Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Milk-V αποκαλύπτει τη μονάδα υπολογισμού Raspberry Pi που βασίζεται στην αρχιτεκτονική RISC-V

      Τοποθετημένο σε έναν οικείο form factor, το τελευταίο SBC της Milk-V διευκολύνει την ενασχόληση με την RISC-V

    Στοχεύοντας να δώσει στους σχεδιαστές έναν τρόπο να διευκολύνουν την είσοδό τους στο οικοσύστημα RISC-V, η Milk-V ανέπτυξε το Mars CM ως αντικαταστάτη RISC-V για υπολογιστικές μονάδες Raspberry Pi. Δεν είναι μυστικό ότι η αρχιτεκτονική συνόλου εντολών (ISA) RISC-V κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα μεταξύ των σχεδιαστών και το Mars CM δίνει τώρα στους ενδιαφερόμενους προγραμματιστές έναν εύκολο τρόπο πρόσβασης στα πλεονεκτήματα της RISC-V σε έναν οικείο form factor.

     

    The_Milk-V_Mars_CM.webp

     

    Καθώς η ISA RISC-V επεκτείνεται σε νέες εφαρμογές, όπως οι υπολογιστικοί πυρήνες κατηγορίας διακομιστή ή η διανυσματική κρυπτογραφία, πολλοί προγραμματιστές αναζητούν τρόπους χρήσης ενός συστήματος RISC-V χωρίς να επαναπροσδιορίσουν πλήρως τις διεπαφές που χρησιμοποιούν. Ως εκ τούτου, το Mars CM αξιοποιεί το γνωστό αποτύπωμα του Raspberry Pi Compute Module ως σημείο εκκίνησης και προσφέρει στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να ενσωματώσουν το RISC-V σε έργα που κανονικά θα βασίζονταν σε ένα Raspberry Pi με βάση το Arm.

    Αυτό το άρθρο αναλύει τις γνωστές προδιαγραφές του Mars CM για να δώσει στους σχεδιαστές μια αίσθηση του πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης του Pi. Επιπλέον, θα εξετάσουμε τη δυναμική RISC-V της Milk-V που οδήγησε σε αυτή την ανακοίνωση για το Mars CM.

     

    Mars CM: Η νέα υπολογιστική μονάδα RISC-V

     

    Στον πυρήνα του Mars CM βρίσκεται ο Starfive JH7110, ένα 64-bit RISC-V SoC που προσφέρει τετραπύρηνη απόδοση έως και 1,5 GHz. Μια ενσωματωμένη GPU και ένα πλούσιο σύνολο περιφερειακών εξασφαλίζουν ότι το τσιπ αποδίδει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς για την επεξεργασία εικόνας ή άλλες υπολογιστικές εφαρμογές. Επιπλέον, το ενσωματωμένο gigabit Ethernet PHY μειώνει την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού για τυχόν backplanes για τη διασύνδεση με την πλακέτα.

     

    Block_diagram_of_the_Mars_CM.webp

     

    Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα (και πιο άμεσα εμφανή) χαρακτηριστικά της μονάδας είναι η ομοιότητά της με τα CM του Raspberry Pi. Αυτή η ομοιότητα εκτείνεται πέρα από την απλή μίμηση του form factor, αλλά επιτρέπει επίσης στους σχεδιαστές να χρησιμοποιούν "κλασικές" πλακέτες IO για την παροχή Ethernet, USB και πολλών άλλων IO.

    Το Mars CM συμπληρώνει τον υπολογιστή Milk-V Mars single-board computer (SBC) και, ως εκ τούτου, προσφέρεται σε εκδόσεις 2 GB, 4 GB και 8 GB με και χωρίς Wi-Fi. Καθώς η πλακέτα υιοθετείται ευρύτερα, είναι πιθανό το σύστημα να προσφέρει σημαντικά περισσότερη υποστήριξη λογισμικού.

     

    Η Milk-V προσθέτει στο πλούσιο οικοσύστημα RISC-V

     

    Το Mars ή Mars CM δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Milk-V στον τομέα των υπολογιστών RISC-V. Στην πραγματικότητα, το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο της Milk-V περιλαμβάνει αρκετά γνωστά συστήματα RISC-V για να διευκολύνει τη μετάβαση στην ISA. Το Milk-V Pioneer επιτρέπει την εγγενή ανάπτυξη RISC-V σε ένα επιτραπέζιο σύστημα που χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή SOPHON 2 GHz, ενώ το Milk-V Duo απευθύνεται σε υπολογιστικές εφαρμογές που απαιτούν μικρό form factor.

     

    Milk-V_Mars_offers_designers_the_same_processor_in_a_more_traditional_footprint_.webp

     

    Ανάμεσα στις πλατφόρμες Pioneer και Duo βρίσκονται οι πλατφόρμες Mars και Mars CM, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί για να παρέχουν υπολογιστική υποστήριξη για μια ποικιλία εφαρμογών. Επιπλέον, ο Milk-V Vega χρησιμοποιεί επεξεργαστές RISC-V ως μεταγωγέας δικτύου 10 Gb. Παρόλο που ο RISC-V μπορεί να μην έχει φτάσει τους επεξεργαστές Arm ή x86 όσον αφορά το συνολικό μερίδιο αγοράς, εταιρείες όπως η Milk-V βοηθούν να κλείσει το χάσμα.

     

    Διευκόλυνση της υιοθέτησης RISC-V

     

    Στην περίπτωση της προσθήκης υποστήριξης RISC-V, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η μετάβαση σε RISC-V θα προσφέρει αρκετά οφέλη ώστε να αντισταθμίσει τον χρόνο ανάπτυξης. Η δυνατότητα απόρριψης της επεξεργασίας RISC-V σε παλαιά συστήματα δίνει στους σχεδιαστές πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή ISA, ενώ ο οικείος παράγοντας μορφής μειώνει το κόστος για τους φοιτητές και τους ερασιτέχνες που αναπτύσσουν προγράμματα RISC-V.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.