Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πανεπιστήμιο στην Ολλανδία πληρώνει 200.000 € σε ransomware και τελικά βγήκε κερδισμένο.

    Το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δέχτηκε επίθεση με ransomware το 2019 με αποτέλεσμα να κλειδωθούν πολύτιμα δεδομένα. Για να ξεκλειδωθούν, τους ζητήθηκε να πληρώσουν λύτρα 200.000 ευρώ σε Bitcoin. «Οι εγκληματίες είχαν κρυπτογραφήσει εκατοντάδες διακομιστές Windows και συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, εμποδίζοντας 25.000 φοιτητές και υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα, βιβλιοθήκη και αλληλογραφία», ανέφερε η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

    Το πανεπιστήμιο συμφώνησε να πληρώσει τους δράστες μετά από μια εβδομάδα. «Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή τα προσωπικά δεδομένα κινδύνευαν να χαθούν και οι μαθητές δεν μπόρεσαν να δώσουν εξετάσεις ή να εργαστούν στις διατριβές τους», αναφέρει η εφημερίδα.

    Στο πλαίσιο έρευνας για την κυβερνοεπίθεση, η ολλανδική αστυνομία εντόπισε έναν τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε σε κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που βρισκόταν στην Ουκρανία, όπου και είχε καταβληθεί ένα σχετικά μικρό ποσό από τα λύτρα - σε Bitcoin, αξίας περίπου 40.000 ευρώ.

    Οι εισαγγελείς μπόρεσαν να κατασχέσουν τον λογαριασμό το 2020 και μπόρεσαν στη συνέχεια να επιστρέψουν τα λύτρα πίσω στο πανεπιστήμιο μετά από περισσότερα από δύο χρόνια. Αλλά η αξία του Bitcoin που υπήρχαν στον ουκρανικό λογαριασμό αυξήθηκε από την τότε αξία του 40.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ, βγάζοντας ουσιαστικά κέρδος για το Πανεπιστήμιο.

    «Αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε σε ένα γενικό ταμείο, αλλά σε ένα ταμείο για να βοηθηθούν οικονομικά αδύναμοι φοιτητές», δήλωσε ο διευθυντής ΤΠΕ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Michiel Borgers.

    Η εφημερίδα De Volkskrant ανέφερε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη καθώς η αστυνομία αναζητά τους υπεύθυνους για την επίθεση.

    Βέβαια, ακόμη και χωρίς να επιστραφεί το υπόλοιπο των αρχικών λύτρων, το πανεπιστήμιο έχει βγει κερδισμένο.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.