Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το επερχόμενο FlexConnect της Dolby Atmos μπορεί να απλοποιήσει τον ασύρματο ήχο οικιακού κινηματογράφου

      Θα κάνει το ντεμπούτο του με τις τηλεοράσεις TCL το επόμενο έτος.

    Η Dolby Laboratories ανακοίνωσε σήμερα το Dolby Atmos FlexConnect, ένα χαρακτηριστικό που έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ευελιξία και απλότητα στις ρυθμίσεις ήχου του οικιακού κινηματογράφου. Η εταιρεία αναφέρει ότι το FlexConnect επιτρέπει στις τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν να βελτιστοποιούν την έξοδο ήχου Dolby Atmos μεταξύ των ηχείων της τηλεόρασης και των συζευγμένων ασύρματων ηχείων. Επί του παρόντος, η Dolby ανακοινώνει τη λειτουργία μόνο με τις επερχόμενες τηλεοράσεις TCL, αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού.

     

    Το FlexConnect, το οποίο θα λειτουργεί με Atmos, 5.1 και στερεοφωνικό ήχο, αφορά την προσαρμογή στις ηχητικές ρυθμίσεις των χρηστών, λαμβάνοντας υπόψη για πράγματα όπως ο αριθμός και η τοποθέτηση των ηχείων. Η επερχόμενη λειτουργία στοχεύει στην ενίσχυση του ήχου Atmos σε περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση των ηχείων είναι περιορισμένη λόγω εμποδίων όπως το μέγεθος του δωματίου, τα έπιπλα ή οι θέσεις των πριζών.

     

    Σύμφωνα με την Dolby, το FlexConnect θα σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να έχουν την ίδια ακουστική εμπειρία ανεξάρτητα από το πού κάθονται στο δωμάτιο και ότι ο ήχος θα προσαρμόζεται με βάση τη θέση και τις δυνατότητες κάθε ηχείου.

     

    Το Ars Technica ζήτησε από την Dolby να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με αυτό, και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μας είπε:

    Μετά την τοποθέτηση κάθε ηχείου, η τηλεόραση θα υποβληθεί σε αυτόματη βαθμονόμηση με χρήση ακουστικής χαρτογράφησης, [χρησιμοποιώντας μικρόφωνα της τηλεόρασης], για να κατανοήσει τη θέση κάθε ηχείου. Στη συνέχεια, η τηλεόραση βελτιστοποιεί έξυπνα και απρόσκοπτα την ηχητική εικόνα μετά την ανάλυση αυτών των δεδομένων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει η τηλεόραση σχετικά με τις ακουστικές δυνατότητες κάθε ηχείου. Μαζί, αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στην τηλεόραση να προσαρμόζει την απόδοση κάθε ηχείου για τη βελτιστοποίηση του ήχου, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ακροατές απολαμβάνουν μια εξαιρετική ηχητική εμπειρία.

    Ένα παράδειγμα για το πώς το FlexConnect θα μπορούσε να προσαρμόσει τον ήχο με βάση τις δυνατότητες των ηχείων είναι οι χαμηλές συχνότητες, με τις οποίες πολλές τηλεοράσεις δυσκολεύονται. Εάν υπάρχει ένα καλύτερο ηχείο συνδεδεμένο, τα ηχεία της τηλεόρασης θα μπορούσαν "να φορτώσουν τα μπάσα σε αυτά τα ηχεία, γεγονός που απελευθερώνει ισχύ για να διατεθεί σε άλλα μέρη του φάσματος συχνοτήτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Dolby.

     

    "Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στα ηχεία της τηλεόρασης να διαθέσουν περισσότερη ισχύ στο διάλογο, εξασφαλίζοντας τον καλύτερο συνδυασμό μπάσων και καταληπτότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Η Dolby παρείχε επίσης ένα παράδειγμα για το πώς το FlexConnect θα μπορούσε να προσαρμόσει τον ήχο με βάση τη θέση του ηχείου. Εάν ένας χρήστης τοποθετήσει δύο ασύρματα ηχεία στο πίσω μέρος του δωματίου, το FlexConnect "θα μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος του ηχητικού φορτίου στα ηχεία της τηλεόρασης, έτσι ώστε τα ηχεία της τηλεόρασης να καλύπτουν το μπροστινό ηχητικό σκηνικό και το διάλογο". Αν όμως τα ασύρματα ηχεία βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος του δωματίου, τα ηχεία τηλεόρασης/κεντρικού χώρου θα επικεντρώνονταν στους διαλόγους.

     

    Προς το παρόν, η Dolby αποφεύγει να πει ότι το FlexConnect θα λειτουργεί με όλες τις μάρκες ασύρματων ηχείων. Ωστόσο, ο διαγνωστικός χαρακτήρας της πλατφόρμας θα καθιστούσε το FlexConnect πολύ πιο πολύτιμο. Υπάρχουν ήδη παρόμοιες λειτουργίες τηλεοράσεων που σας δεσμεύουν σε μια συγκεκριμένη μάρκα, όπως το Samsung Q-Symphony, το οποίο συγχρονίζει τον ήχο με ηχεία που υποστηρίζουν τηλεοράσεις Samsung και ηχομπάρες Samsung, και το LG Wow Orchestra, το οποίο συγχρονίζει τον ήχο με υποστηριζόμενες τηλεοράσεις LG και ηχομπάρες LG, ή το Acoustic Center Sync της Sony, το οποίο (νομίζω ότι καταλαβαίνετε πού το πάμε) συγχρονίζει ηχεία που υποστηρίζουν τηλεοράσεις Sony με μια εξωτερική ηχομπάρα ή ένα ηχοσύστημα της Sony και ισχυρίζεται ότι βοηθά τον ήχο να "ταιριάζει ακριβώς με αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη, ακριβώς εκεί που στέκεται ο χαρακτήρας στη σκηνή". Σε αντίθεση με ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες, όπως το Q-Symphony, το FlexConnect δεν απαιτεί, ωστόσο, μια ηχομπάρα συνδεδεμένη με HDMI ή οπτικό καλώδιο.

     

    Εάν η Dolby καταφέρει να κάνει το FlexConnect κοινόχρηστο σε πολλές μάρκες τηλεοράσεων, θα μπορούσε τελικά να βελτιώσει τις ρυθμίσεις ήχου οικιακού θεάτρου για τους χρήστες της κοινής γνώμης. Προς το παρόν, όμως, μόνο η σειρά τηλεοράσεων 2024 της TCL έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει το FlexConnect. Αν δεν εφαρμόσουν και άλλες μάρκες τηλεοράσεων το FlexConnect, η εμβέλειά του είναι περιορισμένη. Η λειτουργία βασίζεται επίσης στα κεντρικά ηχεία της τηλεόρασης, τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετική ποιότητα μεταξύ των μοντέλων, αν και θα μπορούσατε να τα συμπληρώσετε με εξωτερικά ηχεία.

     

    Η Dolby δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το FlexConnect στην εμπορική έκθεση IFA 2023 στο Βερολίνο που ξεκινά αυτή την Παρασκευή.

     

    Διόρθωση: Αυτό το άρθρο ανέφερε προηγουμένως ότι το FlexConnect λειτουργεί μόνο με περιεχόμενο Atmos, αλλά λειτουργεί επίσης με στερεοφωνικό ήχο και ήχο 5.1 καναλιών. Η Dolby επίσης ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η λειτουργία θα λειτουργεί με ασύρματα ηχεία οποιασδήποτε μάρκας.


    Φωτογραφία: Getty
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.