Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Raspberry Pi Water Cooling Kit κάνει την εμφάνισή του, παρά τους περιορισμούς υπερχρονισμου του Pi 5

    Οι λάτρεις της τεχνολογίας και οι λάτρεις του Raspberry Pi έγιναν πρόσφατα μάρτυρες της κυκλοφορίας ενός νέου κιτ υδρόψυξης που έχει σχεδιαστεί για το Raspberry Pi 5. Το κιτ που αναπτύχθηκε από την 52Pi, είχε ως στόχο να εξερευνήσει τα όρια των δυνατοτήτων overclocking και να προσφέρει αποτελεσματική ψύξη για την τελευταία επανάληψη του Raspberry Pi. Ωστόσο, οι περιορισμοί που είναι εγγενείς στις δυνατότητες overclocking του Pi 5 προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με την πρακτικότητα του κιτ.

     

    Αρχικά, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες για την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων overclocking με τη βοήθεια ψύξης νερού. Δυστυχώς, ανακαλύφθηκε ότι το Raspberry Pi 5 δεν μπορούσε να ξεπεράσει το όριο των 3,0 GHz, καθιστώντας τις ακραίες προσπάθειες ψύξης λιγότερο απαραίτητες. Αυτό το ανώτατο όριο υπερχρονισμού επιβεβαιώθηκε σε μια δημοσίευση στο ιστολόγιο με τίτλο "Overclocking and Underclocking the Raspberry Pi 5".

     

    Παρά τους προφανείς περιορισμούς στο overclocking, το κιτ υδρόψυξης βρίσκεται σε παραγωγή, με ένα πλήρες κιτ στην τιμή των 120 δολαρίων και ένα ξεχωριστό μπλοκ υδρόψυξης από χαλκό/ακρυλικό που διατίθεται για 20 δολάρια.

     

    Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί διάφορες προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υιοθέτηση του κιτ. Η μεταλλική σύνθεση του ψυγείου δεν προσδιορίζεται, αλλά φαίνεται να είναι αλουμίνιο, γεγονός που ενδεχομένως εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση όταν συνδυάζεται με άλλα υλικά στο βρόχο ψύξης. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των LED RGB τόσο στον ανεμιστήρα 120 mm όσο και στην αντλία έχει προκαλέσει κριτική λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους σε κατάσταση επίδειξης, καταναλώνοντας ενέργεια χωρίς να συμβάλλει στην απόδοση.

     

    Ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα είναι η σημαντική κατανάλωση ενέργειας του ανεμιστήρα, της αντλίας και των LED, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 15W. Αυτό ξεπερνά την κατανάλωση ενέργειας ενός μεμονωμένου Raspberry Pi 5, καθιστώντας τη λύση ψύξης φαινομενικά υπερβολική για μεμονωμένες ή μικρής κλίμακας ρυθμίσεις Pi.

     

    Η απόδοση ψύξης του κιτ υδρόψυξης, αν και εξαιρετική, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρακτικότητά του. Ένα πλήρως μεταλλικό περίβλημα εμποδίζει την πρόσβαση στην υποδοχή επέκτασης PCIe και περιπλέκει τη συμβατότητα με PCIe-based HATs ή bottom boards.

     

    Τα επίπεδα θορύβου έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία, καθώς ο ανεμιστήρας 120 mm και η αντλία του κιτ συμβάλλουν σε περισσότερο στην αύξηση του θορύβου, σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις ψύξης. Μια σύγκριση με το Active Cooler, που κοστίζει 7 δολάρια, αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του τελευταίου στην αποτροπή του θερμικού throttling, διατηρώντας παράλληλα μια πιο αθόρυβη λειτουργία.

     

    Στην ουσία, το κιτ υδρόψυξης έχει περιγραφεί ως "μια λύση σε αναζήτηση προβλήματος". Παρά τις ισχυρές δυνατότητες ψύξης που διαθέτει, αντιμετωπίζει προκλήσεις ως προς την αιτιολόγηση της χρήσης του από την πλειονότητα των χρηστών του Raspberry Pi 5. Το προϊόν μπορεί να βρει εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως η ανάπτυξη ενός Pi 5 σε εξαιρετικά θερμά περιβάλλοντα ή η ψύξη μεγαλύτερων συστάδων Pi. Ωστόσο, η ευρύτερη συναίνεση δείχνει ότι το ίδιο το Active Cooler του Raspberry Pi παραμένει μια αξιέπαινη και οικονομικά αποδοτική λύση ψύξης για τους περισσότερους χρήστες.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Jeff Geerling
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.