Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Apple μπαίνει στην κατασκευή οθονών για να μειώσει την εξάρτηση από τη Samsung

      Ο κατασκευαστής του iPhone ποντάρει δισεκατομμύρια δολάρια στις οθόνες micro-LED

    Η Apple μπαίνει στη μαζική παραγωγή οθονών για να μειώσει την εξάρτησή της από την ανταγωνίστρια Samsung και να αυξήσει τον δικό της έλεγχο στην προμήθεια ενός βασικού εξαρτήματος, έμαθε η Nikkei Asia. Η ανάληψη μιας πρακτικής προσέγγισης στην παραγωγή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνήθη προσέγγιση της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone, η οποία παρέχει στους κατασκευαστές οθονών τις προδιαγραφές των οθονών και αφήνει την πραγματική παραγωγή σε αυτούς.

     

    Η Apple έχει δαπανήσει πολλά για την ανάπτυξη των οθονών micro-LED την τελευταία δεκαετία και μόλις ξεκινήσει η παραγωγή, σκοπεύει να εκτελέσει η ίδια το κρίσιμο βήμα "μεταφοράς μάζας" της διαδικασίας κατασκευής, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στο έργο. Οι οθόνες micro-LED είναι λιγότερο ενεργοβόρες και μπορούν να γίνουν λεπτότερες από τις οθόνες οργανικής διόδου εκπομπής φωτός (OLED), την τρέχουσα τεχνολογία αιχμής. Προσφέρουν επίσης καλύτερη απόδοση φωτεινότητας σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμπύλες ή πτυσσόμενες επιφάνειες, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί στις μυστικές εγκαταστάσεις Ε&Α της Apple στην περιοχή Longtan στην πόλη Taoyuan της βόρειας Ταϊβάν, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους με άμεση γνώση του έργου.

     

    Οι οθόνες είναι ένα από τα πιο ακριβά εξαρτήματα σε όλες τις συσκευές της Apple. Από τότε που η αμερικανική εταιρεία εισήγαγε για πρώτη φορά οθόνες OLED στο iPhone της το 2017, η εξάρτησή της από τη Samsung Display για τις οθόνες έχει μόνο αυξηθεί. Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση και να αποκτήσει δύναμη διαπραγμάτευσης τιμών, η Apple προσπάθησε να φέρει άλλους προμηθευτές, δηλαδή την LG Display και την κινεζική BOE Technology, πρωταθλήτρια στις οθόνες, αλλά υστερούν έναντι της Samsung όσον αφορά την τεχνολογία και τη σταθερότητα της ποιότητας, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

     

    "Η Apple έχει ξοδέψει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την Ε&Α και τα δείγματα για τις τεχνολογίες micro-LED τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια. Θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο στις τεχνολογίες οθόνης επόμενης γενιάς για τα μελλοντικά της προϊόντα

    Τα τσιπ μικρο-LED είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερα από τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα φωτισμού LED και μια μέθοδος παραγωγής περιλαμβάνει την κατασκευή τους απευθείας σε πλακέτες. Για το έργο, η Apple συνεργάζεται με προμηθευτές όπως η ams-Osram για τα εξαρτήματα micro-LED, η LG Display για τα υποστρώματα -που ονομάζονται επίσης backplates- και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. για τα wafers 12 ιντσών. Εκτός από το σχεδιασμό των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων οδήγησης για τις οθόνες micro-LED, η Apple σχεδίασε ακόμη και η ίδια μέρος του εξοπλισμού παραγωγής για τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας μεταφοράς μάζας, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

     

    "Αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple θα κάνει πάντα μόνη της τη μεταφορά μάζας. Δείχνει όμως πόσο αποφασισμένη είναι η Apple να διαθέσει πόρους για να έχει μεγαλύτερο έλεγχο των τεχνολογιών οθόνης [αυτών] επόμενης γενιάς στα χέρια της", δήλωσε μία από τις πηγές.

     

    Η Apple διαθέτει ομάδες Ε&Α για οθόνες στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, ανέφεραν οι πηγές. Η ομάδα στην Ταϊβάν αριθμεί περισσότερα από 1.000 άτομα και η κυβέρνηση της Ταϊβάν ενέκρινε την αίτηση της Apple να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις Ε&Α το 2020. Εκτός από τις τεχνολογίες micro-LED, στις εγκαταστάσεις του Longtan η Apple, σε συνεργασία με την TSMC, έχει αναπτύξει τεχνολογίες micro-OLED display για τις συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, όπως ανέφερε προηγουμένως το Nikkei Asia.

    Η τεχνολογία micro-LED της Apple βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δειγματοληψίας και η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει την τεχνολογία οθόνης πρώτα στο Apple Watch, με προσωρινό στόχο να έχει την τεχνολογία έτοιμη μέχρι το 2025, δήλωσαν πέντε άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις για τη μαζική παραγωγή, πρόσθεσαν.

     

    Το απώτερο σχέδιο της Apple είναι να εισαγάγει τις τεχνολογίες στο iPhone της, το οποίο είναι η βασική πηγή εσόδων της και έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο, για να δικαιολογήσει τις επενδύσεις σε βάθος ετών

    δήλωσε μία από τις πηγές που έχει δει δείγματα της οθόνης micro-LED της εταιρείας.

    Ο Eric Chiou, ένας βετεράνος αναλυτής οθονών στην εταιρεία ερευνών TrendForce, δήλωσε ότι τα τσιπ micro-LED είναι εξαιρετικά μικρά, οπότε είναι δυνατή η περαιτέρω ενσωμάτωση της οθόνης με αισθητήρες για την παροχή χαρακτηριστικών όπως η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή λειτουργίες ανίχνευσης που σχετίζονται με την υγεία σε φορητά προϊόντα όπως τα smartwatches. Οι τεχνολογίες micro-LED μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε αναδιπλούμενα smartphones, πρόσθεσε.

     

    "Η Apple επενδύει εδώ και χρόνια σε τεχνολογίες micro-LED και με βάση τις προηγούμενες κινήσεις της εταιρείας, συχνά αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία σε περισσότερα από ένα προϊόντα", δήλωσε ο Chiou στο Nikkei Asia. "Η Apple είναι μία από τις λίγες μάρκες που δεν έχει παρουσιάσει αναδιπλούμενες συσκευές OLED. Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των micro-LED έχουν προσθέσει ένα επίπεδο φαντασίας για τη βιομηχανία να δει μελλοντικά iPhones με τις τεχνολογίες οθόνης".

     

    Η Apple και η ams-Osram δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Η TSMC και η LG Display αρνήθηκαν να σχολιάσουν.


    Πηγή
    Φωτογραφία: 9to5mac.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.