Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος για αξιοποίηση της εκλυόμενης ενέργειας από την αμμωνία

    Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison εντόπισε έναν νέο τρόπο μετατροπής της αμμωνίας σε αέριο άζωτο μέσω μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς την αντικατάσταση των καυσίμων με βάση τον άνθρακα.

    Η ανακάλυψη αυτής της τεχνικής, η οποία χρησιμοποιεί έναν μεταλλικό καταλύτη και απελευθερώνει - αντί να απαιτεί - ενέργεια, αναφέρθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Nature Chemistry και έχει λάβει προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Wisconsin Alumni Research Foundation.

    «Ο κόσμος σήμερα λειτουργεί με οικονομία καυσίμου άνθρακα», εξηγεί ο Christian Wallen, συγγραφέας της εργασίας και πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του χημικού του UW-Madison, John Berry. "Δεν είναι "καλή" οικονομία γιατί καίμε υδρογονάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεν έχουμε τρόπο να κλείσουμε τον κύκλο του άνθρακα αφού δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα ξανά σε χρήσιμο καύσιμο."

    Για να προχωρήσουμε προς τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών να γίνει ο κόσμος ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050, οι επιστήμονες πρέπει να εξετάσουν περιβαλλοντικά υπεύθυνους τρόπους δημιουργίας ενέργειας από στοιχεία άλλα εκτός του άνθρακα, και η ομάδα UW-Madison προτείνει μια ενεργειακή οικονομία αζώτου που βασίζεται σε αλληλομετατροπές αζώτου και αμμωνίας.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.