Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο συνιδρυτής της Apple προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό μιας απάτης

      Ο Wozniak λέει ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να φέρει σήμανση και ζητά ρύθμισεις

    Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από "κακούς παράγοντες" και να καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό απάτης και παραπληροφόρησης. Ο Wozniak, ο οποίος ήταν ένας από τους συνιδρυτές της Apple μαζί με τον αείμνηστο Steve Jobs και εφηύρε τον πρώτο υπολογιστή της εταιρείας, δήλωσε ότι το περιεχόμενο της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς και ζήτησε τη ρύθμιση του τομέα. Ήταν μεταξύ των περισσότερων από 1.800 ανθρώπων που υπέγραψαν επιστολή τον Μάρτιο, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk, για να ζητήσουν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι εγκυμονούν βαθύτατους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Ορισμένοι από τους υπογράφοντες την επιστολή αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν ψεύτικοι, ενώ άλλοι υπαναχώρησαν από την υποστήριξή τους. Ο Wozniak, γνωστός στον κόσμο της τεχνολογίας ως Woz, μίλησε για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους, ενώ δήλωσε στο BBC:

    "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο έξυπνη που είναι ανοιχτή στους κακούς "παίκτες", αυτούς που θέλουν να σε ξεγελάσουν για το ποιοι είναι"

    Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα υπολογιστών που είναι σε θέση να κάνουν εργασίες που κανονικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη. Ένα από αυτά, το GPT-4, που αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια εταιρεία που συνίδρυσε ο Μασκ και τώρα υποστηρίζεται από τη Microsoft, μπορεί να συνομιλεί όπως ένας άνθρωπος, να συνθέτει τραγούδια και να συνοψίζει μακροσκελή έγγραφα.

    Ο Wozniak δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους επειδή δεν έχει συναισθήματα, αλλά προειδοποίησε ότι θα κάνει τους κακόβουλους χρήστες πιο πειστικούς, επειδή προγράμματα όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο που "ακούγεται τόσο έξυπνο".

     

    Υποστήριξε ότι η ευθύνη για τα προγράμματα που δημιουργούνται από την ΤΝ ανήκει σε αυτούς που τα δημοσιεύουν: "Ένας άνθρωπος πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη". Προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν προ των ευθυνών τους τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που "αισθάνονται ότι μπορούν να ξεφύγουν με τα πάντα", αλλά ήταν επιφυλακτικός ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα το κάνουν σωστά. "Οι δυνάμεις που επιδιώκουν το χρήμα συνήθως κερδίζουν, πράγμα που είναι κάπως λυπηρό", είπε.

     

    Ο Wozniak δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να σταματήσουμε την τεχνολογία", αλλά πρόσθεσε ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να εντοπίζουν την απάτη και τις κακόβουλες προσπάθειες κλοπής προσωπικών πληροφοριών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έδειξε να υπολογίζει την δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν δήλωσε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ότι είναι σημαντικό να είμαστε "σκόπιμοι και στοχαστικοί" ως προς τον τρόπο προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τόνισε: 

    Βλέπουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως κάτι τεράστιο και θα συνεχίσουμε να την ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας σε πολύ μελετημένη βάση

    Ο Geoffrey Hinton, του οποίου η έρευνα για τα νευρωνικά δίκτυα βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, εξέφρασε επίσης τους φόβους του ότι ο ρυθμός των βελτιώσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για τους ανθρώπους. Δήλωσε στον Guardian ότι υπάρχει η πιθανότητα οι άνθρωποι να ελεγχθούν ή και να εξαλειφθούν τελικά από την τεχνητή νοημοσύνη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Paul Faith/PA
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.