Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η AMD αποκαλύπτει το RDNA 3 Chiplet, 3D V-Cache για τους Zen 4 και τον "φορητό" επεξεργαστή Phoenix Point

    Η AMD αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τον οδικό της χάρτη την Πέμπτη στην Ημέρα Οικονομικών Αναλυτών της. Μεταξύ αυτών ήταν οι αποκαλύψεις σχετικά με την αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς RDNA 3 GPU της εταιρείας, την αρχιτεκτονική Zen 4 CPU και το SoC φορητού υπολογιστή Phoenix Point. Η νέα αρχιτεκτονική RDNA 3 GPU της AMD για κάρτες γραφικών Radeon και για κινητά, θα είναι μια σχεδίαση που βασίζεται σε chiplet, παρόμοια με την υλοποίηση της εταιρείας για τον Ryzen. Η AMD επιβεβαίωσε επίσης ότι οι GPU RDNA 3 θα κατασκευαστούν με διαδικασία 5nm, πιθανότατα TSMC N5. Η εταιρεία συνέχισε να σημειώνει ότι μια "βελτιστοποιημένη διοχέτευση γραφικών" θα επιτρέψει ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ρολογιού, ενώ η "επαναρχιτεκτονημένη (rearchitected, ffs) υπολογιστική μονάδα" της GPU θα έχει επίσης βελτιώσεις στην απόδοση ray-tracing σε σχέση με το RDNA 2. Η AMD λέει ότι οι GPU RDNA 3 έρχονται αργότερα φέτος, με το RDNA 4 να φτάνει πιθανότατα στα τέλη του 2023.

    Εν τω μεταξύ, ο Zen 4 της AMD πρόκειται να είναι ο «πρώτος επεξεργαστής 5nm στον κόσμο», που θα φτάσει αργότερα φέτος με αύξηση από 8% έως 10% στο πλήθος των εκτελούμενων εντολών και μεγαλύτερο από 15% αύξηση απόδοσης single thread. Το Zen 4 θα υποστηρίζει επίσης επεκτάσεις DDR5, AVX-512 για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης και αύξηση 125% στο εύρος ζώνης μνήμης. Η AMD διεκδικεί αύξηση της απόδοσης πολλαπλών νημάτων κατά 35% για το Zen 4.

    Και, το SoC της πλατφόρμας φορητού υπολογιστή Phoenix Point θα είναι ένα αμάλγαμα Zen 4 και RNDA 3 το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την AMD, καθώς συνήθως τα ενσωματωμένα γραφικά του προϊόντος φορητού υπολογιστή της ακολουθούν την αρχιτεκτονική GPU τρέχουσας γενιάς της εταιρείας κατά τουλάχιστον μια γενιά. Το Phoenix point αναμένεται να φτάσει πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2023.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.