Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η διανομή Linux για Apple silicon Mac έχει ήδη ξεκινήσει και λειτουργεί στο ολοκαίνουργιο M2

    Σε αντίθεση με τους Mac της Intel, οι Mac με επεξεργαστή της Apple σχεδιάστηκαν για να τρέχουν μόνο το λογισμικό της Apple. Αλλά οι προγραμματιστές της ομάδας του Asahi Linux εργάζονται για να το αλλάξουν αυτό, με τη χρήση της αντίστροφης μηχανικής για τους επεξεργαστές της Apple και άλλο υλικό Mac και κυκλοφορώντας μια εν εξελίξει διανομή που μπορεί πραγματικά να εκκινήσει και να τρέξει σε κανονικό υπολογιστή, χωρίς virtualization. Η ομάδα του Asahi Linux κυκλοφόρησε σήμερα μια νέα έκδοση με πολλές προσθήκες και βελτιώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η διανομή υποστηρίζει τώρα το M1 Ultra και το Mac Studio και έχει προσθέσει αρχική υποστήριξη για το M2 MacBook Pro (το οποίο έχει δοκιμαστεί από πρώτο χέρι από την ομάδα) και το M2 MacBook Air (το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί αλλά θα πρέπει να λειτουργεί ). Προστέθηκε επίσης προκαταρκτική υποστήριξη Bluetooth για όλους τους Mac με επεξεργαστή της Apple, αν και η ομάδα σημειώνει ότι λειτουργεί ανεπαρκώς όταν συνδέεται σε δίκτυο Wi-Fi 2,4 GHz επειδή "η συνύπαρξη Wi-Fi/Bluetooth δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα σωστά".

    Υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα πράγματα που δεν λειτουργούν σωστά, όπως οι θύρες USB-A στο Studio, οι θύρες Type-C/Thunderbolt πιάνουν ταχύτητες επίπέδου USB-A και η επιτάχυνση GPU, αλλά σημειώνεται πρόοδος στο όλα αυτά τα μέτωπα. Ειδικά το project της GPU ετοιμάζει ένα "πρωτότυπο πρόγραμμα οδήγησης" που είναι "αρκετά καλό για να τρέξει πραγματικές εφαρμογές γραφικών και benchmarks", αν και δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την έκδοση.

    Η ομάδα της Asahi έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αναμένει ότι η υποστήριξη για νέα τσιπ θα είναι σχετικά εύκολο να προστεθεί στο Asahi, καθώς οι σχεδιαστές τσιπ της Apple επαναχρησιμοποιούν συχνά πράγματα και δεν κάνουν εκτεταμένες αλλαγές υλικού εκτός αν υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό. Η προσθήκη βασικής υποστήριξης για το M2 στο Asahi έγινε κατά τη διάρκεια μιας 12ωρης περιόδου ανάπτυξης και χρειάστηκαν μόνο «λίγες ημέρες» πρόσθετης προσπάθειας για να λειτουργήσει το υπόλοιπο υλικό όπως συμβαίνει με τον επεξεργαστή M1.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Andrew Cunningham
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.