Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Canon αναπτύσσει αισθητήρα που μπορεί να τραβήξει έγχρωμες φωτογραφίες στο σκοτάδι

    Η Canon ανέπτυξε έναν αισθητήρα εικόνας που μπορεί να τραβήξει έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας ακόμα και στο σκοτάδι. Η εταιρεία λέει ότι θα μπορεί να τραβήξει καθαρές φωτογραφίες ακόμα και σε καταστάσεις όπου τίποτα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

    Σε μια αναφορά από το δικτυακό τόπο Nikkei.com, η Canon λέει ότι έχει αναπτύξει έναν νέο τύπο στοιχείου λήψης φωτός που ονομάζεται single photon avalanche diode (SPAD) και το εφαρμόζει σε έναν αισθητήρα CMOS. Η τεχνολογία φωτοανιχνευτή SPAD από μόνη της δεν είναι νέα και χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, η Canon κατάφερε να δημιουργήσει έναν αισθητήρα με 3,2 εκατομμύρια pixel, που σύμφωνα με την εταιρία, έχει τριπλάσια από την ανάλυση από τις συμβατικές SPAD και τον καθιστά τον αισθητήρα υψηλότερης ανάλυσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

    Ο αισθητήρας έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά ή τουλάχιστον να παρέχει μια εναλλακτική λύση στις υπέρυθρες κάμερες νυχτερινής όρασης. Το υπέρυθρο είναι χρήσιμο για την αναγνώριση σχημάτων και την παροχή όρασης στο σκοτάδι, αλλά δεν είναι ικανό να αναγνωρίζει χρώματα. Από την άλλη πλευρά, οι κάμερες που μπορούν να δουν χρώμα στο σκοτάδι το κάνουν μόνο αξιοποιώντας υψηλά ISO, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο, αλλά τελικά οδηγούν σε εξαιρετικά θορυβώδεις εικόνες σε ακραία επίπεδα σκοταδιού.

     

    canon_spdf_of_001.jpeg

     

    Ο δικτυακός τόπος Nikkei.com προσθέτει ότι ο αισθητήρας SPAD έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που του επιτρέπει να μετράει την απόσταση από ένα αντικείμενο βάσει του χρόνου που χρειάζεται για να επιστρέψει το ανακλώμενο φως σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει το διάστημα σε τρεις διαστάσεις. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό αυτός ο αισθητήρας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που χρησιμοποιούν επί του παρόντος το LiDAR.

    Η Canon σκοπεύει να λανσάρει τον νέο αισθητήρα σε κάμερες ασφαλείας πρώτα μέχρι το 2023 και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή το 2022. Σύμφωνα με τη Nikkei, η Canon σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του υπάρχοντος εξοπλισμού κατασκευής αισθητήρων εικόνας CMOS για να φτιάξει τους αισθητήρες SPAD πράγμα που θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αισθητήρες στην αγορά των smartphone, η Canon και άλλοι προετοιμάζονται για την αύξηση της ζήτησης στον τομέα τα επόμενα χρόνια, συγκεκριμένα για οχήματα και ρομποτική. Οι αισθητήρες με δυνατότητα 3D όπως ο SPAD εδώ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία ως asset, καθώς η αγορά αναμένεται να έχει αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.