Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Λύθηκε το πρόβλημα δεδομένων στο Voyager 1 της NASA

    Μηχανικοί επιδιόρθωσαν ένα πρόβλημα που επηρέαζε τα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Voyager 1 της NASA. Νωρίτερα φέτος, το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου στάσης του ανιχνευτή (Attitude Articulation and Control System - AACS), το οποίο κρατά την κεραία του Voyager 1 στραμμένη προς τη Γη, άρχισε να στέλνει αλλοιωμένες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τις δραστηριότητές του στους ελεγκτές της αποστολής, παρόλο που λειτουργεί κανονικά. Ο υπόλοιπος ανιχνευτής φάνηκε επίσης χωρίς πρόβλημα καθώς συνέχιζε να συλλέγει και να επιστρέφει επιστημονικά δεδομένα.

    Η ομάδα εντόπισε έκτοτε την πηγή των αλλοιωμένων πληροφοριών: Το AACS είχε αρχίσει να στέλνει τα δεδομένα τηλεμετρίας μέσω ενός ενσωματωμένου υπολογιστή που ήταν γνωστό ότι είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν από χρόνια, και ο υπολογιστής κατέστρεφε τις πληροφορίες.

    Η Suzanne Dodd, η υπεύθυνη έργου του Voyager, είπε ότι όταν υποψιάστηκαν ότι αυτό ήταν το πρόβλημα, επέλεξαν να δοκιμάσουν μια λύση χαμηλού κινδύνου: να δώσουν εντολή στο AACS να συνεχίσει την αποστολή των δεδομένων στον σωστό υπολογιστή.

    Οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί το AACS άρχισε να δρομολογεί δεδομένα τηλεμετρίας στον εσφαλμένο υπολογιστή, αλλά πιθανότατα έλαβε μια ελαττωματική εντολή που δημιουργήθηκε από άλλον ενσωματωμένο υπολογιστή. Εάν συμβαίνει αυτό, θα υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα κάπου αλλού στο διαστημόπλοιο. Η ομάδα θα συνεχίσει να ψάχνει για αυτό το υποκείμενο ζήτημα, αλλά δεν πιστεύει ότι αποτελεί απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία του Voyager 1.

    «Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε πάλι τηλεμετρία», είπε η Dodd. «Θα κάνουμε μια ανάγνωση πλήρους μνήμης του AACS και θα εξετάσουμε όλα όσα κάνει. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα που προκάλεσε το ζήτημα της τηλεμετρίας εξαρχής. Επομένως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερες έρευνες να κάνουμε».


    Πηγή
    Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.