Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Apple M3 Pro Chip έχει 25% μικρότερο εύρος ζώνης μνήμης από τα M1/M2 Pro

      Κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι η apple έχει ξεμείνει από ιδέες και λύσεις.

    Το τελευταίο τσιπ M3 Pro της Apple στα νέα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών έχει 25% μικρότερο εύρος ζώνης μνήμης από τα τσιπ M1 Pro και M2 Pro που χρησιμοποιούνταν σε αντίστοιχα μοντέλα των δύο προηγούμενων γενεών.


    Βασισμένη στην τελευταία τεχνολογία 3 νανομέτρων και διαθέτοντας εντελώς νέα αρχιτεκτονική GPU, η σειρά τσιπ M3 λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την ταχύτερη και πιο αποδοτική σε ισχύ εξέλιξη του πυριτίου της Apple μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, το MacBook Pro 14 ιντσών και 16 ιντσών με το chip M3 Pro είναι έως και 40% ταχύτερο από το μοντέλο 16 ιντσών με το M1 Pro, σύμφωνα με την Apple.

     

    Ωστόσο, εξετάζοντας τις προδιαγραφές υλικού της ίδιας της Apple, το σύστημα σε ένα τσιπ (SoC) M3 Pro διαθέτει εύρος ζώνης μνήμης 150GB/s, σε σύγκριση με 200GB/s στα προηγούμενα M1 Pro και M2 Pro. Όσον αφορά το M3 Max, η Apple αναφέρει ότι είναι ικανό να "φτάσει τα 400GB/s". Αυτή η διατύπωση οφείλεται στο γεγονός ότι το λιγότερο ακριβό μοντέλο M3 Max με CPU 14 πυρήνων και GPU 30 πυρήνων διαθέτει μόνο 300GB/s εύρος ζώνης μνήμης, ενώ το αντίστοιχο μοντέλο M2 Max με CPU 12 πυρήνων και GPU 30 πυρήνων διαθέτει εύρος ζώνης 400GB/s, όπως και η ισχυρότερη έκδοση με CPU 12 πυρήνων και GPU 38 πυρήνων.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple άλλαξε επίσης τις αναλογίες πυρήνων του chip M3 Pro υψηλότερης κατηγορίας σε σύγκριση με τον άμεσο προκάτοχό του. Το M3 Pro με 12πύρηνη CPU διαθέτει 6 πυρήνες απόδοσης (έναντι 8 πυρήνων απόδοσης στο 12πύρηνο M2 Pro) και 6 πυρήνες απόδοσης (έναντι 4 πυρήνων απόδοσης στο 12πύρηνο M2 Pro), ενώ η GPU διαθέτει 18 πυρήνες (έναντι 19 στο αντίστοιχο chip M2 Pro).

     

    Επιπλέον, ενώ ο 16πύρηνος Neural Engine του chip M3 έχει τον ίδιο αριθμό πυρήνων με αυτόν που η Apple παρουσίασε στο chip A17 Pro με βάση τα 3nm που έκανε το ντεμπούτο του στη σειρά iPhone 15 Pro τον Σεπτέμβριο, είναι συγκριτικά πιο αδύναμος στα χαρτιά όσον αφορά τη μέγιστη επιτεύξιμη απόδοση, η οποία μετράται σε τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο (TOPS).

     

    Σύμφωνα με την Apple, το M3 Neural Engine είναι ικανό για 18 TOPS, ενώ το A17 Pro Neural Engine είναι ικανό για 35 TOPS. Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα, αλλά είναι πιθανό ότι το iPhone 15 Pro απαιτεί μια Neural Engine υψηλότερης απόδοσης για χαρακτηριστικά όπως η υπολογιστική φωτογραφία και το Face ID, ενώ η M3 μπορεί να αντισταθμίσει σε άλλους τομείς όπως η μηχανική μάθηση, χρησιμοποιώντας τους πρόσθετους πυρήνες GPU της.

    Συνολικά, προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια είναι η διαφορά στον πραγματικό κόσμο που κάνουν αυτές οι αλλαγές στις επιδόσεις του M3 όταν συγκρίνονται με τα ισοδύναμα πρόδρομα chip της Apple σε διάφορα σενάρια χρήσης, ιδίως δεδομένου ότι οι πιο πρόσφατοι επεξεργαστές περιλαμβάνουν τη νέα τεχνολογία κατανομής μνήμης Dynamic Caching, η οποία διασφαλίζει ότι για κάθε εργασία χρησιμοποιείται μόνο η ακριβής ποσότητα μνήμης που απαιτείται.


    Αυτή η αδιαφάνεια δεν βοηθιέται από το γεγονός ότι η Apple διαφημίζει την ισχύ των νέων τσιπ M3 Pro και M3 Max δίνοντας επανειλημμένα έμφαση στις συγκρίσεις με τα M1 Pro και M1 Max και όχι με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις M2, έναντι των οποίων τα κέρδη από τις επιδόσεις είναι μικρότερα. Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε περισσότερα εν καιρώ, όταν θα γίνουν διαθέσιμα τα πρώτα ενδελεχή benchmarks τρίτων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: macrumors.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.