Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η NASA στέλνει τεχνητά γυναικεία σώματα στη Σελήνη για να μελετήσει τους κινδύνους ακτινοβολίας

    Η Helga και η Zohar κατευθύνονται για ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη σε μια σημαντική αποστολή, μετρώντας για πρώτη φορά τους κινδύνους ακτινοβολίας για γυναίκες αστροναύτες. Το άψυχο ζευγάρι είναι ανδρείκελα με πρότυπο το σώμα μιας ενήλικης γυναίκας. Για την αποστολή Artemis 1, στην οποία το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα Orion θα ταξιδέψει στη Σελήνη και θα επιστρέψει, ένα από τα ανδρείκελα θα εφοδιαστεί με ένα πρόσφατα αναπτυγμένο γιλέκο προστασίας από την ακτινοβολία. Η Helga και η Zohar, όπως τα αποκαλούν, δεν θα είναι μόνα, καθώς θα τους συντροφεύσει ένα τρίτο ανδρείκελο που θα συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις επιταχύνσεις και τους κραδασμούς της πτήσης. Το Artemis 1 έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί αργότερα φέτος. Το πρόγραμμα Artemis στοχεύει να επιστρέψει ανθρώπους στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά η διαστημική υπηρεσία έχει ορκιστεί να προσγειώσει την πρώτη γυναίκα στη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης.

    Καθώς ταξιδεύουν με το διαστημόπλοιο Orion προς τη Σελήνη, η Helga και η Zohar θα επηρεαστούν από το σκληρό περιβάλλον του διαστήματος. Τα ανδρείκελα, έχοντας ταξιδέψει πέρα από την προστατευτική θωράκιση της μαγνητόσφαιρας της Γης, θα εκτεθούν σε διάφορους τύπους διαστημικής ακτινοβολίας, όπως φορτισμένα σωματίδια που παράγονται από τον Ήλιο ή ενεργειακά σωματίδια παγιδευμένα στην ατμόσφαιρα της Γης. Η διαστημική ακτινοβολία είναι γνωστό ότι μεταβάλλει τα μόρια του DNA, κάτι που προφανώς δεν είναι καλό για την ανθρώπινη υγεία. Κατά την άφιξή τους πίσω στη Γη, τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τα δύο ανδρείκελα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα το επίπεδο προστασίας που παρέχει το πρόσφατα αναπτυγμένο γιλέκο AstroRad.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.