Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Τα δορυφορικά σήματα του δικτύου SpaceX χρησιμοποιούνται σαν GPS για τον εντοπισμό θέσης στη Γη

    Ερευνητές μηχανολόγοι έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για τη χρήση σημάτων που μεταδίδονται από δορυφόρους υπηρεσιών διαδικτύου Starlink για τον ακριβή εντοπισμό μιας θέσης στη Γη, όπως ακριβώς συμβαίνει με το GPS. Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα Starlink αξιοποιήθηκε για πλοήγηση εκτός SpaceX. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σήματα από έξι δορυφόρους Starlink για να εντοπίσουν μια τοποθεσία στη Γη με ακρίβεια 8 μέτρων. Οι ερευνητές δεν χρειάστηκαν βοήθεια από το SpaceX για να χρησιμοποιήσουν τα δορυφορικά σήματα και τόνισαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα που αποστέλλονται μέσω των δορυφόρων - μόνο σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη θέση και την κίνηση του δορυφόρου.

    Για αυτήν την έρευνα, [ο Zak Kassas, διευθυντής του Κέντρου Αυτοματοποιημένων Ερευνών Οχημάτων με Πολυτροπική Διασφαλισμένη Πλοήγηση (Center for Automated Vehicles Research with Multimodal Assured Navigation - CARMEN), ένα κέντρο μεταφοράς πολλών ιδρυμάτων που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο] και η ερευνητική του ομάδα μελέτησε το σύστημα Starlink και ανέλυσε τα σήματα που στέλνονταν από τους δορυφόρους. Ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα σήματα πολλαπλών δορυφόρων για να εντοπίσει μια θέση πάνω στη Γη. Στη συνέχεια, δημιούργησαν μια κεραία στην πανεπιστημιούπολη του UCI και προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο για να εντοπίσουν τη θέση της κεραίας. Χρησιμοποιώντας το Starlink, εντόπισαν τη θέση της κεραίας με ακρίβεια περίπου 7,7 μέτρων. Το GPS, σε σύγκριση, γενικά προσδιορίζει τη θέση μιας συσκευής σε απόσταση 0,3 και 5 μέτρων. Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές με άλλους δορυφορικούς σχηματισμούς χαμηλής τροχιάς, αλλά με λιγότερη ακρίβεια, εντοπίζοντας τοποθεσίες σε απόσταση περίπου 23 μέτρων, είπε ο Zak Kassas. Η ομάδα συνεργάζεται επίσης με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τον εντοπισμό τοποθεσιών αεροσκαφών σε μεγάλο υψόμετρο με ακρίβεια 5 μέτρων χρησιμοποιώντας χερσαία κυψελοειδή σήματα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.