Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ειδικά κινεζικά εργοστάσια αποσυναρμολογούν κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4090 και τις μετατρέπουν σε GPU για χρήση σε εφαρμογές ΤΝ

    Οι πρόσφατοι κυβερνητικοί περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές υλικού τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα επηρέασαν σημαντικά αρκετούς βασικούς παίκτες ημιαγωγών, όπως η NVIDIA, η AMD και η Intel, περιορίζοντάς τους από την πώληση τσιπ υψηλής απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η απαγόρευση αυτή επηρέασε κυρίως τις GPU παιχνιδιών GeForce RTX 4090 της NVIDIA, ωθώντας τες έξω από την ηπειρωτική Κίνα λόγω των υψηλών υπολογιστικών δυνατοτήτων τους. Εν αναμονή αυτών των περιορισμών, η NVIDIA φέρεται να μετέφερε ένα σημαντικό απόθεμα των GPU AD102 και των καρτών γραφικών GeForce RTX 4090 στην Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην παγκόσμια έλλειψη RTX 4090, αυξάνοντας τις τιμές αυτών των καρτών στα 2000 δολάρια ΗΠΑ. Σε μια ενδιαφέρουσα τροπή των γεγονότων, γνώστες από τα κινεζικά φόρουμ της Baidu αποκάλυψαν ότι εξειδικευμένα εργοστάσια σε όλη την Κίνα επαναχρησιμοποιούν αυτές τις GPU, οι οποίες έφτασαν πριν από την απαγόρευση, σε λύσεις ΤΝ. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την αποσυναρμολόγηση των GPU AIB πριν μετατραπούν σε κάρτες γραφικών τύπου blower AI φιλικές προς τους διακομιστές.

     

    NEp3jAkKW2cmUElO.jpg jBDxOD9B5oqtDb3c.jpg

     

    Αυτή η μετατροπή περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση των GPU παιχνιδιών, την αφαίρεση των συστημάτων ψύξης και την εξαγωγή της GPU AD102 και της μνήμης GDDR6X από τις κύριες πλακέτες. Στη συνέχεια, τα εξαρτήματα αυτά συγκολλούνται εκ νέου σε μια εγχώρια κατασκευασμένη πλακέτα reference PCB, η οποία είναι καλύτερα προσαρμοσμένη για εφαρμογές AI και είναι εξοπλισμένη με ψύκτες τύπου blower διπλής υποδοχής που έχουν σχεδιαστεί για περιβάλλοντα διακομιστών. Οι ψύκτρες τρίτων κατασκευαστών που συνοδεύουν τις GPU έχουν μέγεθος 3-4 υποδοχών PCI, ενώ το ψυγείο τύπου blower έχει πλάτος μόνο δύο υποδοχές και πολλά από αυτά μπορούν να τοποθετηθούν παράλληλα σε έναν διακομιστή AI. Μετά από αυστηρές δοκιμές, αυτές οι αναδιαμορφωμένες λύσεις RTX 4090 AI παρέχονται σε κινεζικές εταιρείες που εκτελούν φορτία εργασίας AI. Αυτή η διαδικασία προσαρμογής είχε ως αποτέλεσμα την εισροή ψυγείων RTX 4090 και γυμνών πλακετών στην κινεζική αγορά μεταπωλητών σε σημαντικά χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι τα κύρια εξαρτήματα GPU και μνήμης έχουν αφαιρεθεί.

     

    U89IIhJXEXmdtfyD.jpg 1Mz9h9338m9T9bvZ.jpg

     

    Για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι κάρτες λειτουργούν, τα εργοστάσια τις δοκιμάζουν σε συνθήκες πίεσης μετά τις τροποποιήσεις σε εφαρμογές Furmark, 3DMark και AI, πιθανώς εκτελώντας τοπικά κάποιες μικρότερες LLM για να δοκιμάσουν την υπολογιστική τους ικανότητα. Πράγματι, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε δυνητικά να "σπάσει" πολλές GPU AD102 αν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή, αλλά οι αποδόσεις αυτού του πειράματος είναι άγνωστες σε οποιονδήποτε εκτός αυτών των εργοστασίων.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.