Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google θωρακίζει τα Android: Οι κλεμμένες συσκευές θα γίνονται ουσιαστικά άχρηστες

    Η Google ανακοίνωσε νέα ενίσχυση στο Factory Reset Protection (FRP) των Android συσκευών, στοχεύοντας στο να καταστήσει τις κλεμμένες συσκευές πρακτικά μη επαναχρησιμοποιήσιμες ή εμπορεύσιμες. Στο πλαίσιο της εκπομπής The Android Show: I/O Edition, παρουσιάστηκε η νέα δυνατότητα: εάν το σύστημα εντοπίσει παράκαμψη του setup wizard μετά από reset, τότε θα επιβάλλεται νέο factory reset, με την απαίτηση αυθεντικοποίησης μέσω του Google λογαριασμού ή του αρχικού PIN/μοτίβου.

    Πώς λειτουργεί το Factory Reset Protection

    Το FRP υπάρχει εδώ και χρόνια στο Android και ενεργοποιείται όταν η συσκευή επαναρυθμιστεί από το recovery menu ή το Find My Device — όχι από τις ρυθμίσεις, όπου απαιτείται έγκυρη ταυτοποίηση. Ο στόχος του είναι να αποτρέψει την επαναχρησιμοποίηση μιας κλεμμένης συσκευής, απαιτώντας επιβεβαίωση ιδιοκτησίας.

    Όμως με τα χρόνια, έχουν εντοπιστεί bypasses — μέθοδοι που επιτρέπουν την είσοδο στο σύστημα χωρίς τα στοιχεία του κατόχου, παρακάμπτοντας τον setup wizard. Με το Android 15, η Google ήδη περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες που είχε κάποιος μετά από τέτοια παράκαμψη (δεν μπορούσε να προσθέσει νέο Google account, να ενεργοποιήσει OEM unlocking κ.λπ.).

    Τι αλλάζει τώρα

    Σε μεταγενέστερη έκδοση του Android 16 μέσω κάποιας Quarterly Platform Release (QPR), η Google θα προσθέσει μηχανισμό ανίχνευσης bypass, ο οποίος, όταν ενεργοποιείται, θα εμφανίζει μήνυμα όπως το εξής:

    «Η συσκευή επαναρυθμίστηκε, αλλά απέτυχε η αυθεντικοποίηση. Για να τη χρησιμοποιήσετε, επαναφέρετέ την ξανά και εισάγετε τον προηγούμενο κωδικό ή τον Google λογαριασμό.»

    Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται όσες φορές προσπαθήσει κάποιος να μπει χωρίς εξουσιοδότηση, αποτρέποντας πλήρως τη χρήση της συσκευής — ακόμη και για βασικές λειτουργίες, όπως κλήσεις.

    Το Android γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης της «μαύρης αγοράς»

    Δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη αναβάθμιση ασφαλείας. Η Google μετατρέπει το Android σε περιβάλλον μηδενικής ανοχής απέναντι στην παραβίαση ιδιοκτησίας: χωρίς επιβεβαίωση ταυτότητας, η συσκευή παύει να λειτουργεί λειτουργικά, ενώ κάθε απόπειρα παράκαμψης του setup οδηγεί υποχρεωτικά σε νέο reset — ξανά και ξανά, μέχρι να αποδειχθεί ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος.

    Με απλά λόγια, η μεταπώληση κλεμμένων Android συσκευών αποχαιρετά κάθε αξία. Ακόμη και οι πιο έμπειροι "παίκτες" της παραοικονομίας —με εργαλεία ξεκλειδώματος, τροποποιήσεις IMEI και προσαρμοσμένα firmware— βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια πλατφόρμα που δεν μπλοκάρει απλώς την είσοδο. Δεν την επιτρέπει καθόλου.

    Εφόσον το νέο σύστημα λειτουργήσει όπως σχεδιάζεται, οι επιπτώσεις προβλέπεται να είναι σημαντικές:

    • Θα περιοριστούν οι κλοπές smartphones, αφού η αξία μεταπώλησης πέφτει κατακόρυφα.

    • Θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο Android οικοσύστημα, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.

    • Θα επηρεαστούν σοβαρά οι grey-market και aftermarket αγορές, όπου πωλούνται «ξεκλειδωμένες» συσκευές που πλέον ενδέχεται να μην μπορούν καν να ενεργοποιηθούν.

    Αν μέχρι τώρα το Factory Reset Protection λειτουργούσε ως φρένο, το Android 16 φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε οριστικό τερματισμό για κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση.


    Πηγή
    Φωτογραφία: android authority
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.