Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που κλείνει το δίκτυο των FM

    Η Νορβηγία προχωράει σε ένα ιδιαίτερα τολμηρό βήμα, το οποίο αντιμετωπίζει πλήθος αντιδράσεων, σταματώντας την εκπομπή ραδιοφωνικών σημάτων FM. Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2015, αλλά πλέον έλαβε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης.

     

    Έτσι, από τις 11:11:11 AM της 11ης Ιανουαρίου, η Νορβηγία θα ξεκινήσει το κλείσιμο του δικτύου των FM, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει για πολλούς μήνες. Το κλείσιμο των FM θα ξεκινήσει από βόρεια και την πόλη Bodø. Το σύστημα εκπομπής στα FM θα αντικατασταθεί από αντίστοιχο ψηφιακό σύστημα εκπομπής DAB( Digital Audio Broadcasting ).

     

    Αν και η κυβέρνηση της Νορβηγίας επικαλείται πλήθος πλεονεκτημάτων της ψηφιακής μεθόδου εκπομπής, όπως καλύτερη ποιότητα ήχου, η όλη κίνηση είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής, με το 66% των ερωτώμενων να είναι ενάντια σε αυτή την κίνηση και μόλις το 17% υπέρ. Οι αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο δίκτυο των FM για έκτακτες ειδοποιήσεις, ενώ εκατομμύρια οχήματα διαθέτουν μόνο FM δέκτες. Πάντως πρόσφατες έρευνες έδειχναν ότι τουλάχιστον το 55% των σπιτιών στην Νορβηγία διέθετε τουλάχιστον έναν δέκτη DAB, με το ποσοστό όμως στα αυτοκίνητα να είναι μόλις 20%.

     

    Πέραν της Νορβηγίας πολλές άλλες χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις, με την Ελβετία να ακολουθεί το 2020.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.