Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η γλώσσα προγραμματισμού Go αυξάνει τη δημοτικότητά της;

      Η γλώσσα Go (Golang) κατέλαβε την όγδοη θέση στο δείκτη δημοτικότητας των γλωσσών Tiobe

    Η γλώσσα Go της Google, κοινώς γνωστή ως golang, κατέκτησε την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο δείκτη δημοτικότητας γλωσσών Tiobe, εξασφαλίζοντας την όγδοη θέση. Γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη των Docker και Kubernetes, η Go έχει γνωρίσει μια σταθερή άνοδο στη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Παρά την προσωρινή πτώση της το 2015, η γλώσσα ανέκαμψε εντυπωσιακά, κατέχοντας πλέον μια περίοπτη θέση στην πρώτη 10άδα του δείκτη Tiobe.


    Ο Paul Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος της Tiobe, εξιστόρησε το ταξίδι της Go στο δείκτη Tiobe από την ανακοίνωσή της από την Google το Νοέμβριο του 2009. Αρχικά, η Go συγκέντρωσε την προσοχή και κέρδισε ακόμη και το βραβείο "Γλώσσα της Χρονιάς" της Tiobe. Ωστόσο, ο αρχικός θόρυβος ήταν βραχύβιος και μέχρι το 2015, η Go είχε πέσει στην 122η θέση του δείκτη Tiobe. Ο Jansen αποδίδει αυτή την πτώση στην εξασθένιση της διαφημιστικής εκστρατείας. Ωστόσο, η τύχη της Go άλλαξε όταν υιοθέτησε έναν αυστηρό κύκλο εκδόσεων "μισό χρόνο" με την υποστήριξη της Google. Με κάθε έκδοση, η Go επέδειξε σημαντικές βελτιώσεις, οι οποίες συνέπεσαν με τις εξελίξεις στο Docker και το Kubernetes.


    Σήμερα, η Go έχει γίνει μια ευέλικτη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του back-end προγραμματισμού, των υπηρεσιών ιστού και των APIs. Ο Jansen εκφράζει την πεποίθησή του για τη διαρκή δημοτικότητα της Go, αναμένοντας ότι θα διατηρήσει τη θέση της στο top 10 του δείκτη Tiobe για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόσφατη έκδοση της Go 1.22, που περιλαμβάνει βελτιώσεις στους βρόχους for, υπογραμμίζει περαιτέρω τη δέσμευση της γλώσσας για συνεχή βελτίωση.


    Ο δείκτης Tiobe προσδιορίζει τη δημοτικότητα των γλωσσών μέσω ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των εξειδικευμένων μηχανικών, των μαθημάτων και των προμηθευτών τρίτων για κάθε γλώσσα. Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναζητήσεις σε πολλαπλές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Bing, Wikipedia και άλλων ιστότοπων. Η συνεχής άνοδος της Go σε αυτόν τον δείκτη αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη υποστήριξη της κοινότητάς της, την ευρεία υιοθέτησή της και τις συνεχείς προσπάθειες ανάπτυξης.


    Στην έκδοση του Φεβρουαρίου του δείκτη Tiobe, η γλώσσα Carbon της Google, η οποία τοποθετείται ως διάδοχος της C++, έκανε το ντεμπούτο της στην πρώτη 100άδα. Αυτό δείχνει τη συνεχή επιρροή της Google στη διαμόρφωση του τοπίου των γλωσσών προγραμματισμού και υπογραμμίζει τη συνεχή εξέλιξη των γλωσσών που υποστηρίζονται από τον τεχνολογικό γίγαντα. Η συνολική πρώτη 10άδα του δείκτη αυτό το μήνα έχει ως εξής:

    1. Python, με μερίδιο 15,16%.
    2. C, 10.97%
    3. C++, 10.53%
    4. Java, 8,88%
    5. C#, 7.53%
    6. JavaScript, 3,17%
    7. SQL, 1,82%
    8. Go, 1,73%
    9. Visual Basic, 1,52%
    10. PHP, 1,51%

     

    Στον αντίπαλο δείκτη Pypl Popularity of Programming Language index, ο οποίος αξιολογεί τη δημοτικότητα των γλωσσών με βάση το πόσο συχνά αναζητούνται τα γλωσσικά σεμινάρια στο Google, η πρώτη δεκάδα για αυτόν τον μήνα έχει ως εξής:

    1. Python, με μερίδιο 28,11%.
    2. Java, 15,52%
    3. JavaScript, 8,57%
    4. C/C++, 6,92%
    5. C#, 6.73%
    6. R, 4.75%
    7. PHP, 4,57%
    8. TypeScript, 2,78%
    9. Swift, 2,75%
    10. Objective-C, 2,37%


    Η γλώσσα Go της Google όχι μόνο ανέκαμψε από ένα προσωρινό πισωγύρισμα, αλλά πέτυχε και την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο δείκτη δημοτικότητας γλωσσών Tiobe. Με έναν ισχυρό κύκλο ανάπτυξης, υποστήριξη από την κοινότητα και εφαρμογές σε διάφορους τομείς λογισμικού, η ανθεκτικότητα της Go είναι εμφανής. Καθώς συνεχίζει να εξελίσσεται και να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της, η Go είναι έτοιμη να παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης στη σκηνή των γλωσσών προγραμματισμού για τα επόμενα χρόνια.


    Φωτογραφία: freeCodeCamp
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.