Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Sarah Silverman μηνύει την OpenAI και τη Meta για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

      Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκαν στα έργα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

    Η κωμικός και συγγραφέας Sarah Silverman, καθώς και οι συγγραφείς Christopher Golden και Richard Kadrey - μηνύουν την OpenAI και τη Meta ο καθένας σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για αξιώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Οι αγωγές ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι το ChatGPT της OpenAI και το LLaMA της Meta εκπαιδεύτηκαν σε παράνομα αποκτηθέντα σύνολα δεδομένων που περιείχαν τα έργα τους, τα οποία, όπως λένε, αποκτήθηκαν από ιστότοπους "σκιωδών βιβλιοθηκών" όπως οι Bibliotik, Library Genesis, Z-Library και άλλοι, σημειώνοντας ότι τα βιβλία είναι "διαθέσιμα μαζικά μέσω συστημάτων torrent".

    Οι Golden και Kadrey αρνήθηκαν να σχολιάσουν ο καθένας την αγωγή, ενώ η ομάδα του Silverman δεν απάντησε μέχρι την ώρα του Τύπου.

     

    Στην αγωγή του OpenAI, οι τρείς ενάγοντες έδειξαν εκθέματα που δείχνουν ότι όταν ζητείται, το ChatGPT θα συνοψίζει τα βιβλία τους, παραβιάζοντας τα πνευματικά τους δικαιώματα. Το Bedwetter του Silverman είναι το πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται να συνοψίζεται από το ChatGPT στα εκθέματα, ενώ το βιβλίο Ararat του Golden χρησιμοποιείται επίσης ως παράδειγμα, όπως και το βιβλίο Sandman Slim του Kadrey. Η αγωγή αναφέρει ότι το chatbot δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να "αναπαραγάγει οποιαδήποτε από τις πληροφορίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που οι ενάγοντες συμπεριέλαβαν στα δημοσιευμένα έργα τους".

    Όσον αφορά την ξεχωριστή αγωγή κατά της Meta, ισχυρίζεται ότι τα βιβλία των συγγραφέων ήταν προσβάσιμα στα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποίησε η Meta για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα LLaMA, ένα κουαρτέτο μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα που παρουσίασε η εταιρεία τον Φεβρουάριο.

     

    Η καταγγελία εκθέτει σταδιακά γιατί οι ενάγοντες πιστεύουν ότι τα σύνολα δεδομένων έχουν παράνομη προέλευση - σε ένα έγγραφο της Meta που περιγράφει λεπτομερώς το LLaMA, η εταιρεία παραπέμπει σε πηγές για τα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης, ένα από τα οποία ονομάζεται ThePile, το οποίο συγκεντρώθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται EleutherAI. Το ThePile, επισημαίνεται στην καταγγελία, περιγράφεται σε ένα έγγραφο της EleutherAI ως συγκροτημένο από "ένα αντίγραφο των περιεχομένων του ιδιωτικού ιχνηλάτη Bibliotik". Η Bibliotik και οι άλλες "σκιώδεις βιβλιοθήκες" που αναφέρονται, λέει η αγωγή, είναι "κατάφωρα παράνομες".

     

    Και στις δύο αγωγές, οι συγγραφείς λένε ότι "δεν συναίνεσαν στη χρήση των βιβλίων τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ως υλικό εκπαίδευσης" για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης των εταιρειών. Οι αγωγές τους περιέχουν η καθεμία έξι κατηγορίες για διάφορους τύπους παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, αμέλεια, αδικαιολόγητο πλουτισμό και αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι συγγραφείς ζητούν νόμιμη αποζημίωση, επιστροφή κερδών και άλλα.

    Οι δικηγόροι Joseph Saveri και Matthew Butterick, οι οποίοι εκπροσωπούν τους τρεις συγγραφείς, γράφουν στον ιστότοπό τους LLMlitigation ότι έχουν ακούσει από "συγγραφείς και εκδότες που ανησυχούν για την αλλόκοτη ικανότητα της [ChatGPT] να παράγει κείμενο παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται σε υλικό κειμένου που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βιβλίων".

     

    Ο Saveri έχει επίσης ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες κατά εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης εκ μέρους προγραμματιστών και καλλιτεχνών. Η Getty Images κατέθεσε επίσης μήνυση για τεχνητή νοημοσύνη, ισχυριζόμενη ότι η Stability AI, η οποία δημιούργησε το εργαλείο παραγωγής εικόνων τεχνητής νοημοσύνης Stable Diffusion, εκπαίδευσε το μοντέλο της σε "εκατομμύρια εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα". Οι Saveri και Butterick εκπροσωπούν επίσης τους συγγραφείς Mona Awad και Paul Tremblay σε παρόμοια υπόθεση σχετικά με το chatbot της εταιρείας.

     

    Αγωγές όπως αυτή δεν αποτελούν απλώς πονοκέφαλο για την OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης- αμφισβητούν τα ίδια τα όρια των πνευματικών δικαιωμάτων. 


    Πηγή
    Φωτογραφία: BusinessWorld Online
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.