Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η συνέχεια του Άρχοντα των Δακτυλιδιών από ένα fan του Tolkien, εμποδίστηκε από τους κληρονόμους του

      Απαγορεύτηκε η διανομή του και διατάχθηκε η καταστροφή όλων των αντιτύπων

    Ο Demetrious Polychron, θαυμαστής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, δημοσίευσε μια συνέχεια της σειράς χωρίς να λάβει άδεια από το κληροδότημα του Τόλκιν. Το κληροδότημα, μήνυσε τον Polychron για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και του επιδικάστηκε μόνιμη διαταγή που απαγόρευε την περαιτέρω διανομή του βιβλίου.

     

    Τα νομικά προβλήματα του Polychron ξεκίνησαν το 2017, όταν έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και παρέδωσε ένα φυσικό αντίγραφο της συνέχειας του βιβλίου του, "Η Συντροφιά του Βασιλιά", σε συσκευασία δώρου σε έναν εγγονό του J.R.R. Tolkien. Παρά την άρνηση του κληροδοτήματος να του δώσει άδεια έκδοσης, ο Polychron εξέδωσε το βιβλίο μόνος του το 2023.

     

    Το κληροδότημα Τόλκιν έμαθε για την έκδοση και έστειλε στον Polychron επιστολή παύσης και εγκατάλειψης. Στη συνέχεια ο Polychron μήνυσε το κληροδότημα και την Amazon, ισχυριζόμενος ότι η σειρά prequel "Lord of the Rings: Rings of Power" παραβίαζε τα πνευματικά του δικαιώματα.

     

    Ο δικαστής Stephen V. Wilson απέρριψε την αγωγή του Polychron και έκρινε ότι το βιβλίο του αποτελούσε "εκούσια και κατάφωρη" παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της κληρονομιάς του Tolkien. Διέταξε επίσης τον Polychron να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα του βιβλίου και να καταβάλει 134.000 δολάρια σε δικηγορικά έξοδα στην κληρονομιά και την Amazon.

     

    Σε ανακοίνωσή του, ένας δικηγόρος της κληρονομιάς Τόλκιν δήλωσε: "Η υπόθεση αυτή αφορά μια σοβαρή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η οποία έγινε σε εμπορική βάση". Το κληροδότημα ελπίζει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους που μπορεί να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μη εξουσιοδοτημένες συνέχειες ή επεκτάσεις του έργου του Τόλκιν.

     

    Η υπόθεση χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για τα δημιουργικά έργα. Επισημαίνει επίσης τις πιθανές νομικές συνέπειες της δημοσίευσης ενός έργου χωρίς την απόκτηση των απαραίτητων αδειών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.