Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    3.000 κιλά μπαταριών που πετάχτηκαν από τον ISS το 2021 θα πέσουν στη Γη σήμερα

    Ένα κολοσσιαίο διαστημικό σκουπίδι, η Εκτεθειμένη Παλέτα 9 (EP9), βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη μετά την εκτόξευσή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Μάρτιο του 2021. Με βάρος σχεδόν 3 τόνους, η EP9 είναι φορτωμένη με παλιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου. Αν και τέτοιες απορρίψεις αποτελούν συνήθη πρακτική στον ISS, το EP9 κατέχει το ρεκόρ ως το πιο ογκώδες αντικείμενο που απορρίπτεται από τον σταθμό. Αναμένεται να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης μεταξύ του μεσημεριού της 8ης Μαρτίου και του μεσημεριού της 9ης Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής Καταστροφών της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί για πιθανά φωτεινά φαινόμενα ή ηχητικούς κρότους κατά την επανείσοδο, καθώς επίσης και χάρτη που δείχνει πιθανές διαδρομές επανεισόδου της παλέτας μπαταριών. Παρά τη διαβεβαίωση ότι ο κίνδυνος για τη Γερμανία είναι πολύ χαμηλός, οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση. 

     

    PtUX3GGzBCbzu8ZsvuZrtM-970-80.jpg

     

    Ο αστρονόμος Jonathan McDowell από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics εκτιμά ότι το παράθυρο επανεισόδου θα είναι μεταξύ 7:30 π.μ. ώρα Ελλάδας και 3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας στις 9 Μαρτίου. Το EP9, που μεταφέρει έξι μονάδες τροχιακής αντικατάστασης μπαταριών ιόντων λιθίου (ORUs), παραδόθηκε στον ISS τον Μάιο του 2020 μέσω του ιαπωνικού HTV-9 (Kountori 9). Η NASA, κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, διευκρίνισε ότι η μάζα του EP9 ισούται κατά προσέγγιση με εκείνη ενός μεγάλου SUV και προέβλεψε την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα εντός δύο έως τεσσάρων ετών. Με την αβεβαιότητα που περιβάλλει τα διαστημικά σκουπίδια, οι παρατηρητές και οι αρχές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κατά την αναμενόμενη περίοδο επανεισόδου.

     

    Ο δορυφορικός ιχνηλάτης Marco Langbroek κατέγραψε πρόσφατα πλάνα της μπαταρίας να περνά πάνω από τις Κάτω Χώρες, δημιουργώντας προσδοκία για την επερχόμενη επανείσοδό της. Καθώς οι διαστημικές υπηρεσίες παλεύουν με τις προκλήσεις της διαχείρισης των διαστημικών σκουπιδιών, περιστατικά όπως αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των τροχιακών απορριμμάτων. Ενώ η πιθανότητα να προσκρούσουν τα συντρίμμια στη Γερμανία παραμένει χαμηλή, οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμες να παράσχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σε περίπτωση αύξησης του κινδύνου. Η επανείσοδος των διαστημικών σκουπιδιών προσθέτει μια άλλη διάσταση στις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές και την υπεύθυνη διαχείριση του γήινου τροχιακού περιβάλλοντος.

     


    Πηγή
    Φωτογραφία: NASA/Mike Hopkins via Twitter
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.