Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia φέρεται να ακυρώνει την RTX 4090 Ti, σχεδιάζοντας τη ναυαρχίδα της επόμενης γενιάς με 512-bit Bus

    Φαίνεται ότι όσοι εξακολουθούν να ελπίζουν να μπουν στο άρμα της σειράς RTX 40 θα πρέπει να αρκεστούν στην GPU RTX 4090 ως την αιχμή του δόρατος αυτής της γενιάς. Αυτό είναι σύμφωνα με τον διαρροή Kopite7kimi, ο οποίος ανέφερε μέσω Twitter ότι τα εσωτερικά σχέδια της Nvidia για την κυκλοφορία μιας ανανεωμένης ναυαρχίδας - ας την ονομάσουμε RTX 4090 Ti - έχουν ακυρωθεί.

     

    Η φήμη έρχεται καθώς πλησιάζει η επέτειος ενός έτους από την ανακοίνωση της RTX 4090 (αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2022). Μέσα στα τελευταία χρόνια, η Nvidia χτίζει τη στοίβα των προϊόντων της με αναβαθμίσεις μεσαίας γενιάς που όχι μόνο προσθέτουν το προσωνύμιο "Ti", αλλά προσφέρουν και αύξηση των επιδόσεων για να "διορθώσουν" καλύτερα τη σειρά της εταιρείας, έναντι του συγκρίσιμου ανταγωνισμού της AMD. Η Nvidia έχει ήδη λανσάρει ορισμένα μοντέλα Ti (συγκεκριμένα το RTX 4060 Ti και το RTX 4070 Ti), αλλά αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να συμβαίνει πλέον στα ανώτερα κλιμάκια των προϊόντων της Nvidia.

     

     

    Μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Ο κύριος λόγος έχει πιθανότατα να κάνει με τον ανταγωνισμό (ή την έλλειψή του). Για άλλη μια φορά, η AMD αποφάσισε να μην κυνηγήσει το στέμμα των επιδόσεων- η RX 7900 XTX, ενώ είναι μια εξαιρετική κάρτα, είναι περισσότερο ένας άμεσος ανταγωνιστής της RTX 4080. Η Nvidia εξακολουθεί να έχει το καλύτερο προϊόν και τα ωφέλη που αυτό φέρνει, οπότε γιατί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να φέρει στην αγορά ένα ακόμη SKU;

     

    Φυσικά, υπάρχει το επιχείρημα ότι η NVIDIA πρέπει να κάθεται σε τουλάχιστον κάποιο αριθμό πλήρως λειτουργικών τσιπ AD-102, αλλά αυτά αποφέρουν λιγότερο κέρδος από έναν συγκρίσιμο επαγγελματικό επιταχυντή (όπως ο Nvidia L40 ή άλλοι). Υπάρχει επίσης το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας, και με τη διαμάχη για το meltdown των 16 ακίδων να μην έχει ακόμη τελειώσει πλήρως, το ενδεχόμενο προβλημάτων με μια RTX 4090 Ti 600W σίγουρα υπάρχει.

     

    Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι οι πωλήσεις των καρτών γραφικών και των εξαρτημάτων Η/Υ υποχωρούν αρκετά αυτή τη στιγμή. Με τις κάρτες της προηγούμενης γενιάς RTX 30-series, η Nvidia παρουσίασε τις RTX 3080 Ti και RTX 3070 Ti λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική κυκλοφορία, με την RTX 3090 Ti να καταφθάνει τον Απρίλιο του 2022. Οι δύο πρώτες ήταν εμπορικά επιτυχημένες, λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης. Η τελευταία; Όχι τόσο πολύ. Αν η Nvidia δεν κάνει μια ανανέωση στα μέσα του κύκλου για τη σειρά RTX 40, αυτό λέει πολλά για το πόσες κάρτες κάθονται στα ράφια.

     

    Ο Kopite7kimi πρόσθεσε ότι ενώ τα σχέδια για τις εκδόσεις Ti των καρτών με τις καλύτερες επιδόσεις της Nvidia έχουν βγει από την τράπουλα, υπάρχει ακόμα ένα σχέδιο για τη βελτιστοποίηση του επεξεργαστή παραγωγής με την εισαγωγή και άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με τον διαρροή, όμως, αυτά προσανατολίζονται περισσότερο προς την κινεζική αγορά και θα πρέπει να χωρέσουν στη σειρά της Nvidia ως παραλλαγές των RTX 4060 και 4070 που βασίζονται στα τσιπ AD103 και AD106. Αν αυτό επαληθευτεί, φαίνεται ότι τόσο η AMD όσο και η Nvidia είναι πρόθυμες να κατασκευάσουν συγκεκριμένες GPU για να εξυπηρετήσουν την (ομολογουμένως τεράστια) κινεζική αγορά.

     

     

    Ως πρόσθετο μπόνους, ο Kopite7kimi ανέφερε επίσης ότι πολλές πηγές της βιομηχανίας έχουν επιβεβαιώσει ότι η ναυαρχίδα της Nvidia επόμενης γενιάς (ας την ονομάσουμε RTX 5090) θα διαθέτει διεπαφή μνήμης 512-bit. Αν αληθεύει, αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τις ημέρες των GTX 280 και GTX 285 - από το 2008/2009! - που η Nvidia χρησιμοποίησε πλάτος διαύλου 512-bit.

     

    Φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνει κάρτες διπλής GPU, όπως η Titan Z με δίαυλο 2 x 384-bit.  Ή υπήρχε και η GTX 295 με διπλή διασύνδεση 448-bit. Η τελευταία mainstream καταναλωτική GPU με δίαυλο 512-bit (χωρίς να υπολογίζονται οι λύσεις HBM/HBM2) ήταν οι R9 390/390X της AMD (οι οποίες ήταν ουσιαστικά βελτιωμένες παραλλαγές των προηγούμενων R9 290/290X). Ανεξάρτητα από αυτό, οι περισσότερες κάρτες γραφικών που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν έναν απλούστερο και λιγότερο ακριβό δίαυλο 256-bit. Τα κορυφαία μοντέλα μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διεπαφή των 384 bit, η οποία εξακολουθεί να είναι αρκετή για να προσφέρει εύρος ζώνης της τάξης του 1 TB/s, όταν συνδυάζεται με την κατάλληλη τεχνολογία VRAM (GDDR6X ή GDDR6).

    Οι εταιρείες προτιμούν συνήθως να προσθέτουν εύρος ζώνης μνήμης υιοθετώντας νεότερη (και ταχύτερη) τεχνολογία μνήμης παρά αυξάνοντας το βάθος διαύλου, λόγω του χαμηλότερου κόστους ανάπτυξης και κατασκευής που συνεπάγεται. Και με την Nvidia να αναμένεται να παρουσιάσει τη σειρά RTX 5000 μέχρι το 2025, είναι θεωρητικά πιθανό η εταιρεία να επιδιώξει να συνδυάσει την επόμενη οικογένεια προϊόντων της με μνήμη GDDR7.

     

    Με μέγιστη απόδοση 32 Gbps, ένα πλάτος διαύλου 512 bit θα μεταφραζόταν σε απόδοση 2 TB/s - διπλάσια από εκείνη της RTX 4090. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και οι κάρτες των 1.500 δολαρίων είναι σήμερα ανεπαρκείς για την εκτέλεση των τελευταίων παιχνιδιών σε πλήρεις ρυθμίσεις και εγγενή ανάλυση (σε κοιτάζω, Remnant II), ίσως υπάρχει κάτι σε αυτή την ιδέα. Με τσιπ μνήμης 2GB, μια διασύνδεση 512-bit θα μεταφραζόταν επίσης σε 32GB VRAM συνολικά σε μια τέτοια GPU, ή ενδεχομένως ακόμη και σε 64GB και 128GB επαγγελματικές εκδόσεις με τσιπ 4GB.

     

    Και πάλι, όλα όσα λέμε εδώ προέρχονται από τα tweets του Kopite7kimi. Παρόλο που είναι γενικά σωστά, αυτό δεν είναι το ίδιο με μια επίσημη επιβεβαίωση. Οι χάρτες πορείας των προϊόντων μπορούν και θα αλλάξουν. Ίσως η Nvidia αποφασίσει τελικά να λανσάρει έναν νέο Titan RTX που θα βασίζεται στην AD102, ίσως και όχι. Όποτε κάνουμε υπομονή και περιμένουμε να δείξει η νεκροψία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.