Jump to content

ati8assos

Members
  • Posts

    12
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Everything posted by ati8assos

  1. ati8assos

    i7-4790k Θερμοκρασίες / Ρεύματα.

    Υπάρχει εμφανής βελτίωση και στα ρεύματα και στις θερμοκρασίες με τις νέες ρυθμίσεις. Το καινούριο AI Suite κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση και αυτό φαίνεται στο ότι τραβάει λιγότερο Vcore - 1,132 στο Prime95 έναντι του 1,172 δίχως AI - μειώνοντας σαν αποτέλεσμα και την θερμοκρασία στους πυρήνες ( 75 με 78 C έναντι 81 με 87). Η πτώση στο CPU VRM δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όσο παραμένει σε απόσταση ασφαλείας ~ 0,4 -0,6 Volts από το Vcore. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε το CPU VRM > Vcore γιατί από εκεί τροφοδοτεί με ρεύμα ο Voltage Regulator όλα τα υποσυστήματα της CPU. Θα σου πρότεινα να το κρατήσεις με το νέο AI Suite εγκατεστημένο, ως έχει, κι αν δεις αστάθεια στην καθημερινή χρήση του συστήματος - το prime95 αν και το περνάει άνετα είναι μη ρεαλιστικό σενάριο - δίνεις ένα μικρό θετικό offset στο CPU VRM (btw η ASUS το ονομάζει SVID ) και το ανεβάζεις στην περιοχή των 1,750- 1,800v. Οι θερμοκρασίες βέβαια θα ανέβουν κι αυτές λίγο . Πάντως η CPU δεν ζητάει και πολύ ρεύμα ,οτιδήποτε κάτω από 1,2v για Haswell είναι μια χαρά. Δοκίμασε αν θες ,να δώσεις Multi x44 σε όλους πυρήνες για να τερματίζουν όλοι στα 4,4 GHz και δες κατά πόσο αυτό επηρεάζει την θερμοκρασία και τα ρεύματα. @ Papakitou , να σαι καλά, χαρά μου αν βοήθησα.
  2. ati8assos

    i7-4790k Θερμοκρασίες / Ρεύματα.

    Το turbo boost στον 4790Κ λειτουργεί με multi x44 (δηλ. συχνότητα 4,4 GHz) μόνο αν ενεργοποιούνται οι 2 πυρήνες, με τρεις το multi είναι 43 και όταν στρεσάρονται όλοι, το multi σταματά στο 42. Όπως σωστά αναφέρθηκε πιο πάνω, μόνο αν μπει το all cores x44 θα δεις συχνότητα 4,4 σε όλους τους πυρήνες. Οι Haswell λόγω των 22nm, του υποδεέστερου υλικού επαφής μεταξύ chip και Heat Spreader συγκριτικά με Sandy Bridge, αλλά κι επειδή έχουν ενσωματωμένο τον voltage controller ανεβάζουν απότομα πολύ ψηλές θερμοκρασίες ακόμα και με μικρή αύξηση στην τροφοδοσία τους. Πάντως και σε μένα τα 122W με 1,2V μου φαίνονται πολλά, επίσης σχετικά ψηλό είναι και το ρεύμα που τροφοδοτεί το mobo την CPU. To CPU VRM δηλ. είναι στο 1,904 ενώ το default είναι 1,800 στρεσάροντας δε την CPU πέφτει και λίγο παρακάτω. Για να κρατιέται ψηλά σημαίνει πως κάποια ρύθμιση το επηρεάζει. Αν θέλεις, για λόγους σύγκρισης αλλά και διερεύνησης, τρέξε το System Stability Test του AIDA64 με το configuration ως έχει αυτή την στιγμή για 4-5 λεπτά, και πάρε ένα screen shot σαν πρώτη ανάγνωση (επέλεξε για stress , CPU, FPU, Cache, Memory). Στην συνέχεια δοκίμασε τα ακόλουθα. Αναβάθμιση στο τελευταίο BIOS, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Επόμενο βήμα, η απεγκατάσταση οποιουδήποτε tuning utility,όπως πχ το AI Suite που δίνει η ASUS, εάν το έχεις εγκατεστημένο φυσικά. Επανεκκίνηση, είσοδος στο BIOS και επιλογή Load Optimized defaults. Επανεκκίνηση, ξαναμπαίνεις στο BIOS και τσεκάρεις αν όλα είναι στο Auto ακόμη και η RAM δίχως XMP, και το μόνο που πειράζεις είναι το Vcore, ρύθμισέ το στο manual αλλά χωρίς τιμές στο offset.(Όλα δηλ. να είναι στο Auto, εκτός Vcore που βάζεις manual) Ξανατρέχεις τώρα νέο System Stability Test , τραβάς screen shot και βλέπεις αν υπάρχει διαφορά στα Watt, Volt και θερμοκρασίες. Αυτό θα είναι και το σημείο αναφοράς σου, η βάση εκκίνησης για τις οριστικές ρυθμίσεις του συστήματός σου.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.