Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τα κρυπτονομίσματα δεν προσθέτουν τίποτα χρήσιμο στην κοινωνία, λέει ο επικεφαλής τεχνολογίας της Nvidia

      Η ανάπτυξη των chatbot είναι πιο αξιόλογη χρήση επεξεργαστικής ισχύος από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

    Η αμερικανική εταιρεία Nvidia δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν "φέρνουν τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία", παρά το γεγονός ότι οι ισχυροί επεξεργαστές της εταιρείας πωλούνται σε τεράστιες ποσότητες στον τομέα αυτό. Ο Michael Kagan, ο επικεφαλής τεχνολογίας της, δήλωσε ότι άλλες χρήσεις της επεξεργαστικής ισχύος, όπως το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, είναι πιο αξιόλογες από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

    Η Nvidia δεν αγκάλιασε ποτέ ένθερμα την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Το 2021, η εταιρεία κυκλοφόρησε ακόμη και λογισμικό που περιόριζε τεχνητά τη δυνατότητα χρήσης των καρτών γραφικών της από το να χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος Ethereum, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η προμήθεια θα πήγαινε στους προτιμώμενους πελάτες της αντ' αυτού, στους οποίους περιλαμβάνονται ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και gamers. Ο Kagan δήλωσε ότι η απόφαση ήταν δικαιολογημένη λόγω της περιορισμένης αξίας της χρήσης επεξεργαστικής ισχύος για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

    Η πρώτη έκδοση ChatGPT εκπαιδεύτηκε σε έναν υπερυπολογιστή που αποτελούνταν από περίπου 10.000 κάρτες γραφικών της Nvidia.

    "Ότι έχει σχέση με τα κρυπτονομίσματα, χρειάζεται παράλληλη επεξεργασία, και [η Nvidia] είναι η καλύτερη, οπότε απλά την προγραμμάτισαν για να τη χρησιμοποιήσουν για αυτόν τον σκοπό. Αγόρασαν πολλά πράγματα και τελικά κατέρρευσε, επειδή δεν φέρνει τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία. Η τεχνητή νοημοσύνη το κάνει", δήλωσε ο Kagan στον Guardian.

    "Με το ChatGPT, ο καθένας μπορεί πλέον να δημιουργήσει τη δική του μηχανή, το δικό του πρόγραμμα: απλά του λες τι να κάνει και αυτό θα το κάνει. Και αν δεν δουλεύει με τον τρόπο που θέλετε, του λέτε "θέλω κάτι διαφορετικό"".

    Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, αντίθετα, έμοιαζε περισσότερο με τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας, μια βιομηχανία που είχε οδηγήσει σε πολλές επιχειρήσεις για τη Mellanox, την εταιρεία που ίδρυσε ο Kagan πριν εξαγοραστεί από την Nvidia.

    "Είχαμε εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό και στις συναλλαγές: οι άνθρωποι στη Wall Street αγόραζαν τα προϊόντα μας για να εξοικονομήσουν μερικά νανοδευτερόλεπτα στο καλώδιο, οι τράπεζες έκαναν τρελά πράγματα όπως το να κρατούν τις (οπτικές) ίνες κάτω από το Hudson τεντωμένες για να τις κάνουν λίγο πιο κοντές, για να εξοικονομήσουν μερικά νανοδευτερόλεπτα μεταξύ του κέντρου δεδομένων τους και του χρηματιστηρίου", είπε.

    "Ποτέ δεν πίστεψα ότι [τα κρυπτονομίσματα] είναι κάτι που θα κάνει κάτι καλό για την ανθρωπότητα. Ξέρετε, οι άνθρωποι κάνουν τρελά πράγματα, αλλά αγοράζουν τα πράγματά σας, τους πουλάτε πράγματα. Αλλά δεν ανακατευθύνεις την εταιρεία για να υποστηρίξεις ό,τι κι αν είναι αυτό".

    Αρχικά, γνωστή κυρίως για την παραγωγή ισχυρών καρτών γραφικών για τους gamers PC για να παίζουν τα τελευταία παιχνίδια, ήταν σχεδόν τυχαίο ότι τα προϊόντα της Nvidia πήραν τη θέση τους στην καρδιά της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η υπολογιστικά εντατική εργασία της εκπαίδευσης ενός νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να απαιτήσει υπολογιστική ισχύ εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων δολαρίων, έτυχε να λειτουργεί σημαντικά ταχύτερα στους τύπους των απλών αλλά ισχυρών επεξεργαστών που είχαν υιοθετηθεί από τους gamers.

    Πριν από δύο εβδομάδες, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αγόρασε δεκάδες χιλιάδες επεξεργαστές της Nvidia που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη, την A100 GPU, προκειμένου να τροφοδοτήσει το φόρτο εργασίας του OpenAI. Η Nvidia έχει πουλήσει 20.000 H100, τον διάδοχο αυτού του τσιπ, στην Amazon για την υπηρεσία υπολογιστικού νέφους AWS και άλλες 16.000 έχουν πωληθεί στην Oracle.

    Η Nvidia νοικιάζει επίσης πρόσβαση στα τσιπ απευθείας, με την υπηρεσία σύννεφου DGX να ξεκινά από μόλις 37.000 δολάρια το μήνα για μόλις οκτώ H100 συνδεδεμένα μαζί σε ένα "cluster".

    Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, περιέγραψε την εταιρεία ως τον κινητήρα πίσω από "τη iPhone στιγμή της τεχνητής νοημοσύνης" και δήλωσε ότι η "γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη" που υποστηρίζει η εταιρεία του θα "επανεφεύρει σχεδόν κάθε βιομηχανία".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Tyrone Siu/Reuters
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.