Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η OpenAI αποκαλύπτει το Sora: Τη γεννήτρια μετατροπής κειμένου σε βίντεο του OpenAI

      Η νεοσύστατη επιχείρηση λέει ότι θέλει να "δώσει στο κοινό μια αίσθηση των δυνατοτήτων AI που βρίσκονται στον ορίζοντα"

    Η OpenAI παρουσίασε το μοντέλο μετατροπής κειμένου σε βίντεο με την ονομασία Sora, με στόχο να ανταγωνιστεί τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Microsoft. Το Sora, που προβάλλεται ως διεκδικητής στο εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, φέρνει μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο τραπέζι, διαφοροποιώντας το από τους ανταγωνιστές του.

     

    Η αποκάλυψη του Sora ακολουθεί το Lumiere της Google, και όπως και το αντίστοιχό του, έχει σχεδιαστεί για να μετατρέπει κείμενο σε περιεχόμενο βίντεο. Ειδικότερα, το Sora μπορεί να δημιουργήσει βίντεο μήκους έως και 1 λεπτού, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Lumiere της Google. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι μεγάλοι παίκτες κοιτάζουν πέρα από την παραγωγή κειμένου και εικόνων, προσπαθώντας να εδραιώσουν τις θέσεις τους σε έναν τομέα που αναμένεται να φτάσει σε έσοδα 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2032.

     

    Η απόφαση της OpenAI να περιορίσει τη διαθεσιμότητα του Sora απηχεί τη στρατηγική που εφάρμοσε η Google με το Lumiere. Ωστόσο, το Sora διαφοροποιείται στο ότι επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο διάρκειας έως και ενός λεπτού, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στη δημιουργία περιεχομένου.

     

    Η OpenAI σχεδιάζει να διαθέσει το Sora σε "κόκκινες ομάδες", εμπειρογνώμονες σε τομείς όπως η παραπληροφόρηση, το περιεχόμενο μίσους και η προκατάληψη, οι οποίοι θα διεξάγουν δοκιμές στο μοντέλο κατ'αντιπαράθεση. Επιπλέον, εικαστικοί καλλιτέχνες, σχεδιαστές και κινηματογραφιστές θα κληθούν να παράσχουν ανατροφοδότηση, τονίζοντας τη σημασία των διαφορετικών προοπτικών για την τελειοποίηση της τεχνολογίας. Η αντιπαραθετική δοκιμή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που σχετίζονται με τη δημιουργία deep fakes, ένα σημαντικό ζήτημα στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Ένα από τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα του Sora είναι η ικανότητά του να ερμηνεύει μακροσκελείς προτροπές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν μέχρι και 135 λέξεις. Αξιοποιώντας την προηγούμενη εργασία του OpenAI με μοντέλα όπως το Dall-E και το GPT, το Sora μπορεί να δημιουργήσει ποικίλες και ρεαλιστικές σκηνές, από ανθρώπους και ζώα μέχρι αστικά τοπία και υποβρύχια περιβάλλοντα. Η τεχνική αναδιήγησης του μοντέλου, δανεισμένη από το Dall-E 3, του επιτρέπει να παράγει εξαιρετικά περιγραφικές λεζάντες για οπτικά δεδομένα εκπαίδευσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες δημιουργίας σκηνών.

     

    Τα δείγματα βίντεο του Sora αποδεικνύουν την ικανότητά του στη δημιουργία σύνθετων σκηνών με πολλούς χαρακτήρες, συγκεκριμένους τύπους κίνησης και ακριβείς λεπτομέρειες των θεμάτων και του φόντου. Το μοντέλο υπερβαίνει την απλή κατανόηση της προτροπής του χρήστη, επιδεικνύοντας μια κατανόηση του τρόπου με τον οποίο υπάρχουν στοιχεία στον φυσικό κόσμο.

     

    Παρά τα δυνατά του σημεία, το Sora δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Η OpenAI αναγνωρίζει ότι το μοντέλο μπορεί να δυσκολεύεται να απεικονίσει με ακρίβεια τη φυσική πολύπλοκων σκηνών και να κατανοήσει την αιτία και το αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα που παρέχεται αποκαλύπτει περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να δαγκώσει ένα μπισκότο, αλλά το μπισκότο μπορεί να μην έχει το αντίστοιχο σημάδι δαγκώματος. Επιπλέον, το Sora παρουσιάζει προκλήσεις στη διάκριση μεταξύ αριστερού και δεξιού, όπως και πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

     

    Το OpenAI οραματίζεται το Sora ως ένα θεμελιώδες μοντέλο για την κατανόηση και την προσομοίωση του πραγματικού κόσμου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI). Η AGI αντιπροσωπεύει μια πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, που μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη νοημοσύνη και περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα εργασιών.

     

    Ενώ η OpenAI δεν έχει αποκαλύψει την ευρεία διαθεσιμότητα του Sora, η εταιρεία τονίζει τη σημασία της λήψης "αρκετών σημαντικών μέτρων ασφαλείας" πριν από την κυκλοφορία του. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την τήρηση των υφιστάμενων προτύπων ασφαλείας, απαγορεύοντας περιεχόμενο που περιλαμβάνει ακραία βία, σεξουαλικό περιεχόμενο, εικόνες μίσους, ομοιώματα διασημοτήτων και άλλα. Η OpenAI αναγνωρίζει την εξελισσόμενη φύση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και τονίζει τη σημασία της μάθησης από την πραγματική χρήση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας με την πάροδο του χρόνου.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Lisa Lacy/CNET
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.