Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Raspberry Pi εγκαινιάζει την έκδοση Beta του Raspberry Pi Connect

      Ασφαλής και βολική απομακρυσμένη πρόσβαση για χρήστες Raspberry Pi

    Οι χρήστες του Raspberry Pi έχουν τώρα μια βελτιωμένη λύση για απομακρυσμένη πρόσβαση με την εισαγωγή του Raspberry Pi Connect, που υπόσχεται απρόσκοπτη απομακρυσμένη πρόσβαση σε συσκευές Raspberry Pi από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Παραδοσιακά, η απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας ενός Raspberry Pi ήταν δυσκίνητη και συχνά απαιτούσε πολύπλοκες ρυθμίσεις με τεχνολογίες όπως το VNC και το πρωτόκολλο X. Επιπλέον, με τη μετάβαση στο Wayland στο Raspberry Pi OS Bookworm, η συμβατική υποστήριξη απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας X έχει καταργηθεί σταδιακά, καθιστώντας αναγκαία μια φιλική προς το χρήστη εναλλακτική λύση.

     

    Το Raspberry Pi Connect στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό προσφέροντας μια απλή λύση που ευθυγραμμίζεται με τη φήμη της πλατφόρμας για απλότητα και προσβασιμότητα. Με την έκδοση beta, οι χρήστες μπορούν να προσβλέπουν σε απροβλημάτιστη απομακρυσμένη πρόσβαση στις συσκευές τους Raspberry Pi, εξαλείφοντας τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση πρωτοκόλλων απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας σε διαφορετικά τοπικά δίκτυα. Η εισαγωγή του Raspberry Pi Connect σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την επέκταση των πρακτικών εφαρμογών των συσκευών Raspberry Pi.

     

    Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευκολία χρήσης, το Raspberry Pi Connect δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των συσκευών Raspberry Pi χωρίς να καταπιάνονται με τεχνικές περιπλοκές. Με ένα μόνο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο στη διάθεσή τους, μπορούν πλέον να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες του Raspberry Pi τους από απόσταση, ανοίγοντας πόρτες σε ποικίλα έργα και εφαρμογές. Καθώς η beta έκδοση κυκλοφορεί, οι χρήστες του Raspberry Pi μπορούν να αναμένουν μια πιο απλοποιημένη και αποτελεσματική προσέγγιση στην απομακρυσμένη πρόσβαση, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της πλατφόρμας ως ακρογωνιαίο λίθο της DIY πληροφορικής και της καινοτομίας. Η εγκατάσταση είναι πανεύκολη, καθώς απαιτείται μόνο μία εντολή τερματικού σε συμβατές συσκευές, όπως τα κιτ Raspberry Pi 4, 5 ή Pi 400, ακολουθούμενη από επανεκκίνηση και ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

     

    sudo apt update
    sudo apt upgrade
    sudo apt install rpi-connect

     

    Μετά την εγκατάσταση, οι χρήστες μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του Raspberry Pi από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης μέσω του connect.raspberrypi.com. O Paul Mucur, ο οποίος διευθύνει την ανάπτυξη ιστοσελίδων στο Raspberry Pi,  εξηγεί πώς λειτουργεί η υποκείμενη τεχνολογία:

    "Όταν χρησιμοποιείτε το Raspberry Pi Connect από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για να συνδεθείτε με τη συσκευή Raspberry Pi, εγκαθιδρύουμε μια ασφαλή ομότιμη σύνδεση μεταξύ των δύο χρησιμοποιώντας WebRTC: την ίδια τεχνολογία επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο που υποστηρίζει τα προγράμματα-πελάτες του προγράμματος περιήγησης για Zoom, Slack, Microsoft Teams και Google Meet.

    Ο δαίμονάς μας "rpi-connect" για το Raspberry Pi OS είναι υπεύθυνος για την ακρόαση νέων συνόδων κοινής χρήσης οθόνης από τον ιστότοπο Raspberry Pi Connect και τη διαπραγμάτευση της καλύτερης δυνατής (δηλαδή της χαμηλότερης καθυστέρησης) σύνδεσης μεταξύ του προγράμματος-πελάτη VNC στο πρόγραμμα περιήγησης και ενός διακομιστή VNC που εκτελείται στη συσκευή σας. Σε γενικές γραμμές, μόλις δημιουργηθεί μια σύνδεση, δεν χρειάζεται να περάσει καμία κίνηση από τους διακομιστές μας.

    Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η δημιουργία απευθείας σύνδεσης μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και της συσκευής Raspberry Pi, το rpi-connect και το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορούν να επιλέξουν την ασφαλή αναμετάδοση της κυκλοφορίας μέσω των διακομιστών μας, κρυπτογραφώντας την με DTLS."

     

    Επί του παρόντος, η υπηρεσία Raspberry Pi Connect λειτουργεί με έναν μόνο διακομιστή αναμετάδοσης (TURN) που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχομένως αυξημένη καθυστέρηση, εάν είναι απαραίτητη η αναμετάδοση της κίνησης. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της σύνδεσής τους περνώντας το ποντίκι πάνω από το εικονίδιο του λουκέτου στο πρόγραμμα περιήγησής τους ενώ είναι συνδεδεμένοι, επιτρέποντάς τους να αξιολογήσουν εάν οι προσαρμογές στις ρυθμίσεις του δικτύου τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα.

     

    Η δέσμευση του Raspberry Pi είναι να διατηρήσει το Raspberry Pi Connect ως δωρεάν υπηρεσία για μεμονωμένους χρήστες με συνδέσεις χωρίς αναμετάδοση, χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό των συσκευών. Ωστόσο, για τους χρήστες που απαιτούν αναμετάδοση της κίνησης μέσω διακομιστών TURN, η μελλοντική αντιμετώπιση αυτών των συνδέσεων θα καθοριστεί με βάση την ανάλυση της χρήσης εύρους ζώνης.

     

    Δεδομένου ότι το Raspberry Pi Connect βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο beta, οι χρήστες θα πρέπει να αναμένουν περιστασιακούς περιορισμούς ή ατέλειες. Παρ' όλα αυτά, η πλατφόρμα υπόσχεται πολλά για ένα ευρύ φάσμα χρηστών και ενθαρρύνεται η ανατροφοδότηση μέσω της ενότητας Raspberry Pi Connect του φόρουμ. Καθώς προχωρά η φάση beta, οι χρήστες καλούνται να εξερευνήσουν τις οδηγίες εγκατάστασης που παρέχονται και να βιώσουν την ευκολία της απομακρυσμένης πρόσβασης που προσφέρει το Raspberry Pi Connect.


    Πηγή
    Φωτογραφία: korben.info
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.