Jump to content

acct

Moderators
 • Δημοσιευσεις

  6.809
 • Εγγραφή

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  11

1 Ακόλουθος

Σχετικά με το μέλος acct

 • Τίτλος
  Super Moderator

Πληροφορίες Προφίλ

 • Φύλο
  Μή ορισμένο
 1. Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)

  Μετά την προαναγγελθείσα καθυστέρηση, τελικά τα ξημερώματα ο τελευταίος Falcon 9 Block IV της SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία την αποστολή TESS, που είναι με διαφορά το ελαφρύτερο φορτίο που έχει ανεβάσει σε τροχιά (~350 kg). Το πρώτο στάδιο επέστρεψε με επιτυχία και -εκτός απροόπτου- θα επαναχρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά για τον επόμενο ανεφοδιασμό του ISS, που προγραμματίζεται το νωρίτερο στα τέλη Ιουνίου. Εν αναμονή του πρώτου Block V σε δύο εβδομάδες, μια υπενθύμιση της πολύ ενδιαφέρουσας τροχιάς που θα ακολουθήσει το διαστημικό παρατηρητήριο της NASA παρακάτω: Μέχρι στιγμής, ο Απρίλιος έχει φανεί ενδιαφέρων μήνας, αφού εκτός από την επεισοδιακή επιστροφή του Tiangong-1 είχε επιτυχημένες εκτοξεύσεις για: * τον Κινεζικό Long March 4C (με 3 δορυφόρους Yaogan) * τον Ινδικό PSLV (με τον δορυφόρο IRNSS 1I) * τον Αμερικανικό Atlas-V (με τους μυστικούς δορυφόρους CBAS και EAGLE) * τον Ευρωπαϊκό Ariane 5 (με τους δορυφόρους Superbird-B3 και HYLAS-4) * τον προηγούμενο Falcon 9 της SpaceX (για τον 14ο ανεφοδιασμό του ISS από την εταιρεία) αλλά και την πρώτη πτήση υπό πρόωση του SpaceShipTwo της Virgin Galactic από το 2014, οπότε και ένα ατύχημα είχε στοιχίσει τη ζωή ενός πιλότου και την καταστροφή του πρώτου σκάφους. Λιγότερα ευχάριστα ήταν τα νέα για την πρώτη εμπορική εκτόξευση του Electron της Rocket Lab, αφού ένα πρόβλημα κατά τον δοκιμαστικό ανεφοδιασμό του πριν δύο μέρες φαίνεται να μεταθέτει την αποστολή "It’s Business Time" για μερικές εβδομάδες.
 2. Πείτε Ό,τι Θέλετε v5.0

  Ξέρεις τι λένε για τα μεταξωτά βρακιά...
 3. Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)

  Παρότι δε θέλω να μειώσω τα επιτεύγματα της NASA, νομίζω ότι η περιστασιακή δημοσιότητα γύρω από το Orion είναι απλά για να θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα δεν έχει παγώσει, έχοντας πρώτα απομυζήσει 12 δις δολλάρια. Προφανώς δικαίως ενσωματώνουν τεχνικές additive manufacturing για διάφορα εξαρτήματα, αλλά αυτό συμβαίνει πλέον σχεδόν σε όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα. Ενδεικτικά, η Rocket Labs "τυπώνει" το μεγαλύτερο μέρος των κινητήρων Rutherford που χρησιμοποιεί στον πύραυλο Electron. Η SpaceX κατασκευάζει με τον ίδιο τρόπο αρκετά μέρη του Merlin που χρησιμοποιεί στον Falcon 9/Heavy και του SuperDraco που ενσωματώνεται στις κάψουλες Dragon. Ομοίως και η Blue Origin με τους BE-4 του υπό κατασκευή New Glenn (και ίσως του Vulcan). Μάλιστα, η Relativity Space, που θεωρείται από τις πιο καινοτόμες startup του χώρου, στηρίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο εξολοκλήρου στη συσκευή Stargate, με την προδοκία ότι μελλοντικά η διαστημική ναυπηγική θα περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το 3D-printing. Οπότε, κλείνω και με το διαφημιστικό τους, με τον εντυπωσιακό Aeon 1.
 4. Αυτοκίνηση

  Τυπικά, θα μπορούσες να επιμείνεις για συνυπαιτιότητα. Άλλο που δε θέλει η ασφαλιστική σου, να γλυτώσει λίγα λεφτά. Όμως, φαντάζομαι ότι αν φτάσει σε δικαστήριο δεν έχεις πάρα πολλές ελπίδες. Ούτως ή άλλως οφείλεις να αφήνεις στο προπορευόμενο όχημα ικανό χώρο, ώστε να αντιδράσεις ακόμη και σε αιφνίδιο ελιγμό. Αν είχε φρενάρει απότομα και με χαλασμένα φώτα, υποψιάζομαι στην καλύτερη περίπτωση θα του βεβαίωναν διοικητικό πρόστιμο για απότομη τροχοπέδηση (Άρθρο 24 ΚΟΚ) ή/και χαλασμένα φώτα τροχοπέδησης (Άρθρο 68 ΚΟΚ), αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι αναγνωρίζουν και υπαιτιότητα. Άλλωστε, όπως είπε κι ο @GriGaS, για να αξίζει τον κόπο η περιπέτεια, θα πρέπει το ποσό που αναλογεί στην υπαιτιότητα του προπορευόμενου (αν τελικά του επιμεριστεί) να σου αντισταθμίζει και τα δικαστικά έξοδα.
 5. @minast, δε συμφωνώ. Το προηγούμενο σύστημα θεωρώ ότι εξέθετε αδικαιολόγητα πληροφορίες που δεν είχαν λόγο να είναι δημόσιες. Από πολύ παλιότερα τους είχα στείλει μήνυμα (χωρίς να πάρω ποτέ απάντηση) στο οποίο ζητούσα να μας δώσουν τη δυνατότητα να αποκρύπτονται προαιρετικά τουλάχιστον: playtime, online status. Για όποιον θέλει να τα έχει και πάλι δημόσια, δεν αλλάζει κάτι. Αντίθετα, προστατεύονται σημαντικά όσοι θα προτιμούσαν να αποκαλύπτουν λιγότερες πληροφορίες. Το μόνο που βρίσκω προβληματικό είναι ότι δεν έθεσαν την προεπιλογή ίδια με το προηγούμενο καθεστώς. Τουλάχιστον όσοι κυκλοφορούμε εδώ θα έχουμε κατά νου να την αλλάξουμε. Όσο για το Steam Spy, ήταν σίγουρα χρήσιμο εργαλείο, αλλά φοβάμαι ότι ποτέ δεν ήταν εντελώς αξιόπιστο. Είχε πάντα ένα εγγενές bias. Σίγουρα θα υπάρξουν εναλλακτικές (εμπορικές και μη), αν και πιθανότατα θα είναι ακόμη λιγότερο ακριβείς στην αρχή.
 6. Τι παίζετε αυτόν τον καιρό;

  Ως παθών: Backup τα σωσμένα, ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Μετά από crash, κακό κλείσιμο, διακοπή ρεύματος, ... χάνεις όλο το παιχνίδι σου.
 7. Δεν έκανα και στρες-τεστ, αλλά αφού σηκώθηκε το λειτουργικό και άνοιξε ο Λάμπης...
 8. @jax7480 παρέλαβα κι εγώ μόλις, αλλά είχε και περιπέτεια. Με ενημέρωσαν στο τηλέφωνο ότι η κούτα ήταν ανοιχτή (!) και παίξαμε "What's in the box?!". I shit you not. -Πείτε μας τι έχει μέσα. -WTF? -Αλλιώς μπορούμε να τη στείλουμε πίσω λόγω κακής συσκευασίας (έβαζα στοίχημα ότι θα έφτανε άδεια). Ευτυχώς ήξερα το modus operandi και μάντεψα σωστά μια κάρτα και μια σοκολάτα, οπότε περάσαμε στο παρασύνθημα -παραλαβή. Και αντικρύζω τα παρακάτω... Στον πάγκο της μεταφορικής: Στο πάτωμα: Παρατηρήστε ότι το συνοδευτικό δελτίο είναι από την εσωτερική μεριά της ταινίας (κόλλα με κόλλα), οπότε είναι βέβαιο ότι ήταν ανοιχτή σε όλη τη διαδρομή! Και μη σας ξεφύγουν οι τσακίσεις στη σοκολάτα (πώς;!): Ζάχο, ευχαριστώ και πάλι. Έχω σταυρώσει τα δάχτυλα να μην έπαιξαν ποδόσφαιρο με την κάρτα. Ελπίζω να προλάβω να τη δοκιμάσω μέχρι το βράδυ και να σε ενημερώσω ότι έφτασε σώα.
 9. Αυτοκίνηση

  @adpanos είσαι σίγουρα στο σωστό θέμα; Παίρνουν κάνα στόλο Auris με leasing οι ΕΔ;
 10. Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)

  Φορτωμένη με διαστημικά νέα η εβδομάδα, οπότε αναμενόμενα μερικά είναι κάπως περίεργα. Καταρχάς, ξέραμε ότι η απόπειρα ανάκτησης της μισής καλύπτρας του F9 από την προηγούμενη αποστολή (Iridium 5) δεν ήταν επιτυχής, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με την πρώτη φορά (PAZ): σχετικά ήπια προσθαλάσσωση και επιστροφή στη στεριά. Το άλλο απρόσμενο νέο είναι ότι ο Tiangong-1 τελικά κατέληξε στη θάλασσα πολύ κοντά στο σημείο που θα στόχευε, αν ήταν ακόμη υπό έλεγχο. Πολύ ενδιαφέρον έχει και η εξαιρετικά ακριβής τελική πρόβλεψη των Κινέζων για τον χρόνο εισόδου. Η τρίτη απρόοπτη εξέλιξη ήταν η απώλεια επικοινωνίας με τον Ινδικό δορυφόρο GSAT-6A, που είχε εκτοξευτεί επιτυχώς στις 29 Μαρτίου. Δυστυχώς, αν τελικά το πρόβλημα δε λυθεί, θα σηματοδοτεί τη δεύτερη σημαντική αποτυχία του ISRO μέσα στους τελευταίους 7 μήνες. Τουλάχιστον, η αποψινή αποστολή ανεφοδιασμού του ΔΔΣ φαίνεται μέχρι στιγμής να προχωρά χωρίς εκπλήξεις, με επαναχρησιμοποιούμενη κάψουλα και πύραυλο, κουβαλώντας (μεταξύ άλλων) και καινούριο εκτυπωτή της HP για τον σταθμό...
 11. Προσφορές παιχνιδιών PC

  Για όσους είχαν δοκιμάσει νωρίτερα και τα βρήκαν εξαντλημένα, ξαναγέμισαν κλειδιά του HackyZack στο Humblebundle.
 12. Αξιόλογα πολυμέσα και ρήσεις στο διαδίκτυο (ThinkLab)

  Edit: Με αφορμή την ανάρτηση που μεταφέρθηκε πριν λίγο, ένα σχόλιο: από τη μια χαίρομαι που το θέμα ανακινείται, από την άλλη αισθάνομαι ότι αυτές οι αναρτήσεις ταιριάζουν πιο πολύ ως Ειδήσεις. Νομίζω ότι η θεματολογία του παρόντος ζητά περισσότερο μια εικόνα με αξιόλογο θέμα, ένα σύντομο βίντεο με σπουδαίο αντίκτυπο, ένα τσιτάτο που μας έκανε εντύπωση. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι σταδιακά φθίνει σε όλους η προσμονή όταν βλέπουν την ειδοποίηση, αλλά στο τέλος διαβάζουν απλά μια ενδιαφέρουσα είδηση. Προφανώς τα κριτήρια καθενός είναι διαφορετικά, αλλά προτείνω για τούτο το θέμα να κρίνετε λίγο αυστηρότερα.
 13. Νέα για το Διάστημα, Live Streaming και σχολιασμός Thelab style (SpaceLab)

  Η προχθεσινή αδειοδότηση της FCC για την υλοποίηση του Starlink έχει πολλαπλό ενδιαφέρον κι έχω διάθεση να φλυαρήσω... Καταρχάς, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί δεν είναι τετριμμένες: α. η SpaceX πρέπει να καταθέσει μέσα στον ερχόμενο μήνα την εγγυητική επιστολή (δεν έχω βρει ποσό) β. αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτοξεύσει τουλάχιστον τους μισούς δορυφόρους του συστήματος (>2200) μέχρι τις 29/3/2024 και τους άλλους μισούς μέσα σε άλλα 3 χρόνια. γ. για να επιτραπούν οι πρώτες εκτοξεύσεις, πρέπει να υποβληθούν αναλυτικότερα σχέδια για τη διαχείριση των παροπλιζόμενων δορυφόρων και την αφαίρεσή τους από την τροχιά τους (εκτιμώμενο προσδόκιμο 5-7 χρόνια). Προφανώς, το κόστος του εγχειρήματος δεν είναι αμελητέο. Με βάση τη συντηρητική εκτίμηση ότι κάθε δορυφόρος αρχικά θα κοστίζει ~$2 εκατομμύρια και τον αισιόδοξο υπολογισμό ότι θα χωρούν 25 σε κάθε F9 κόστους $20 εκατομμυρίων, οι πρώτες 32 εκτοξεύσεις (για να είναι λειτουργικό το σύστημα) απαιτούν ~$2.2 δισεκατομμύρια. Ακόμη κι αν στη συνέχεια το κόστος ανά δορυφόρο και ανά πύραυλο μειωθούν στο μισό, θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα $5 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος, χωρίς να υπολογίζουμε λειτουργικά έξοδα ή δορυφόρους αντικατάστασης. Αυτά τα νούμερα είναι ήδη υπεραισιόδοξα, εκτός αν μέχρι τότε εχει επιστρατευθεί ο BFR και έχουν παροπλιστεί οι F9, αλλάζοντας σημαντικά την εξίσωση. Τέλος, ακόμη και αν όλα τα σχέδια υλοποιηθούν χωρίς εκπλήξεις, η SpaceX θα έχει να ανταγωνιστεί αρχικά σε αυτόν τον χώρο κάποιους από τους καλύτερους πελάτες της (πχ Iridium) και στη συνέχεια ανταγωνιστικές εταιρείες όπως την Oneweb. Συμπτωματικά, με τη σημερινή εκτόξευση η Iridium πέτυχε δύο ενδιαφέροντα ορόσημα: 50 νέους δορυφόρους σε τροχιά και 1 εκατομμύριο συνδρομητές. Ως μέτρο σύγκρισης, με τις 3 τελευταίες εκτοξεύσεις θα έχει 75 δορυφόρους Iridium NEXT στο διάστημα, με συνολικό κόστος πάνω από $3 δισεκατομμύρια. Για αρκετούς λόγους αναρωτιέμαι αν πρέπει μελλοντικά να φανταζόμαστε τον Matt Desch της Iridium στο τιμόνι του Starlink. Άλλα παραλειπόμενα από τη σημερινή εκτόξευση: * επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η ανάκτηση της μισής καλύπτρας - θα απαιτηθούν νέες δοκιμές από ελικόπτερο πριν την επόμενη προσπάθεια. * το βίντεο διακόπηκε υποχρεωτικά περίπου στα 9', γιατί πλέον η NOAA θα πρέπει να έχει χορηγήσει άδεια διαστημικού συστήματος τηλεπισκόπησης για να επιτρέπεται να λειτουργούν κάμερες στο 2ο στάδιο.
×