Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το νέο νευρωνικό δίκτυο της Disney μπορεί να αλλάξει την ηλικία ενός ηθοποιού με ευκολία

      Το "Production ready" νευρωνικό δίκτυο κάνει τους ηθοποιούς νεότερους ή μεγαλύτερους

    Οι ερευνητές της Disney δημιούργησαν ένα νέο νευρωνικό δίκτυο που μπορεί να αλλάξει την ηλικία των ηθοποιών στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, αναφέρει το Gizmodo. Η τεχνολογία θα επιτρέψει στους παραγωγούς τηλεόρασης ή ταινιών να κάνουν τους ηθοποιούς να φαίνονται μεγαλύτεροι ή νεότεροι χρησιμοποιώντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα είναι λιγότερο δαπανηρή και χρονοβόρα από προηγούμενες μεθόδους.

    Παραδοσιακά, όταν το προσωπικό των ειδικών εφέ σε μια παραγωγή βίντεο ή ταινίας χρειάζεται να κάνει έναν ηθοποιό να φαίνεται μεγαλύτερος ή νεότερος (μια τεχνική που η Disney αποκαλεί "επανα-γήρανση" - re-aging), συνήθως χρησιμοποιεί μια διαδικασία τρισδιάστατης σάρωσης και μοντελοποίησης 3D ή 2D καρέ-καρέ ψηφιακού ρετούς του προσώπου του ηθοποιού χρησιμοποιώντας εργαλεία παρόμοια με το Photoshop. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή περισσότερο, ανάλογα με τη διάρκεια της εργασίας.

    Αντίθετα, η νέα τεχνική AI της Disney, που ονομάζεται Face Re-aging Network (FRAN), αυτοματοποιεί τη διαδικασία. Η Disney την αποκαλεί «την πρώτη πρακτική, πλήρως αυτόματη και έτοιμη για παραγωγή μέθοδο για την εκ νέου γήρανση προσώπων σε εικόνες βίντεο».

     

     

    Για να δημιουργήσουν το FRAN, οι ερευνητές της Disney δημιούργησαν τυχαία χιλιάδες παραδείγματα τεχνητά ηλικιωμένων προσώπων μεταξύ 18 και 85 ετών χρησιμοποιώντας το StyleGAN2. Με αυτά τα δεδομένα εκπαίδευσης στα χέρια, η FRAN έμαθε γενικές αρχές για το πώς αλλάζει η εμφάνιση ενός ατόμου με την ηλικία. Τώρα που η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις αρχές γήρανσης σε έναν πραγματικό ηθοποιό σε κίνηση, καρέ προς καρέ.

    «Το δίκτυό μας εκπαιδεύεται με εποπτευόμενο τρόπο σε ένα μεγάλο αριθμό ζευγών εικόνων προσώπου που δείχνουν το ίδιο συνθετικό και φωτορεαλιστικό άτομο, με ετικέτα την αντίστοιχη πηγή και την ηλικία-στόχο», έγραψαν οι ερευνητές σε αντίστοιχη ακαδημαϊκή εργασία. Δημιουργώντας τα δεδομένα εκπαίδευσης συνθετικά, παρέκαμψαν το «φαινομενικά αδύνατο έργο» της συλλογής εικόνων που απεικονίζουν «μια ποικιλία ταυτοτήτων, ηλικιών και εθνοτήτων σε διαφορετικές απόψεις».

    Το αποτέλεσμα είναι αυτό που η Disney αποκαλεί λύση «production ready»—που σημαίνει ότι δημιουργεί αρκετά υψηλής ποιότητας αποτελέσματα για χρήση σε πραγματική ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή. Είναι ίσως η πρώτη λύση τεχνητής νοημοσύνης στο είδος της που μπορεί να αλλάξει δυναμικά την ηλικία ενός ηθοποιού στο βίντεο παρά τις μεταβλητές εκφράσεις, τις συνθήκες φωτισμού και τις οπτικές γωνίες. Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης μια φιλική προς τον χρήστη διεπαφή για το FRAN που θα επιτρέπει στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν εύκολα το εργαλείο σε περιβάλλον παραγωγής.

    Η Disney παρουσίασε την έρευνα σε μια εργασία με τίτλο "Production-Ready Face Re-Aging for Visual Effects" την Τετάρτη και την υπέβαλε για συμπερίληψη στο συνέδριο ACM SIGGRAPH Asia 2022 τον Δεκέμβριο. Στους συγγραφείς της εργασίας περιλαμβάνονται οι Gaspard Zoss, Prashanth Chandran, Ευτύχιος Σηφάκης, Markus Gross, Paulo Gotardo και Derek Bradley, όλοι συνδεδεμένοι με τα Disney Research Studios στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

    Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της Disney με την εισαγωγή ηθοποιών που δημιουργούνται από υπολογιστή σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές του Star Wars, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας CGI, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τεχνολογία παρόμοια με το FRAN να χρησιμοποιείται ευρέως σε μελλοντικές παραγωγές της Disney, αν και δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για κάτι τέτοιο.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.