Jump to content



  • yanni
    yanni

    Ερευνητές δημιουργούν μπαταρίες με... πυροσβεστικές δυνατότητες

    Αν κατάφερε κάτι το Galaxy Note 7 πριν μερικούς μήνες, εκτός του να φορτώσει με 5 δισεκατομμύρια ζημιές την Samsung για την ανάκλησή του, αυτό ήταν να καταστήσει σαφές το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα κινητό και η μπαταρία λιθίου που ενσωματώνει. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να βρουν καλύτερη στιγμή ερευνητές του Στάνφορντ για να δημοσιοποιήσουν την τελευταία του ιδέα, μπαταρίες που θα ενσωματώνουν επιβραδυντικό φωτιάς.

     

    Οι ερευνητές δημοσίευσαν ένα άρθρο στο ScienceAdvances σχετικά με την νέα τους αυτή ιδέα με τίτλο “Electrospun core-shell microfiber separator with thermal-triggered flame-retardant properties for lithium-ion batteries”. Με απλά λόγια, αν μια μπαταρία λιθίου ανεβάσει υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, ένα ειδικό υλικό που θα έχει ενσωματωθεί στην μπαταρία και το οποίο θα έχει την δυνατότητα να επιβραδύνει την φωτιά, θα λιώνει και θα σταματάει τυχόν ανάφλεξή της μπαταρίας εν την γενέσει.

     

    Το υλικό που χρησιμοποιούν οι ερευνητές είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο ή αλλιώς TPP. Το υλικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από άλλους ως μέσω αποφυγής την ανάφλεξης μιας μπαταρίας λιθίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που η υλοποίηση της ιδέας, θέλει το υλικό να διαχέεται εντός της μπαταρίας. Το υλικό αυτό θα βρίσκεται εντός ενός προστατευτικού κελύφους, το οποίο θα λιώνει όταν η θερμοκρασία φτάνει σε μια προκαθορισμένη τιμή.

     

    58833ebdecaed-flame-retardantbattery.jpg

     

    Η παραπάνω ιδέα προφανώς σημαίνει ότι η μπαταρία θα προσφέρει μικρότερη χωρητικότητα έναντι μιας συμβατικής ιδίων διαστάσεων, μιας και τμήμα της θα καταλαμβάνεται από το TPP. Οπότε ένα βασικό ερώτημα είναι το αν θα μπορούσε να υπάρξει περίπτωση υιοθέτησης την ιδέας αυτής στο μέλλον, την στιγμή που οι κατασκευαστές προσπαθούν να αξιοποιήσουν και το τελευταίο κυβικό χιλιοστό για επιπλέον χωρητικότητα στην μπαταρία.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.