Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Με νέα σχέδια για το Bitcoin εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαντόρ

    Πάνω από το 91% των κατοίκων του Σαλβαδόρ θέλουν δολάρια, όχι bitcoin. Το επίσημο σύστημα πληρωμών Chivo ήταν αναξιόπιστο κατά την κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο. Οι χρήστες εγγράφηκαν για το μπόνους εγγραφής $30, το ξόδεψαν ή το εξαργύρωσαν και μετά δεν χρησιμοποίησαν ξανά το Chivo. Το σύστημα απέτυχε εντελώς να ελέγξει τις φωτογραφίες των νέων χρηστών, βασιζόμενο αποκλειστικά στον αριθμό της εθνικής τους ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησης. Ακολούθησε μαζική εξαπάτηση με τα στοιχεία ταυτοποίησης με σκοπό την εκμετάλλευση του μπόνους εγγραφής. Η ασταθής τιμή του Bitcoin εκτιμήθηκε μόνο από εφήμερους traders. Οι μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους ενάντια στην υποχρεωτική εφαρμογή του Bitcoin συνεχίστηκαν μέχρι τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση σταμάτησε να προωθεί το Chivo στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Τα οικονομικά προβλήματα του προέδρου του Ελ Σαλβαντόρ, Nayib Bukele, παραμένουν. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν μπορεί να τυπώσει τα δικά του δολάρια, οπότε ο Bukele χρειάζεται επειγόντως να χρηματοδοτήσει τις βαριές ελλειμματικές του δαπάνες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δανείσει στη χώρα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που ζητήθηκε και έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για το σχέδιο Bitcoin.

    Στο συνέδριο Bitcoin και Blockchain της Λατινικής Αμερικής στις 20 Νοεμβρίου, ο Bukele εμφανίστηκε στη σκηνή σε ένα animation ακτινοβολίας κατέβηκε από έναν ιπτάμενο δίσκο και περιέγραψε τα σχέδιά του για το Bitcoin City: μια νέα πόλη charter που θα χτιστεί από την αρχή, με επίκεντρο την εξόρυξη bitcoin — και θα τροφοδοτείται από ένα ηφαίστειο. Το Bitcoin City θα πληρωνόταν με την έκδοση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε «ομόλογα ηφαιστείων» (volcano bonds), ξεκινώντας από τα μέσα του 2022.

    Τα 10ετή ομόλογα volcano θα πληρώνουν ετήσιο επιτόκιο 6,5%. 500 εκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα από τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά bitcoin. Η διατήρηση 100.000 δολαρίων σε ομόλογα ηφαιστείου για πέντε χρόνια θα πληρούσε τους επενδυτές για την υπηκοότητα του Ελ Σαλβαδόρ. Οι κάτοχοι του υπάρχοντος κρατικού χρέους του Ελ Σαλβαδόρ δεν εντυπωσιάστηκαν. Τα ομόλογα του ηφαιστείου θα ήταν μια αυστηρά χειρότερη επένδυση από την αγορά των υπαρχόντων ομολόγων της χώρας και την αντιστάθμιση τους με bitcoins. Τα υπάρχοντα ομόλογα υποχώρησαν από 75 cents για το δολάριο σε ιστορικό χαμηλό των 63,4 cents μετά την ανακοίνωση του ομολόγου ηφαιστείου...

    Τα ομόλογα του ηφαιστείου είναι ο τρόπος του Bukele να τραβήξει τα χρήματα των κατόχων Bitcoin στην οικονομία του Σαλβαδόρ και να τα μετρήσει ως δολάρια. Ο Bukele θα τα συνεχίσει αυτή τη τακτική όσο μπορεί, ρίχνοντας περιοδικά νέα σχέδια στο τραπέζι ως αντιπερισπασμό. Εάν μπορεί να διατηρήσει την εξουσία, τότε οι χρήστες του Bitcoin θα ανακαλύψουν ότι τους πήρε τα χρήματά τους. Εάν δεν μπορεί να διατηρήσει την εξουσία, τότε ο διάδοχός του δεν θα συνεχίσει τα σχέδια για το Bitcoin. Οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια θα τελειώσει με πολλούς απογοητευμένους χρήστες Bitcoin, μιας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δικτυακού τόπου oreignpolicy.com, μια εθνική οικονομία πραγματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει με ένα ασταθές και χειραγωγημένο κερδοσκοπικό εμπόρευμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.