ 2047 και 2054. Η κοντινότερη απόσταση που αναμένεται να διανύσει ο αστεροειδής προς τη Γη είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Eyes on Asteroids της NASA.

    Ο διαστημικός βράχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό μας στις 2 Φεβρουαρίου. Ταξιδεύει περίπου 25 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση πάνω από 18 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο γύρω από τον ήλιο κάθε 271 ημέρες.

    Ο Farnocchia σημείωσε την επιτυχία της αποστολής DART της NASA, ή αλλιώς Double Asteroid Redirection Test, τον Σεπτέμβριο του 2022 ως απόδειξη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει διαστημικούς βράχους σε δυνητικά καταστροφικές πορείες. Η DART συνέκρουσε σκόπιμα ένα διαστημόπλοιο με έναν αστεροειδή για να αλλάξει την τροχιά του.

    "Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πετάξαμε αυτή την αποστολή", είπε, "και αυτή η αποστολή ήταν μια θεαματική επιτυχία".


    Πηγή
    Φωτογραφία: cnn.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.