Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η SpaceX εκτοξεύει την πρώτη αποστολή της Νότιας Κορέας στο φεγγάρι

    Χθες το βράδυ, η Νότιος Κορέα ξεκίνησε την πρώτη της σεληνιακή αποστολή — στην πραγματικότητα, την πρώτη της αποστολή πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης. Παλαιότερα ονομαζόταν Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), η αποστολή, που διαχειρίζεται το Κορεατικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Έρευνας (KARI), τώρα ονομάζεται Danuri, ένα λογοπαίγνιο με τις κορεατικές λέξεις «φεγγάρι» και «απόλαυση». Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να δοκιμάσει την τεχνολογία του σεληνιακού διαστημικού σκάφους της Νότιας Κορέας προτού κάνει μια προσπάθεια να προσγειωθεί στην επιφάνεια, δοκιμαστικά το 2030, εάν όλα πάνε καλά.

    Ο Danuri εκτοξεύτηκε στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9 της SpaceX από τον Διαστημικό Σταθμό του Cape Canaveral στις 7:08 μ.μ. EDT στις 4 Αυγούστου, με το προωθητικό μέρος του πυραύλου να προσγειώνεται επιτυχώς στο drone πλοίο «Just Read the Instructions» λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση.

    Το διαστημόπλοιο βρίσκεται τώρα σε μια κυκλική διαδρομή προς τη Σελήνη. Πρώτα θα πετάξει προς τον ήλιο πριν γυρίσει πίσω προς τον προορισμό του, φτάνοντας σε σεληνιακή τροχιά στα μέσα Δεκεμβρίου. Η λήψη αυτής της μακρύτερης διαδρομής, γνωστής ως βαλλιστική σεληνιακή μεταφορά, χρησιμοποιεί υποβοήθηση βαρύτητας από τον ήλιο για να κάνει το ταξίδι πιο αποδοτικό ως προς τα καύσιμα.

    Όταν ο Danuri φτάσει στο φεγγάρι, τοποθετημένος σε τροχιά ύψους 62 μιλίων, θα πραγματοποιήσει έρευνα με έξι επιστημονικά όργανα: ένα μαγνητόμετρο, ένα φασματόμετρο ακτίνων γάμμα, ένα πειραματικό σύστημα επικοινωνιών και τρεις κάμερες, συμπεριλαμβανομένης μιας σχεδιασμένης από τη NASA που είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να δει μέσα τους μόνιμα σκιασμένους κρατήρες του φεγγαριού, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιέχουν πάγο νερού.

    Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, η Νότια Κορέα θα γίνει ο όγδοος πολιτικός φορέας που θα εκτελέσει αποστολή στο φεγγάρι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Λουξεμβούργο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειονότητα αυτών των αποστολών ήταν τροχιακά περάσματα, αρκετές ρομποτικές προσγειώσεις και μόνο έξι προσγειώσεις ανθρώπων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: SpaceX
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.