Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Gregory Kurtze: "Αυτό που συνέβη με το CentOS δεν θα συμβεί με το Rocky Linux"

    Ο Gregory Kurtzer, ο οποίος ίδρυσε και ηγήθηκε του έργου ανοιχτού κώδικα CentOS Linux καθώς και του The cAos Foundation, του οργανισμού όπου έγινε η πρώιμη ανάπτυξή του, δήλωσε σήμερα ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια δομή διακυβέρνησης που θα διατηρήσει το Rocky Linux στο δημόσιο τομέα για πάντα.

    Η ανάπτυξη του Rocky Linux ξεκίνησε αφότου, στα τέλη του 2020, η Red Hat τερμάτισε την ανάπτυξη του CentOS, μιας κοινοτικής διανομής Linux που προέρχεται από το Red Hat Enterprise Linux (RHEL) που υπήρχε από το 2004. Πήρε το όνομά του από τον Jason Dale "Rocky" McGaugh, έναν ταλαντούχο προγραμματιστή που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του CentOS, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2004 σε ηλικία μόλις 30 ετών.

    Ερωτηθείς τι θα σκεφτόταν ο McGaugh για το όνομα του λειτουργικού συστήματος, ο Kurtzer είπε στο IT World Canada, «για να είμαι ειλικρινής, ήταν ένας ντροπαλός τύπος. Δεν ξέρω αν θα του άρεσε η προσοχή, αλλά ταυτόχρονα, ήταν τεράστιος υπέρμαχος και μεγάλος θαυμαστής του ανοιχτού κώδικα. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα του άρεσε αυτό που συνέβη με το CentOS.»

    Ο Kurtzer πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνουμε με το Rocky Linux είναι πραγματικά αυτό που θα ήθελε ο McGaugh να δει να γίνεται. Το ονομάσαμε Rocky Linux για να τιμήσουμε για ό,τι έχει κάνει, όχι μόνο στον ανοιχτό κώδικα και στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης (HPC), αλλά και με το έργο CentOS.

    «Ένα από τα τελευταία e-mail που έγραψε στη λίστα ηλεκτρονικών μηνυμάτων ήταν ότι είχε ολοκληρώσει κατά 99% την ανάπτυξη του CentOS. Ήταν σχεδόν έτοιμο όταν πέθανε, αλλά δεν το είδε ποτέ να κυκλοφορήσει».

    Το κλειδί για να αναπτυχθεί και να ανθίσει μια πρωτοβουλία ανοιχτού κώδικα, είπε ο Kurtzer, έγκειται στην εγγραφή της ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού, όπως συνέβη με το The cAos Foundation. Το ίδιο έχει κάνει και με το Rocky Linux. Μια σελίδα στον ιστότοπο του Rocky Linux περιέχει τις ακόλουθες λεπτομέρειες σχετικά με την οργανωτική του δομή: «Το Rocky Enterprise Software Foundation (RESF) είναι μια Κοινωφελής Εταιρεία (PBC) που ιδρύθηκε στο Ντέλαγουερ (αριθμός αρχείου 4429978). Το RESF ιδρύθηκε και ανήκει στον Gregory Kurtzer και υποστηρίζεται από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο αξιόπιστων ατόμων και επικεφαλής ομάδων από την κοινότητα Rocky Linux.

    Η πιο πρόσφατη έκδοση, το Rocky Linux 9, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο και θα υποστηρίζεται έως τις 31 Μαΐου 2032. Η υποστήριξη Rocky Linux 8 θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31 Μαΐου 2029.

    Ο στόχος της τελευταίας έκδοσης, είπε ο Kurtzer, ήταν «να δημιουργήσει ένα βιώσιμο έργο που μπορεί να διαρκέσει και να διατηρηθεί για τις επόμενες δεκαετίες, να γίνει ένα εξαιρετικό, σταθερό θεμέλιο για όλους όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν».

    Η απόδειξη ότι η πρωτοβουλία λειτουργεί, είπε, μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι «οργανισμοί όπως η Amazon και η Google και άλλοι προμηθευτές cloud όπως το VMware έχουν αβίαστα εμπλακεί στο έργο Rocky Linux».


    Πηγή
    Φωτογραφία: Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.