Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google γίνεται 25 ετών: Πώς θα είναι τα επόμενα 25 χρόνια της Google;

      Θα έχουμε Google Pixel 33; Αυτοκινούμενα αυτοκίνητα; τον Google Bard ως προσωπικό βοηθό;

    Είτε έχετε χρησιμοποιήσει εκτενώς την Αναζήτηση Google όλα αυτά τα χρόνια, είτε έχετε πρόσβαση στο YouTube για να παρακολουθείτε ατελείωτες ώρες βίντεο, είτε είστε απλώς οπαδός του Pixel της Google, ο συνολικός αντίκτυπος της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η Google (αρχικά γνωστή ως Backrub) ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης το 1996, με τους ιδρυτές Sergey Brin και Larry Page να ξεκινούν το ταξίδι τους σε ένα δωμάτιο του κοιτώνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Έκτοτε, η Google έχει διευρύνει το πεδίο δράσης της σε βαθμό που ίσως ούτε οι ιδρυτές της δεν είχαν οραματιστεί τότε.

    Καθώς η Google Inc. γιορτάζει την 25η επέτειό της αυτή την εβδομάδα, ο δικτυακός τόπος androidpolice.com, ανέτρεξε σε μερικές από τις μη δημοφιλείς αποφάσεις της μάρκας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που "σκότωσε" κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Αλλά ποιο είναι το μέλλον για τον γίγαντα της αναζήτησης;

     

    Σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του CEO της Google, Sundar Pichai, η εταιρεία "βάζει όλα τα αυγά της στο καλάθι της τεχνητής νοημοσύνης", και δικαίως. Ενώ η σημερινή κατανόηση της TN από την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίζεται σε chatbots όπως το ChatGPT ή το Google Bard και ακόμη και στο γλωσσικό μοντέλο της Google, το BERT, σε κάποιο βαθμό, είναι σαφές ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν μόλις αρχίσει να ξύνουν την επιφάνεια. Αλλά μήπως θα είναι μόνο οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης κατά τα επόμενα 25 χρόνια; Ας δούμε μερικές από τις προβλέψεις μας για τα επόμενα 25 χρόνια της Google.

     

    Όλο το hardware της Google

     

    Στο άμεσο μέλλον, έχουμε τη σειρά Pixel 8 με το Pixel Watch 2, αν και δεν έχουν μείνει πολλά μυστήρια σχετικά με το υλικό του πρώτου, λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη λίστα διαρροών που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. Η Google θα ήθελε να τερματίσει κάποιες από αυτές τις πρώιμες διαρροές τα επόμενα 25 χρόνια για να διατηρήσει λίγο από τον ενθουσιασμό ενός νέου προϊόντος για την ημέρα κυκλοφορίας, αλλά ίσως είμαστε πολύ αισιόδοξοι εδώ.

     

    Πάνω από τα κανονικά τηλέφωνα Pixel, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται με το Pixel Fold, το οποίο είναι αξιοπρεπές για το πρώτο πτυσσόμενο της Google, αλλά υστερεί σε σχέση με τα πιο προηγμένα πτυσσόμενα από μάρκες όπως η Samsung. Ένα αναδιπλούμενο Pixel clamshell θα ήταν επίσης ωραίο, καθώς αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθούν οι περισσότεροι κατασκευαστές αναδιπλούμενων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Vivo και ακόμη και εμπορικών σημάτων όπως η Tecno.

     

    Εν τω μεταξύ, η γκάμα των έξυπνων οθονών και ηχείων της Google θα μπορούσε να είναι καθοδόν προς το τέλος, και οι πρόσφατες εξελίξεις και οι αποχαρακτηρισμοί χαρακτηριστικών τεκμηριώνουν αυτή την άποψη. Έτσι, δεν θα μας εξέπληττε καθόλου να δούμε τη Google να αφήνει πίσω της τις έξυπνες οθόνες και τα ηχεία και να εστιάζει σε προϊόντα που της αποφέρουν πραγματικά χρήματα, όπως τα τηλέφωνά της.

     

    Υπηρεσίες όπως το Nest Secure, το Dropcam και το Works with Nest θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν, ενώ η Google θα συνεχίσει να προσφέρει κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με την επωνυμία Nest. Αλλά δεν έχουμε δει ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η εταιρεία θα κλείσει εντελώς την πόρτα στα προϊόντα της κάμερας Nest, καθώς συνεχίζει να προσθέτει υποστήριξη λογισμικού για κάποιο παλαιότερο υλικό.

     

    Περισσότερες εξαγορές;

     

    Καλώς ή κακώς, οι εξαγορές είναι το όνομα του παιχνιδιού στη σημερινή τεχνολογική σφαίρα. Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η Google έχει ήδη εξαγοράσει έναν τόνο εταιρειών που σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μάρκας, όπως το YouTube, η Nest και, πιο πρόσφατα, η Fitbit.

     

    Η Google πήρε ακόμη και το ρίσκο της εξαγοράς της Motorola Mobility πριν από μια δεκαετία, η οποία τυχαίνει να είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό δεν είχε καλή κατάληξη, καθώς κατέληξε να πουλήσει αργότερα την εταιρεία στη Lenovo με σημαντική ζημία. Συνολικά, η Google κατέχει σήμερα περισσότερες από 200 εταιρείες, και τις επόμενες δυόμισι δεκαετίες θα μπορούσε να δει την εταιρεία να ενισχύει τον έλεγχό της σε όλους τους τομείς με νέες αγορές. Ίσως μια νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρικών ιπτάμενων αυτοκινήτων για να ενισχύσει τις δικές της προσπάθειες για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα;

     

    Από την άλλη πλευρά, ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά άλλων επιχειρήσεων από μεγάλες εταιρείες όπως η Google, οπότε τα επόμενα 25 χρόνια μπορεί να έχουμε λιγότερες συγχωνεύσεις σε σχέση με το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Αλλά περισσότερα γι' αυτό τώρα.

     

    Μια κατάτμηση της εταιρείας θα μπορούσε επίσης να είναι στα χαρτιά

     

    Παρά τις πολλές προόδους της Google τα τελευταία 25 χρόνια, τα ρυθμιστικά προβλήματα την ακολουθούν συνεχώς. Είτε πρόκειται για την υποτιθέμενη κακοδιαχείριση στην επιχείρηση διαφημίσεων είτε για το ότι υποτίθεται ότι απολαμβάνει μονοπώλιο μέσω των προϊόντων αναζήτησης, δεν βλέπουμε τα ρυθμιστικά προβλήματα να τελειώνουν για την Google τα επόμενα 25 χρόνια.

     

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με την Google για ορισμένα από τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του Android, είδαμε επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παίρνει πιο ισχυρή στάση απέναντι στην εταιρεία. Αυτό θα μπορούσε μόνο να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας ενδεχομένως σε διάσπαση της εταιρείας όπως την ξέρουμε σε ξεχωριστές οντότητες. Αυτό θα ήταν παρόμοιο με την αναδιάρθρωση της Google υπό την Alphabet το 2015, αλλά σε πολύ πιο απτή κλίμακα για τους καταναλωτές.

     

    Η Google θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντισταθεί σε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση σε οποιεσδήποτε αρχικές αποφάσεις, αλλά έως ότου η εταιρεία αποφασίσει να αλλάξει ριζικά ορισμένες από τις επιχειρησιακές μεθόδους της σε ορισμένα μέρη του κόσμου, δεν βλέπουμε τις ρυθμιστικές αρχές να ξεκολλάνε από την πλάτη της Google.

     

    Μεγάλο άλμα για το Android

     

    Αν και είναι αδύνατο να φανταστούμε καν την κατεύθυνση που θα πάρει το Android τα επόμενα 25 χρόνια, ελπίζω μόνο ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καινοτομεί σε αυτό που βλέπουμε σήμερα με το Android 14. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να σχετίζεται με την ΤΝ, επεκτείνοντας μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Pixel που είναι διαθέσιμα σήμερα.

     

    Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ελπίζω ότι το Android 39 δεν θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις όταν κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2048. Θα ήταν επίσης καλό τα Pixel 33 και 33 Pro να παραμείνουν μυστικά μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν η σειρά Pixel Watch και Pixel Tablet θα διαρκέσει μέχρι το 2048, ειλικρινά, αν και θα ήθελα πολύ να αποδειχθεί το αντίθετο. Ποιος ξέρει, ίσως μέχρι τότε να έχουμε ενσωματωμένα τσιπ κατευθείαν στο κεφάλι μας, να μιλάμε σε μια τεχνητή νοημοσύνη όλη μέρα και να μην χρειάζεται καν να ασχολούμαστε πια με την ορατή τεχνολογία.

     

    Τεχνητή νοημοσύνη, τεχνητή νοημοσύνη και ακόμη περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη

     

    Η Google έχει ήδη επεκτείνει το πειραματικό εργαλείο γεννησιακής τεχνητής νοημοσύνης Bard στα προϊόντα Workspace και ακόμη και στις επεκτάσεις, αν και με περιορισμένη ικανότητα. Μπορεί ήδη να βοηθήσει στη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον τόνο της προτίμησης του χρήστη, να ρυθμίσει επίσημες επιστολές και ακόμη και να κρατήσει τον εαυτό του σε μια συζήτηση, με τη μεγάλη επιφύλαξη ότι μπορεί να κάνει ξεκαρδιστικά λάθος μερικές φορές.

     

    Πέρα από τα προϊόντα που ήδη γνωρίζουμε, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη εισέλθει και σε άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη. Με το γλωσσικό μοντέλο Med-PaLM 2 που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, οποιοσδήποτε στον τομέα μπορεί να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις, να ζητήσει από την AI να εξετάσει ολόκληρα έγγραφα και να βοηθήσει ακόμη και να συντάξει πλήρεις απαντήσεις σε χρόνο μηδέν. Γενικότερα, η Google αναφέρει ότι σκοπεύει να "ανακουφίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις γιατρών" με νέα και πιο εκλεπτυσμένα μοντέλα AI για την υγειονομική περίθαλψη.

     


    Η εκπαίδευση είναι ένας άλλος τομέας όπου η ΤΝ θα μπορούσε να κάνει μεγάλα βήματα μέχρι το 2048. Η μετάβαση από τις αίθουσες διδασκαλίας στην εικονική μάθηση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μετατοπίζοντας εκατομμύρια μαθητές από τα σχολεία, στα σπίτια τους.

     

    Ενώ η μάθηση δια ζώσης έχει επανέλθει, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν σήμερα χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών, φαινόμενο που είναι πιο διαδεδομένο στα νότια και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παρέμβει κατά την επόμενη δεκαετία και μισή, καλύπτοντας ορισμένες από τις κενές θέσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη λογοκλοπή που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους εκπαιδευτικούς, χάρη στην επικράτηση του ChatGPT της OpenAI και μιας σειράς άλλων chatbots που είναι σήμερα διαθέσιμα.

     

    Αυτές θα είναι μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, με την Google να παίρνει θέση στην πρώτη σειρά στο μεταβαλλόμενο τοπίο. Αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της προώθησης της AI της Google, ο συνιδρυτής Sergey Brin φέρεται να έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Google για να συνεχίσει τις προσπάθειες της εταιρείας. Έτσι, είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του επόμενου τέταρτου αιώνα της Google θα περιστρέφεται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

     

    Τι γίνεται με τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα;

     

    Ενώ το έτος περίπου κυριαρχήθηκε από ειδήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στους καθημερινούς ανθρώπους, η Google πάντα εξερευνούσε ένα φουτουριστικό (και μερικές φορές αμφιλεγόμενο) όραμα, ακόμη και όταν οι άλλοι δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτό. Το πρόγραμμα αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, που μετονομάστηκε σε Waymo πριν από αρκετά χρόνια, είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.

     

    Όταν η Uber και η Lyft αναγκάστηκαν να κλείσουν τις προσπάθειες αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων τους με διαφορά ενός έτους η μία από την άλλη, μπορεί να φάνηκε ότι τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα εξαφανίστηκαν για πάντα. Ωστόσο, η Waymo συνεχίζει να αναπτύσσεται, με τη μάρκα να λειτουργεί σήμερα αυτόνομα ταξί στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και στο Φοίνιξ της ΑΖ, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί σύντομα στο Λος Άντζελες και στο Όστιν του Τέξας. Μέχρι το 2048, η Google θα μπορούσε είτε να είναι η κορυφαία μάρκα για την αυτόνομη οδήγηση, με κανέναν από εμάς να μην έχει πλέον στην πραγματικότητα αυτοκίνητο, αλλά μόνο να τα καλεί, είτε θα μπορούσε να είναι ένα ξεχασμένο από καιρό έργο που σκοτώθηκε από την Google, ένα από τα τόσα πολλά στο νεκροταφείο της Google.

     

    Όλα τα υπόλοιπα

     

    Η Google έχει επίσης εμπλακεί με κάποιες ασυνήθιστες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα μπουφάν και τα έξυπνα παπούτσια, με το Project Jacquard. Ενώ και αυτή η ιδέα κατευθύνεται προς το νεκροταφείο, αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος του δρόμου για την έξυπνα ενσωματωμένη τεχνολογία. Η Google ίσως πρέπει απλώς να βρει μια άλλη προσέγγιση.

     

    Για όσους έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα της Google, ο θάνατος του Stadia ήταν ο πιο σοκαριστικός από όλους. Έτσι, δεν βλέπουμε να επιστρέφει σύντομα, με την εταιρεία να θάβει ακόμη και τα σχέδια για τη χρήση της τεχνολογίας Stadia ως λύση λευκής ετικέτας για άλλους. Πιο πρόσφατα, η Google τερμάτισε επίσης το φιλόδοξο πρόγραμμα Pixel Pass μόλις ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, είναι σαφές ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στην Google και τι όχι.

     

    Ωστόσο, ο γίγαντας της αναζήτησης σίγουρα μάλλον δεν θα αποφύγει το hardware τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αποτελεί την κύρια εστίασή της, η Google θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για τις υπηρεσίες της, δεδομένων των πιο επικίνδυνων κινδύνων των προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ικανότητά τους για κακή χρήση, ιδίως από κακόβουλους φορείς.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Google
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.