Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Τα Deepfakes προσπαθούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

    Το CNN Business αναφέρει ότι ένα deepfake βίντεο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky κατασκευάστηκε να τον απεικονίσει ψευδώς να προτρέπει τους ουκρανούς να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα άλλο deepfake βίντεο που απεικονίζει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να κηρύσσει ειρήνη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

    Αν και και τα δύο βίντεο ήταν "αισθητά χαμηλής ανάλυσης" (την οποία περιγράφεται ως κοινή τακτική για την απόκρυψη ελαττωμάτων), οι ειδικοί εξακολουθούν να τα θεωρούν επικίνδυνα.
    Αυτό συμβαίνει επειδή δείχνουν την ταχύτητα με την οποία η παραπληροφόρηση υψηλής τεχνολογίας μπορεί πλέον να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Καθώς γίνονται ολοένα και πιο κοινό, τα deep fake βίντεο, καθιστούν πιο δύσκολη τη διάκριση των πραγματικών γεγονότων από τα ψεύτικα, και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που εκτυλίσσεται στο διαδίκτυο και είναι γεμάτος παραπληροφόρηση. Ακόμη και ένα κακό deepfake κινδυνεύει να θολώσει τα νερά περισσότερο. «Από τη στιγμή που αυτή η γραμμή διαβρωθεί, η ίδια η αλήθεια δεν θα υπάρχει», δήλωσε ο Wael Abd-Almageed, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και ιδρυτικός διευθυντής του εργαστηρίου οπτικής νοημοσύνης και ανάλυσης πολυμέσων. "Αν δεις οτιδήποτε και δεν μπορείς να το πιστέψεις πια, τότε όλα γίνονται ψεύτικα. Δεν είναι ότι όλα θα γίνουν αληθινά. Απλώς θα χάσουμε την εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε και σε όλα...."

    Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τώρα σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου είναι ιδιαίτερα καταστροφικό, είπαν ειδικοί στο CNN Business, απλώς και μόνο επειδή η σύγχυση που σπέρνουν μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο Siwei Lyu, διευθυντής του εργαστηρίου υπολογιστικής οπτικής και μηχανικής μάθησης (computer vision and machine learning) του Πανεπιστήμιου στο Albany, είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες, τα deepfakes μπορεί να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο πέρα από το να τραβήξουν το ενδιαφέρον και να αποκτήσουν δημοσιότητα στο διαδίκτυο. «Αλλά σε κρίσιμες καταστάσεις, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ή μιας εθνικής καταστροφής, όταν οι άνθρωποι πραγματικά δεν μπορούν να σκεφτούν πολύ ορθολογικά και έχουν μόνο ένα πολύ μικρό διάστημα προσοχής, και βλέπουν κάτι τέτοιο, τότε γίνεται πρόβλημα». αυτός πρόσθεσε.

    Η εξάλειψη της παραπληροφόρησης γενικά έχει γίνει πιο περίπλοκη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα συνοδεύτηκε από έναν κατακλυσμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram και το TikTok. Πολλά από αυτά είναι αληθινά, αλλά μερικά είναι ψεύτικα ή παραπλανητικά. Η οπτική φύση αυτού που μοιράζεται - μαζί με το πόσο συναισθηματικό ή/και αποτρόπαιο είναι συχνά - μπορεί να κάνει δύσκολο να ξεχωρίσουμε γρήγορα τι είναι αληθινό από αυτό που είναι ψεύτικο. Η Nina Schick, συγγραφέας του "Deepfakes: The Coming Infocalypse", βλέπει τα deepfakes όπως αυτά του Zelensky και του Putin ως σημάδια του πολύ μεγαλύτερου προβλήματος παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, το οποίο πιστεύει ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν κάνουν αρκετά για να λύσουν. Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις από εταιρείες όπως το Facebook, οι οποίες ανέφεραν γρήγορα ότι αφαίρεσαν το βίντεο του Zelensky, είναι συχνά «φύλλο συκής». «Μιλάς για ένα βίντεο», είπε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει.

    Καθώς τα deepfakes βελτιώνονται, ερευνητές και εταιρείες προσπαθούν να συμβαδίσουν με εργαλεία για να τα εντοπίσουν.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.