Jump to content

Jaco

V.I.P.
 • Content Count

  6,817
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  33

Article Comments posted by Jaco

 1. Για κλειστές πλατφόρμες όπως της Apple έχει απόλυτη λογική αυτή η λύση. Θα έχει ως αποτέλεσμα -σε βάθος χρόνου- σε πιο σταθερά και φθηνότερα συστήματα με μικρότερη κατανάλωση. Για την ώρα οι x86 είναι πιο γρήγοροι επεξεργαστές σε σχέση με τους ARM, αλλά αυτό έχει περισσότερο σημασία για workstations και λιγότερο για laptops τα οποία κατά κόρων πουλά η Apple.

   

  To πρόβλημα με τα γραφικά δεν ξέρω ποιο είναι ακριβώς. Πχ οι κάρτες γραφικών της AMD και της nVidia παίζουν κανονικά σε aarch64 Linux συστήματα με SoCs που έχουν pci-e, όπως ο RK3399 και κάποιους Snapdragons. Για το πρώτο έχω προσωπική εμπειρία και για το δεύτερο SoC ψάξτε για το MACHIATObin. Από τη στιγμή που το graphics stack του MacOS υποστηρίζει ήδη όλα τα standard APIs (OpenGL, Vulkan κλπ), δεν έχει μεγάλη διαφορά.

   

  Το μόνο πρόβλημα είναι αν θέλουν να βασιστούν σε GPU αποκλειστικά integrated στο SoC, πχ Mali, Vivante κλπ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλημα επιδόσεων και ότι κάποιες τεχνολογίες υποστηρίζονται με καθυστέρηση (π.χ. dmabuf v3 που μόλις τώρα υποστήριξε η ARM). Επίσης πρόβλημα μπορεί να είναι η υποστήριξη zero-copy σε multi-planar formats πχ NV12 που πραγματικά κάνουν τεράστια διαφορά στις επιδόσεις, αλλά δεν υπάρχει καλή υποστήριξη από τους vendors όπως η Mali κλπ.

   

  Αλλά Apple είναι αυτή. Αν κουνήσουν το δάχτυλό τους, θα κάνουν τούμπες όλοι με τα εκατομμύρια που πουλάνε. $$$

  • Like 2
 2. Ο καταναλωτής δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν είναι ευθύνη ή υποχρέωση του καταναλωτή να επιβεβαιώσει αν μια απόδειξη που λαμβάνει είναι νόμιμη ή όχι. Αν ήταν έτσι, όλοι θα έπρεπε να είμαστε λογιστές, γιατροί και νομικοί, για να λειτουργεί η κοινωνία.

   

  Είναι ευθύνη του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του να εντοπίζουν αν υπάρχει απάτη. Εντάξει, αυτά συμβαίνουν συνήθως σε ένα οργανωμένο κράτος και ίσως όχι σε μια ανατολικοβαλκανική μπανανία όπως η Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και πάλι όπως και να έχει δεν είναι ευθύνη του καταναλωτή.

   

  Όσων αφορά την "αξιοκρατία" του site, αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα, αλλά είναι μια ιδιωτική πλατφόρμα και δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ή υποχρέωση για αξιοκρατικό αλγόριθμο. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάτι ο καταναλωτής, πέρα από το να μην χρησιμοποιεί την υπηρεσία αν έχει τέτοιες αμφιβολίες.

   

  Γενικά, δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι με μια κατάσταση, οπότε είναι προσωπικό θέμα του καθενός να επιλέξει αν θα χρησιμοποιεί την υπηρεσία, όπως και αναμενόμενη είναι οποιαδήποτε κριτική. Αρκεί όμως η κριτική να έχει κάποια ουσιαστική βάση και να μην εκμηδενίζει μια πλατφόρμα που μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλούς άλλους.

   

  Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό και στον καταναλωτή ότι 5 ακόμα και 10% ακριβότερο να είναι ένα προϊόν σε έναν έμπιστο μεταπωλητή, τότε είναι συμφέρον του καταναλωτή να στηρίξει την επιχείρηση αυτή. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν σωστή καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία δημιουργεί προβλήματα βραχυπρόθεσμα γιατί μειώνει τον "καλό" ανταγωνισμό.

   

  Δεν κρίνω, been there, done that απλά τώρα τα βλέπω διαφορετικά και παραδέχομαι ότι και εγώ δεν είχα την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά που είχα πριν από 10 χρόνια.

  • Like 6
 3. Καλά κάνουν. Ούτε εγώ δουλεύω τσάμπα για κανέναν. Κάπως πρέπει να βγάζουν και αυτοί τα έξοδα, αλλά και κέρδος. Ακόμα και στο YouTube ένα σωρό κόσμος χρησιμοποιεί links για προϊόντα που παρουσιάζουν για να έχουν κάποιο κέρδος. Όποτε δω ένα καλό review και μου αρέσει κάτι, θα πατήσω το λινκ του reviewer, να πάρει ένα 10% για τον κόπο του. Που είναι το κακό, χάνω κάτι;

  • Like 5
 4. Γενικά οι ιοί δεν επιβιώνουν πάνω από 48 ώρες αν δεν βρουν κάποιον ξενιστή, σε αντίθεση με τα βακτήρια. Όμως αν ο φορέας του ιού είναι ο ταχυδρόμος, τότε μπορεί να νοσήσεις.

   

  Ο πιο νερτν τρόπος για να σκοτωνεις ιούς και βακτήρια είναι η έκθεση των πακέτων σε φως UV για μερικά λεπτά. Έχω από την εποχή που έφτιαχνα τα PCB μόνος μου της λάμπες που χρησιμοποιούσα για την έκθεση. 4x 8W τα καίνε όλα σε 30".

  • Like 4
 5. Έβλεπα πριν μερικούς μήνες αυτό.

   

   

  Γενικά όπως λέει και ο τύπος στο 2 minute papers τον τελευταίο 1-1.5 χρόνο, το εντυπωσιακό είναι πως πολλά deep NN models παρουσιάζουν όντως στοιχεία νοημοσύνης. Πχ στο DotA 2 το ΑΙ είχε δείκτη confidence και ήταν ικανό να μπορεί να κρύβετσι και να στήνει ενέδρες. Και άλλα πολλά. Το μόνο πρόβλημα είναι το Training απαιτεί πάρα πολλά δεδομένα. Πλέον ο στόχος είναι πως μπορούν να κάνουν train τέτοια models με λιγότερη πληροφορία και να παίρνουν το ίδιο αποτέλεσμα.

  • Like 2
 6. Βασικά σε ένα αρκετά μεγάλο πλέον κομμάτι της αγοράς που είναι το machine learning, ούτως ή άλλως η nvidia παίζει μπάλα μόνη της. Η AMD εχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι, οπότε ανταγωνίζεται την Nvidia μόνο στο gaming. Αν δεν έχει και εκεί χαμηλές τιμές, πάει το έχασε το παιχνίδι.

 7. 1 hour ago, eleozz said:

  δεν αντιλέγω ότι η ασφάλεια δεν είναι κάτι αναγκαίο, άλλα όταν πληρώνεις ένα προϊόν πιο ακριβά από άλλα της αγοράς (και στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα εργαλείο για επαγγελματίες /  χομπίστες) περιμένεις να έχει ένα "feature"  ώστε αν πάει κάτι στραβά (καλή ώρα λάθος τάση εισόδου) να χρειαστεί να αντικαταστήσεις ένα υλικό 10 λεπτών (ασφάλεια) αντί για κάτι ακριβότερο μετασχηματιστής / main board, ας μην τρελαθούμε μια ασφάλεια στην primary μεριά του μετασχηματιστή δεν κοστίζει πια και τόσο.

   

   

   

  και ναι βγήκαμε τελείως off topic :)

  Το σκέφτεστε από την πλευρά του χρήστη, αλλά από την πλευρά του προϊόντος δεν είναι λάθος. Ακομα και ένα λεπτό του ευρώ μείωση του κόστους σε μεγέθη εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων, είναι πολλά χρήματα. Με την ίδια λογική, οι εταιρείες που φτιάχνουν τηλεοράσεις, θα έπρεπε να βάζουν πολύ καλύτερους πυκνωτές στα τροφοδοτικά τους γιατί έτσι θα κρατούσε μια τηλεόραση για δεκαετίες. Δεν το κάνουν όμως, για διάφορους λόγους. Εγώ που αγοράζω την τηλεόραση, φυσικά θα ήθελα τους καλύτερους πυκνωτές αλουμινίου, αλλά η εταιρεία δεν θέλει. Οπότε τι γίνεται; Δεν διαφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά από τεχνικής αποψης, δεν είναι λάθος.

 8. 53 minutes ago, eleozz said:

  [ot on]

  weller?

   

  ούτε ασφάλεια στην main πλευρά δεν βάζουν...

  [ot off]

  Προφανώς αναφέρεσαι στο video που ανέβασαν στο eevblog, αλλά δεν είναι έτσι όμως.

  Όταν έχεις μια συσκευή που είναι rated για 110V και την βάζεις στα 220V, τότε δεν φταίει η έλλειψη ασφάλειας.

  Θα μπορούσαν να βάλουν, αλλά δεν είναι αναγκαίο. Είναι σα να λες ότι όλοι οι κατασκευαστές θα έπρεπε πχ να βάζουν p-mosfet για προστασία από ανάστροφο ρεύμα, αντί για schottky που βάζουν όλοι, γιατί είναι καλύτερο και πιο ασφαλές. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι θέμα κόστους και ασφάλειας. Αν δεν τίθεται ασφάλειας όταν η συσκευή δουλεύει κάτω από τις προδιαγραφές της, τότε για να προσθέσεις επί πλέον κόστος;

  • Like 1
 9. 8 hours ago, eleozz said:

  ουδέν σχόλιο για τις "φωτογραφίες"

   

  αυτό το πράγμα με την παραπληροφόρηση πρέπει να σταματήσει

  Μου θυμίζει έναν τύπο, ο οποίος στέλνει email στην Weller (μια εταιρία με soldering stations) και τους γράφει μου ήρθε ο σταθμός και δεν δουλεύει το backlight της οθόνης. Και του απαντάνε, μα δεν έχει backlightη οθόνη... Στις διαφημίσεις όλες φαινόταν ο σταθμός σα να έχει λευκό backlight στην οθόνη.

   

  https://www.weller-tools.com/we1010na/

   

  Τους βάζεις γκαζακια;

   

 10. Ε πώς να μην κάνει πωλήσεις το παιχνίδι. Εντάξει το αξίζει κιόλας, αλλά πρέπει να τους έφυγαν και παρά πολλά εκατομμύρια σε διαφημίσεις. Ακόμα και οι θειαδες στο δρόμο συζητούν για το RDR2.

 11. Απλά να πω ότι στο Βερολίνο που μένω, παντού και εννοώ παντού, υπάρχουν αφίσες και γιγαντοαφισες για αυτό. Πρώτη φορά τέτοια διαφημιση για παιχνίδι. Τόσο πολύ που μου ήρθε να το αγοράσω.

   

  Πάντως το 1 που είχα παίξει στο PS3 μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά μόνο όταν αγόρασα ένα usb converter για πλητρολογιο και mouse και μπορούσα να παίζω σαν άνθρωπος. Είναι εγκληματικό να κυκλοφορούν τέτοια παιχνίδια για να τα παίζεις με gamepad. Δεν γίνεται

  • Like 2
 12. Επειδή στα χέρια έχω περισσότερες τενοντίτιδες απ' ότι τένοντες, είμαι χρήστης και γω του Anker εδω κ χρόνια. Στην αρχή στο δεξί χέρι και πλέον στο αριστερό. Σημαντική λεπτομέρεια ότι για αριστερόχειρες μόνο η Anker έχει vertical κάτω από 80 ευρώ.

   

  Στην αρχή είχα wireless, πλέον και στη δουλειά και στο σπίτι έχω με καλώδιο, γιατί το 2.4GHz τρώει πολλές παρεμβολές από τα WiFi με αποτέλεσμα να μην δουλεύει καλά και να κάνει πολλά κενά.

   

  Τέλος σε όσα Anker έχουν περάσει από τα χέρια μου, τα έχω ανοίξει και έχω πειράξει τα tact switches τους (μόνο δεξί, αριστερό και τροχό) για να μην κάνουν θόρυβο.

   

  Έχω πάρει και 2 καβατζα γιατί δεν ξέρω αν θα ξαναβρώ για αριστερόχειρα.

   

  Επίσης η Logitech είχα κάτι σαν ψιλο vertical εδώ και χεονια, αλλά εμένα δεν μου έκανε.

  • Like 2
 13. Το ότι δεν μπορούν να μάθουν μια πλατφόρμα δεν είναι δικαιολογία. Γιατί μπορούν να δουλέψουν DOS, Windows και Android, iOS, symbian και ότι άλλο τρέχουν τα κινητά τους και δεν μπορούν να δουλέψουν σε Linux. Δεν χρειάζεται να ξέρεις. Μαθαίνεις.

   

  Η συγκεκριμένη ιστορία είναι θέμα μίζας και τίποτε άλλο. Είχαν λέει πρόβλημα με τo libreoffice και έπρεπε να πάνε σε microsoft office γιατί οι άλλες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα documents τους......... Ας έδιναν 1 μύριο και να προσλάμβαναν devs να πάρουν το opensource libreoffice να το κάνουν να φτιάχνει και καφέ. Αλλά αυτό ήταν η αφορμή για όλο αυτό, όχι η αιτία.

  • Like 5
  • Thanks 1
 14. Μάλλον το πρόβλημα σε μένα δεν είναι η μνήμη, αλλά ο επεξεργαστής. Από τα 2GB μετά από reboot πιάνει το 1GB και μένουν 688ΜΒ ελεύθερα, οπότε είναι ο επεξεργαστής που δεν το έχει. Οπότε στην περίπτωσή σου δεν σου φτάνει ούτε η μνήμη, αλλά μάλλον ούτε ο επεξεργαστής (γιατί λογικό θα είναι παλιό).

   

  Επίσης σε μένα τα βίντεο δεν παίζουν καλά, αλλά δεν ξέρω αν είναι επειδή δεν έχει drivers. Γενικά δεν έχω ασχοληθεί, γιατί το έχω μόνο για διάβασμα και browsing.

   

   

  Screenshot_20171114-185513 - Copy.png

  Screenshot_20171114-185912 - Copy.png

 15. Το LineageOS είναι το λειτουργικό που θα ήθελα να έχω και στο τηλέφωνό μου. Είναι πολύ καλό.

   

  Κοίτα, με 2GB RAM φαίνεται ότι τραβάει ζόρια, αλλά είναι όμως χρησιμοποιήσιμο. Δεν είναι snappy σε καμία περίπτωση, αλλά το έχω συνηθίσει πλέον. Πιστεύω με 1GB θα είναι εκνευριστικό και ίσως ούτε καν λειτουργικό. Θα σου πρότεινα να δοκίμαζες καμιά παλιότερη έκδοση του Cyanogen αν υπάρχουν ακόμα τα repo (κάπου θα υπάρχουν), αλλά γενικά δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις ούτως ή άλλως.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.