Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Σπάνιο θέαμα για ερασιτέχνες αστρονόμους η αυριανή ευθυγράμμιση πέντε πλανητών

    Ερασιτέχνες αστρονόμοι ετοιμάζονται για ένα μοναδικό θέαμα αύριο, καθώς οι πέντε πλανήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι παρατάσσονται κατά σειρά απόστασής τους από τον ήλιο στον ουρανό πριν την αυγή.
    Για όσους μπορούν να ξυπνήσουν πολύ πρωί και έχουν ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος, θα είναι ορατοί πριν από την εξαφάνιση του Ερμή στην λάμψη του ανατέλλοντος ηλίου. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε δύο ή τρεις πλανήτες κοντά μεταξύ τους με γυμνό μάτι, αλλά και οι πέντε μαζί δεν έχουν εμφανιστεί σε σειρά, στο βόρειο ημισφαίριο, από τον Δεκέμβριο του 2004.

    "Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο", δήλωσε η καθηγήτρια Beth Biller, καθηγήτρια χαρακτηρισμού εξωπλανητών στο ινστιτούτο αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. "Τώρα γνωρίζουμε πολλά άλλα αστέρια που φιλοξενούν πολλούς πλανήτες. Αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε το ίδιο πράγμα δίπλα μας, με τους πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να είναι ορατοί στο γυμνό μάτι ταυτόχρονα." Οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος περιφέρονται γύρω από τον ήλιο σε ένα εξαιρετικά στενό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τους βλέπει κανείς από τη Γη, φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε μια νοητή γραμμή στον ουρανό που ονομάζεται εκλειπτική γραμμή. Οι πέντε πλανήτες θα ανέβουν πάνω από τον ορίζοντα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τους δούμε όλους μέχρι αργότερα μέσα στον μήνα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.