Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Νέα μελέτη δείχνει ότι το μπλε φως μπορεί να μην είναι ο μόνος ένοχος για τη διαταραχή του ύπνου

      Η τρέχουσα κατανόησή μας για το πώς το φως επηρεάζει τον ύπνο μας είναι ελλιπής

    Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία υποδηλώνει ότι το αντιληπτό χρώμα του φωτός και όχι μόνο το μήκος κύματός του μπορεί να παίζει ρόλο στη διαταραχή των συνηθειών του ύπνου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Computational Biology, διαπίστωσε ότι ακόμη και το λευκό φως που φέρει μπλε κύματα, διεγείρει τα κωνοειδή κύτταρα στο πίσω μέρους του ματιού σας, ώστε να βλέπουν κίτρινα, κόκκινα ή μωβ χρώματα, θα μπορούσε ακόμη να επηρεάσει τους κύκλους του ύπνου μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα λαμβάνουν επίσης πληροφορίες, δημιουργώντας έτσι το ερώτημα κατά πόσον τα κωνοειδή κύτταρα, και συνεπώς το χρώμα του φωτός, επηρεάζουν επίσης το εσωτερικό μας ρολόι.

     

    "Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα κατανόησή μας για το πώς το φως επηρεάζει τον ύπνο μας είναι ελλιπής", δήλωσε η Christine Blume, χρονοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο διαφοροποιημένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το φως επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου".

     

    Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον σχεδιασμό των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών που εκπέμπουν φως. Για παράδειγμα, τα τηλέφωνα θα μπορούσαν μια μέρα να επιτρέπουν στους χρήστες να μεταβούν σε μια νυχτερινή λειτουργία που μειώνει την ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται χωρίς να αλλάξει τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης.

    "Τεχνολογικά, είναι δυνατόν να μειωθούν οι αναλογίες μικρού μήκους κύματος ακόμη και χωρίς χρωματική προσαρμογή της οθόνης", δήλωσε ο Blume. "Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ευρέως στις οθόνες κινητών τηλεφώνων".

    Η μελέτη υποδεικνύει επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στο μπλε φως μπορεί να θέλουν να αποφεύγουν τη χρήση των συσκευών τους το βράδυ ή τουλάχιστον να τις χρησιμοποιούν με φίλτρο μπλε φωτός. "Εάν διαπιστώσετε ότι ο ύπνος σας διαταράσσεται από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το βράδυ, ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε την έκθεσή σας στο μπλε φως", δήλωσε ο Blume. "Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό, όπως η χρήση φίλτρου μπλε φωτός στις συσκευές σας ή η χρήση γυαλιών που εμποδίζουν το μπλε φως".

     

    Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις επιδράσεις του φωτός στους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και της συνολικής μας υγείας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Donald Iain Smith/Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.