Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Sonos κερδίζει $32,5 εκατομμύρια για την παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας επί της Google

      Οι ένορκοι έκριναν ότι τα προϊόντα της Google παραβίαζαν μία από τις πατέντες του έξυπνου ηχείου της Sonos

    Η Google κλήθηκε να καταβάλει στη Sonos 32,5 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση της πατέντας του έξυπνου ηχείου της εταιρείας. Η ετυμηγορία των ενόρκων που εκδόθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή διαπίστωσε ότι τα έξυπνα ηχεία και οι συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων της Google παραβίαζαν μία από τις δύο επίμαχες πατέντες της Sonos.

    Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2020, όταν η Sonos κατηγόρησε τη Google ότι αντέγραψε την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία ήχου πολλαπλών χώρων μετά τη συνεργασία των εταιρειών το 2013. Η Sonos συνέχισε κερδίζοντας την υπόθεσή της στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την περιορισμένη απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων από τις εν λόγω συσκευές της Google. Η Google αναγκάστηκε επίσης να αποσύρει ορισμένα χαρακτηριστικά από τη σειρά έξυπνων ηχείων και έξυπνων οθονών της.


    Τον περασμένο Αύγουστο, η Google μήνυσε τη Sonos για τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία ήχου παραβίαζε τα έξυπνα ηχεία και την τεχνολογία φωνητικού ελέγχου της Google. Αυτή η πιο πρόσφατη δίκη ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Σε δήλωσή του στο The Verge ο Eddie Lazarus, επικεφαλής νομικός και οικονομικός διευθυντής της Sonos αναφέρει

    Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για το χρόνο και την επιμέλεια των ενόρκων που υποστήριξαν την εγκυρότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μας και αναγνώρισαν την αξία της εφεύρεσης των σκηνών ζώνης της Sonos. Αυτή η ετυμηγορία επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η Google παραβιάζει κατά συρροή το χαρτοφυλάκιο πατεντών μας, όπως έχει ήδη αποφανθεί η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σε σχέση με πέντε άλλες πατέντες της Sonos. Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Google παραβιάζει περισσότερα από 200 διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Sonos και η σημερινή επιδίκαση αποζημίωσης, με βάση ένα σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας, αποδεικνύει την εξαιρετική αξία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας. Στόχος μας παραμένει η Google να μας καταβάλει μια δίκαιη αμοιβή για τις εφευρέσεις της Sonos που έχει οικειοποιηθεί

    Από την αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος της Google Peter Schottenfels σε δήλωσή του στο The Verge αναφέρει ότι 

    Πρόκειται για μια στενή διαμάχη σχετικά με ορισμένα πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Από τα έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας που διεκδίκησε αρχικά η Sonos, μόνο ένα βρέθηκε να παραβιάζεται και τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν ως άκυρα ή ως μη παραβιαζόμενα. Πάντα αναπτύσσαμε τεχνολογία ανεξάρτητα και ανταγωνιζόμασταν με βάση την αξία των ιδεών μας. Εξετάζουμε τα επόμενα βήματά μας.

    Ωστόσο, η Sonos δεν βγήκε εντελώς νικήτρια από την υπόθεση, καθώς οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εφαρμογή Home της Google δεν παραβίαζε ένα ξεχωριστό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που είχε καταθέσει η Sonos. Ο δικαστής είπε επίσης στους ενόρκους να "αγνοήσουν μια εκτίμηση αποζημίωσης ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν εμπειρογνώμονα της Sonos, λέγοντας ότι είχε αποφασίσει ότι ορισμένα από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν ήταν απαράδεκτα", αναφέρει το Law360.


    Η απόφαση θα καταγραφεί ως ντροπιαστική ήττα για την Google, αλλά και οι δύο εταιρείες αποτέλεσαν αντικείμενο ωμής κριτικής από τον δικαστή William Alsup, ο οποίος έχει προεδρεύσει σε πολλές δικαστικές μάχες τεχνολογικών εταιρειών. Ο Alsup εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή έφτασε ποτέ σε δίκη και οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμβιβαστούν. Είπε ότι ήταν "εμβληματική της χειρότερης πλευράς των δικαστικών διαφορών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας". Σημείωσε επίσης την τεχνική ορολογία γύρω από τις επίμαχες πατέντες, ενώ σε κάποιο σημείο έλεγξε τους ενόρκους για να βεβαιωθεί ότι δεν είχαν αποκοιμηθεί, σύμφωνα με το Law360.

     

    Το τελικό κείμενο της απόφασης


    Πηγή
    Φωτογραφία: Chris Welch / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.