Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google κάνει διαθέσιμη την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης μετατροπής κειμένου σε μουσική

      Η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζει τα όρια της νομιμότητας στην δημιουργία περιεχομένου

    Η Google κυκλοφόρησε σήμερα το MusicLM, ένα νέο πειραματικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μετατρέψει περιγραφές κειμένου σε μουσική. Διαθέσιμο στην εφαρμογή AI Test Kitchen στο διαδίκτυο, το Android ή το iOS, το MusicLM επιτρέπει στους χρήστες να πληκτρολογήσουν μια προτροπή όπως "soulful jazz για ένα δείπνο" ή "δημιουργήστε έναν industrial techno ήχο που είναι υπνωτιστικός" και το εργαλείο να δημιουργήσει διάφορες εκδοχές του τραγουδιού. Οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν όργανα όπως "ηλεκτρονικά" ή "κλασικά", καθώς και το "vibe, τη διάθεση ή το συναίσθημα" που επιδιώκουν, καθώς βελτιώνουν τις δημιουργίες που δημιουργούνται με το MusicLM.

     

    Όταν η Google παρουσίασε το MusicLM σε μια ακαδημαϊκή εργασία τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι δεν είχε "άμεσα σχέδια" για την κυκλοφορία του. Οι συν-συγγραφείς της εργασίας σημείωσαν τις πολλές ηθικές προκλήσεις που θέτει ένα σύστημα όπως το MusicLM, συμπεριλαμβανομένης της τάσης να ενσωματώνεται υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από τα δεδομένα εκπαίδευσης στα παραγόμενα τραγούδια. Αλλά κατά τους μήνες που μεσολάβησαν, η Google λέει ότι συνεργάζεται με μουσικούς και διοργανώνει εργαστήρια για να "δει πώς η τεχνολογία μπορεί να ενδυναμώσει τη δημιουργική διαδικασία". Ένα από τα αποτελέσματα; Η έκδοση του MusicLM στην AI Test Kitchen δεν θα παράγει μουσική με συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή φωνητικά. 

     

    Φαίνεται απίθανο, σε κάθε περίπτωση, ότι οι ευρύτερες προκλήσεις γύρω από τη γενεσιουργή (generative) μουσική θα διορθωθούν εύκολα. Το 2020, η δισκογραφική εταιρεία του Jay-Z κατέθεσε αγωγές πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον ενός καναλιού στο YouTube, του Vocal Synthesis, επειδή χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει διασκευές του Jay-Z σε τραγούδια όπως το "We Didn't Start the Fire" του Billy Joel. Αφού αρχικά αφαίρεσε τα βίντεο, το YouTube τα επανέφερε, διαπιστώνοντας ότι τα αιτήματα κατάργησης ήταν "ελλιπή". Όμως, η deep fake μουσική εξακολουθεί να βρίσκεται σε σαθρό νομικό έδαφος.

     

    Blog_post3.width-1000.format-webp.webp


    Ολοένα και περισσότερο γίνονται viral τα αυτοσχέδια κομμάτια που χρησιμοποιούν τη γενεσιουργή τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν γνωστούς ήχους που μπορούν να περάσουν ως αυθεντικοί ή τουλάχιστον αρκετά κοντά σε αυτούς. Οι μουσικές εταιρείες έσπευσαν να τα επισημάνουν στους συνεργάτες streaming, επικαλούμενες ανησυχίες για την πνευματική ιδιοκτησία. Και γενικά έχουν βγει νικήτριες σε αντίθεση με την περίπτωση του Jay-Z - το Spotify αφαίρεσε δεκάδες χιλιάδες τραγούδια που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη από την startup Boomy τον περασμένο μήνα μετά από καταγγελία της Universal Music Group.

     

    Ένα whitepaper που συντάχθηκε από τον Eric Sunray, ο οποίος τώρα είναι ασκούμενος νομικός στην Ένωση Εκδοτών Μουσικής, υποστηρίζει ότι οι γεννήτριες μουσικής τεχνητής νοημοσύνης όπως η MusicLM παραβιάζουν τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα δημιουργώντας "ταπισερί συνεκτικού ήχου από τα έργα που προσλαμβάνουν κατά την εκπαίδευση, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα αναπαραγωγής του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών". Πράγματι, η τεχνητή νοημοσύνη όπως η MusicLM "μαθαίνει" από την υπάρχουσα μουσική για να παράγει παρόμοια εφέ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο - γεγονός με το οποίο δεν νιώθουν άνετα όλοι οι καλλιτέχνες.

     

    Ίσως να μην αργήσει να υπάρξει κάποια σαφήνεια επί του θέματος. Διάφορες αγωγές που παίρνουν το δρόμο τους μέσα από τα δικαστήρια θα έχουν πιθανότατα αντίκτυπο στην τεχνητή νοημοσύνη που παράγει μουσική, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορά τα δικαιώματα των καλλιτεχνών των οποίων το έργο χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Midjourney
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.