Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τα νέα σχέδια της Google για την Ελλάδα

    Η Ελλάδα έχει εδραιωθεί σταθερά στο ραντάρ των τεχνολογικών μεγαθήρων, με την Google αυτή τη φορά να αναμένεται να ανακοινώσει μια σημαντική επένδυση για την ίδρυση Data Center στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Lamda Hellix από τον όμιλο American Digital Realty, το σχέδιο της Microsoft να δημιουργήσει έναν κόμβο Data Center και το ενδιαφέρον της Amazon Web Services (AWS).

    Η Google αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά της για την Ελλάδα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη την ερχόμενη Πέμπτη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγάλη επένδυση σε κέντρο δεδομένων.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, η προοπτική να γίνει κόμβος data center εμφανίστηκε μόλις τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Η Μασσαλία έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε Data Centers στη «γειτονιά» μας, ενώ η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια έχουν γίνει σημαντικοί κόμβοι όσον αφορά τη διεθνή χωρητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Υπάρχουν σήμερα 18 κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, με τα περισσότερα (10) να βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (5). Η φιλοξενία ιστού, το co-location, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και η ανάκτηση δεδομένων, η επιχειρησιακή συνέχεια και μια ποικιλία υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας και του λογισμικού ως υπηρεσίας, είναι μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρουν.

    Ωστόσο, όχι μόνο οι παγκόσμιες εταιρείες ετερογενών δραστηριοτήτων σχεδιάζουν επενδύσεις σε Data Center. Η Lancom, μια ελληνική εταιρεία, έχει δύο DC (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και σχεδιάζει ένα τρίτο στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Καθώς τα δεδομένα αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, τα κέντρα δεδομένων θεωρούνται πλέον κρίσιμης σημασίας υποδομή.

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πέρυσι για λογαριασμό της Lamda Hellix από την IDG Research Services με θέμα «Ψηφιακή Υποδομή: The Foundation for Economic Recovery and Competitiveness», κάθε ευρώ επενδύεται σε ένα ουδέτερο κέντρο δεδομένων πολλαπλών ενοικιαστών (ουδέτερα δεδομένα πολλών χρηστών κέντρα) αποδίδει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: REUTERS / ARND WIEGMANN
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.