Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η νέα RTX 3050 6GB προσφέρει χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά διαθέτει καλύτερη ενεργειακή απόδοση

    Η κάρτα γραφικών GeForce RTX 3050 6GB που κυκλοφόρησε πρόσφατα μπορεί να μην είναι μια δύναμη επιδόσεων, αλλά φέρνει ενδιαφέρουσες ανταλλαγές για αγοραστές με χαμηλό προϋπολογισμό και χρήστες με περιορισμένο χώρο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά benchmarks του ComputerBase, το μοντέλο των 6GB θυσιάζει περίπου 20% απόδοση σε σύγκριση με το αντίστοιχο μοντέλο των 8GB λόγω των μειώσεων στη μνήμη, τον αριθμό των πυρήνων, την ταχύτητα ρολογιού και την κατανάλωση ενέργειας.

     

    Ωστόσο, οι χαμηλότερες προδιαγραφές μεταφράζονται σε σημαντικά κέρδη αποδοτικότητας. Η έκδοση των 6GB καταναλώνει σχεδόν τη μισή ενέργεια από το μοντέλο των 8GB, καθιστώντας το 50% πιο αποδοτικό. Αυτό ανοίγει τις πόρτες για μοναδικά σχέδια όπως η παθητικά ψυχόμενη RTX 3050 6GB της Palit και η παραλλαγή χαμηλού προφίλ, διπλής υποδοχής της MSI, που είναι ενδεχομένως η ταχύτερη διαθέσιμη GPU min-ITX χαμηλού προφίλ.

     

    Ενώ οι αρχικές αναφορές τιμών ανέφεραν λανθασμένα έναν αριθμό πυρήνων CUDA 2.048, τόσο ο ιστότοπος της MSI όσο και το λογισμικό GPU-Z επιβεβαιώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 2.304, όπως φημολογούνταν προηγουμένως. Σε δείκτες αναφοράς όπως το Cyberpunk 2077: Phantom Liberty και δοκιμές 3DMark, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των μοντέλων 6GB και 8GB κυμαινόταν γύρω στο 20%, ευθυγραμμιζόμενη με τη διαφορά στον αριθμό των πυρήνων.

     

    Προδιαγραφές GeForce RTX 3050
      GeForce RTX 3050 6GB GeForce RTX 3050 8GB
    SMs 18 20
    CUDA Cores 2,304 2,560
    Base Clock 1,042 MHz 1,552 MHz
    Boost Clock 1,470 MHz 1,777 MHz
    VRAM 6GB 8GB
    VRAM Bus Width 96-bit 128-bit
    VRAM Bandwidth 168 GB/s 224 GB/s
    TDP 70W 130W
    Price $179 From $220

     

    Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόταση αξίας φαίνεται να είναι ισορροπημένη. Το μοντέλο των 6GB κοστίζει συνήθως περίπου το 80% της έκδοσης των 8GB, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία απόδοσης/τιμής παραμένει παρόμοια. Επομένως, η επιλογή καταλήγει στις ατομικές ανάγκες. Εάν η ακατέργαστη ισχύς είναι υψίστης σημασίας, η επιλογή των 8GB είναι η κορυφαία. Αλλά για όσους δίνουν προτεραιότητα στην αποδοτικότητα, στους μοναδικούς παράγοντες μορφής ή σε μια πιο φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή, η RTX 3050 των 6GB αποτελεί μια συναρπαστική εναλλακτική λύση.

     

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για προκαταρκτικά benchmarks και περαιτέρω δοκιμές ενδέχεται να αποκαλύψουν πρόσθετες αποχρώσεις. Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα δίνουν μια σαφή εικόνα: η νέα RTX 3050 6GB χαράζει μια θέση για τον εαυτό της, δίνοντας προτεραιότητα στην αποδοτικότητα και την οικονομική προσιτότητα έναντι των κορυφαίων επιδόσεων, ανοίγοντας το δρόμο για καινοτόμους σχεδιασμούς και καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών.


    Πηγή
    Φωτογραφία: MSI
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.