Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Χονγκ Κονγκ αναπτύσσει την πρώτη κεραία στον κόσμο για εξαιρετικά ασφαλές 6G

      Οι ερευνητές το αποκαλούν "Άγιο Δισκοπότηρο" για τους φυσικούς και τους μηχανικούς.

    Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Chan Chi-hou από το City University of Hong Kong, δημιούργησε μια ειδική κεραία που μπορεί να ελέγχει και τις πέντε σημαντικές πτυχές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων χρησιμοποιώντας λογισμικό υπολογιστή.  Η κεραία, την οποία ονόμασαν "καθολική μεταεπιφανειακή κεραία μικροκυμάτων", είναι ικανή να χειρίζεται δυναμικά, ταυτόχρονα, ανεξάρτητα και με ακρίβεια όλες τις βασικές ιδιότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μέσω ελέγχου λογισμικού.

     

    "Ένα καθολικό εξάρτημα ικανό να χειρίζεται όλες τις θεμελιώδεις ιδιότητες των κυμάτων είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για τους φυσικούς και τους μηχανικούς"

     

    Υποσχόμενη τεχνολογία για το 6G

     

    Πρόκειται για μια μεγάλη εξέλιξη στα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας 6G. Οι μοναδικές δυνατότητες της κεραίας στον έλεγχο και την εξασφάλιση σημάτων την καθιστούν πολύτιμη για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπου τόσο η ανίχνευση, η συλλογή πληροφοριών, η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων παίζουν σημαντικό ρόλο.


    Η κεραία ρυθμίζει το πόσο ισχυρά είναι τα κύματα, το χρόνο, τη συχνότητα, την κατεύθυνση, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο δονούνται, και όλα αυτά ταυτόχρονα. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατασκεύασε μια κεραία που μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα αυτό.

     

    Η κεραία είναι ξεχωριστή επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προηγμένα πληροφοριακά συστήματα, όπως αυτά που μπορεί να έχουμε στο μέλλον. Είναι εξαιρετική για το χειρισμό πολλών δεδομένων και τη διατήρηση αυτών των δεδομένων με μεγάλη ασφάλεια. Μπορεί επίσης να μεταφέρει ενέργεια ασύρματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φορτίζει συσκευές χωρίς φυσικές συνδέσεις.

     

    Η κεραία ελέγχει την κατεύθυνση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

     

    Ένα ωραίο πράγμα σχετικά με αυτή την κεραία είναι ότι μπορεί να ελέγχει την κατεύθυνση των σημάτων της, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Αυτό την καθιστά μια καλή επιλογή για συστήματα επικοινωνίας όπου θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφακούσει ή να παρακολουθήσει κρυφά τις συνομιλίες μας.

     

    Αυτές οι τεχνολογίες επεκτείνουν σημαντικά τις εφαρμογές της UMA (Universal Metasurface Antenna) στην επαυξημένη πραγματικότητα, την ολογραφία, την ολοκληρωμένη ανίχνευση και τις επικοινωνίες για 6G, την κβαντική οπτική και την κβαντική επιστήμη της πληροφορίας.

     

    "Ελπίζουμε ότι η καθολική κεραία μεταεπιφάνειας μπορεί να λειτουργήσει ως απλοποιημένος πομπός πληροφοριών με χαμηλό κόστος, υψηλή ενσωμάτωση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας"
    - Καθηγητής Wu Gengbo

    Αν και επιδείχθηκε στη ζώνη μικροκυμάτων, η ιδέα της UMA μπορεί να επεκταθεί σε συχνότητες terahertz με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών, επιτρέποντας εφαρμογές στην επαυξημένη πραγματικότητα, την ολογραφία, την ολοκληρωμένη ανίχνευση και τις επικοινωνίες για 6G, την κβαντική οπτική και την κβαντική επιστήμη της πληροφορίας, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

     

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.


    Πηγή
    Φωτογραφία: City University of Hong Kong
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.