Jump to content



GTX580 και H100…diiiiiiiiiig…


Freedom

Recommended Posts

GTX580 και H100…diiiiiiiiiig…

Με αφορμή αυτο http://www.thelab.gr/eidiseis/h-arctic-parousiazei-to-accelero-xtreme-7970-a-104008.html#post1063175045 το ποστ του συμφορουμίτη AMDnord (και το ειπα, μην μου βαζεις ιδεες) και του τρελλαμένου που το υλοποίησε – εχουμε ακριβώς την ιδια καρτα btw - (CORSAIR H100 Mode GTX580 DirectCU II ) είπα να παρω και εγώ σειρά.

Η υλοποιηση περιγραφεται με φωτογραφιες στο προηγουμενο λινκ απο τον ιδιο τον τρελλαρα οπότε παμε κατευθειαν στο αποτέλεσμα...

(δεν βαζω direct links σαν images στο ποστ γιατι ειναι μεγάλες, κλικ στα thumbnails)

th_DSC00016.jpg

th_DSC00012.jpg

th_DSC00013.jpg

th_DSC00009.jpg

th_DSC00011.jpg

th_DSC00010.jpg

th_DSC00007.jpg

Γρήγορη μελέτη για το που θα εγκατασταθεί το ψυγείο και αρα τι orientation θα πρεπει να εχει το block για να μην εμποδίζει τιποτα. Ταιρ απς (ζιπακια ή οπως αλλιως θελετε να το πειτε), 4 βιδες ξεβιδωμα και βγαινει η κουμουτσα της Asus GTX580 Direct CUII. Καθάρισμα οτι έχει μεινει απο την αθλια θερμοαγώγιμη.

Η πλακα ειναι οτι αφησα την «μαμά» θερμοαγώγιμη της Corsair (η οποια ειχε εξαιρετικά λεπτό στρωμα, δεν ξερω γιατι παραπονιουνται πολλοι στο ιντερνετ) αλλα επειδή η επιφάνεια του IHS της Nvidia ειναι μεγαλύτερο απο αυτό των επεξεργαστών τους οποιους η Η100 προορίζεται να ψυξει, εβαλα οπως οπως λίγη αρχαία (6-7 ετων) Artic Ceramique και όπως οπως απλώθηκε. Σφιχτηκαν τα ζιπάκια (αυτο ειναι το δυσκολότερο μέρος ειδικά αν «δουλευεις» μονος σου), μπηκε στην θέση της η vga, βιδώθηκε το ψυγειο κοκ.

Δυστυχώς ειχα την φαίνή ιδέα να αφήσω τους 2 ανεμιστήρες της Corsair εστω σαν pull. Λεω «δυστυχώς» γιατι ελεος ακομα και στα 5-6V ειναι ενοχλητικοι. Τσιτα δεν ειναι οτι πιιο δυνατο εχω ακουσει αλλα πολύ μακριά απο το concept “silent cooling”. Anyway, μαλλον παρα είμαι καλομάθημένος με τους Noctua αλλα ειλικρινα, προτιμώ 3 NP14 στα 12V να δουλευουν ολη μέρα παρά τους Corsair στα μισα rpms (ναι, καταλαβαινω οτι σε κλειστο κουτι με αλλους 5 ανεμιστήρες για την ροη του κουτιου ο ηχος στο μινιμουμ απλά δεν θα ακουγεται αλλα και παλι, δεν πειράζει, υποκειμενικο)..

Εφοσον ήδη τους ειχα και καθόντουσαν, push εχουν μπεί δύο Noctua NF-S12B-FLX με τους οποιους δεν εχω κανένα απολυτως προβλημα να δουλευουν στο 100% ολη μερα (οταν βρώ χρονο θα μπουν στην θέση των Corsair δύο NF-12 που επίσης υπάρχουν και καθονται, λακαμια που δεν τους εβαλα απο την αρχή).

Anyway, προοληπτικά μπηκε και ενας NP14 να φυσάει προς VRMs, μνημες κοκ αλλα ειλικρινά δεν χρειάζεται ετσι οπως εχει τοποθετηθεί το ψυγειο. Ο αέρας χτυπάει κατευθειαν ολη την κάρτα και δεδομένου οτι τιποτα απολύτως απο αυτά τα στοιχεία δεν ερχονται σε επαφή με την γομαροψύκτρα και επίσης ο αερας που διοχετευεται ειναι ζεστος (ναι το τσεκαρα και ειναι και λογικο) ακομα και χωρις τον εξτρα NP14 η ψυξη αυτων των στοιχείων ειναι κλασσεις ανώτερη (κατα την ταπεινή μου αποψη παντα).

Πάμε παρακάτω...

Οσοι λιγο πολυ οβερκλοκάρουμε τις vga καποια στιγμή θα χτυπήσουμε και ενα Furmark καποιοι για να ελεγξουν σταθερότητα (??? οχι η δική μου περιπτωση), καποιοι αλλοι για να πάρουν μαξιμουμ θερμοκρασίες (η περιπτωση μου) ουτως ώστε να κανονισουν τα της ψύξης (για μενα στις θερμοκρασίες το Furmark ειναι για τις καρτες γραφικών ότι και το Linx AVX για τους Sandybridge: παιρνεις το απολυτο μαξιμουμ που θα δεις ποτε στην ζωή σου ενω οι σε πραγματικές συνθηκες/εφαρμογες θερμοκρασιες ειναι σημαντικότατα χαμηλότερες).

Εδω θα ομολογήσω οτι ποτέ δεν βρήκα τα κοχόνες να τρέξω για πάνω απο 4-5 λεπτά Furmark στα 950Mhz με 1.15V γιατι πολύ απλά ακόμα και με τους ανεμιστήρες της Asus στο 100% (ok, ομολογώ, οι corsair μπροστά τους στο μαξιμουμ ειναι υπεραθόρυβοι) η αυξηση της θερμοκρασίας ηταν ραγδαία και ολο ανεβαινε, ανεβαινε και ανεβαινε και σταματημό δεν ειχε...το ομολογώ, μέχρι τους 85C μετά cancel και παπαλα...στα 880Mhz με 1.088V μιλαγαμε για +80C με τους ανεμιστήρες να θερίζουν...

Moving on να δουμε τι κάναμε, πάντα μιλάμε για 950Mhz και 1.15V...

Burn in test 10 λεπτά την φορά (και στις 2 περιπτωσεις οι θερμοκρασίες ηταν ηδη σταθεροποιημένες στο πρωτο 5αλεπτο περιπου) με τις κάτωθι ρυθμισεις:.

Furmark.jpg

100% οι Noctua, 50% οι Corsair μετά απο 10 λεπτά Furmark (max temp 48C):

95010050.th.jpg

100% οι Noctua, 100% οι Corsair μετά απο 10 λεπτά Furmark (max temp 45C):

950100100.th.jpg

100% οι Noctua, 50% οι Corsair μετά το τεστ για να παρουμε idle (καμια διαφορα ακομα και με τους Corsair στο 100%):

95010050idle.th.jpg

Μαλιστα...αν στο Furmark κοντραρει στους 48C τότε οταν αντικαταστήσω τους Corsair με τους Noctua και δεδομένου οτι θα δουλευουν 100% χωρις να με ενοχλουν και σε πραγματικές συνθηκες (gaming ολα τσιτα) ποσο στον διατανο θα έχει? (ρητορική ερώτηση).

Καααποια στιγμή, θα το ξαναμονταρω απο την αρχή, θα βάλω "σωστα" μια καλυτερη θερμοαγώγιμη, θα αφιερώσω περισσοτερο χρόνο στο "σφίξιμο" κοκ...(ρητορική ερωτηση, ποσο πιο κατω θα πέσει διάολε???? ΕΕΕΕΕΕΕ????)

Anyway, γουστάρω το «γκετο στάιλ» και γουστάρω και το γεγονός ίσως να μπορώ να το προσαρμώσω και στην επόμενη καρτα γραφικών (οχι σύντομα)...

Κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ για τον χρόνο σας, παω να πάρω τα χάπια μου... ;)

Link to comment
Share on other sites

να φανταστω και εσυ την μεθοδο του δεματικου εκανες για σφιξιμο???

δεν αργει η ωρα που θα κοτσαρω πανω στην 6950 μια h60/80 να δω τι ψαρια θα πιασω....

Link to comment
Share on other sites

To block λεει το στηριξες με tie wrap?

Ναι. Δεν φαινεται στις φωτογραφιες γιατι ειναι μαυρα, εκανα ακριβώς οτι εκανε και ο τρελλαμένος στο OCN...

btw, οι Corsair ξηλώθηκαν, μπήκαν ενας Noctua NP-12 και ενας σάπιος Coolermaster (απο το CM690II πρεπει να ηταν, ο δευτερος Noctua NP-12 αγνοείται, φαααααααααααααακ!!!!)

(κλικ στα thumbnails, προσοχη μεγάλες φωτογραφιες, ειδικά του furmark)

950Mhz, 1.15V, 10 λεπτάκια Furmark (στα πρωτα 4 λεπτα σταθεροποιήθηκε η θερμοκρασια), ολοι στο 100% (ησυχότατοι), max temp 47C:

950100100coolermaster.th.jpg

Και μερικά λεπτά idle:

noctuacoolermaster.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

OFF TOPIC

τους noctua απο που του πηρες???τους εχεις πανω στο controller το h100??σε ρωταω γτ ειχα παρει 2 scythe 120mm slipstream για την δικη μου h100 και και μια ξεκινανε και μια σταματανε και αυτο γινεται συνεχεια....:fist:

Link to comment
Share on other sites

OFF TOPIC

τους noctua απο που του πηρες???τους εχεις πανω στο controller το h100??σε ρωταω γτ ειχα παρει 2 scythe 120mm slipstream για την δικη μου h100 και και μια ξεκινανε και μια σταματανε και αυτο γινεται συνεχεια....:fist:

Τους Noctua τους πηρα και απο ελλαδα (checkmate.gr) και απο μαγαζια του εξωτερικου (διαφορα).

Οχι, δεν θα χρησιμοποιουσα ποτε τον κοντρολερ της H100, θελω να ρυθμιζω τα παντα manually και ακριβώς στις στροφές/ταχυτητα κοκ που επιθυμώ (η H100 αν δεν κανω λάθος εχει 3 steps) οπως επίσης δεν ταιριάζει στις αναγκες μου το pwm (ναι ειμαι ανωμαλος), οποτε τα παντα ειναι επάνω σε δωδεκακάναλο φαν κοντρολερ.

ΥΓ: πρέπει να έχω να κάθονται αλλοι 4-5 NP-14...τους ειχα στο προηγουμενο κουτι, τωρα ψιλοχοντροείναι obsolete...

Link to comment
Share on other sites

ωραίος το 'κανές Γιγαντα :T:

καλοφάγωτη τώρα :D

Ψιτ, μου χρωστάς 112 ευρώ...ΜΕ ΕΚΑΨΕΣ!!!! :shout:

Χωρις πλακα, ευχαριστώ αδερφέ και ευχαριστώ και για την ιδέα... :T:

Link to comment
Share on other sites

μπραβο ρε συ [MENTION=58]Freedom[/MENTION] τελεια η μοντα!!

μου εδωσες και μια ιδεα ρε συ εχω μια παλια υδροψυξη aquagate μινι 120

και αρχιζω και φτιαχνω σεναρια στο μυαλο μου:hmm:

Link to comment
Share on other sites

μου εδωσες και μια ιδεα ρε συ εχω μια παλια υδροψυξη aquagate μινι 120

και αρχιζω και φτιαχνω σεναρια στο μυαλο μου:hmm:

Αντε, ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚΟΟΟΟΟΟΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ???? ;)

ΥΓ: γομαρομπλοκ βλεπω, πολυ ενδιαφερον...

Link to comment
Share on other sites

Αντε, ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚΟΟΟΟΟΟΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ???? ;)

ΥΓ: γομαρομπλοκ βλεπω, πολυ ενδιαφερον...

μιλαμε για ΤΟ γομαρομπλοκ !!!

ομως λες να κανει δουλιτσα το ψαχνω λιγο !!!

76520149.png

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Μαγκα μου περιμένω πως και πως να κανεις το προτζεκτ κυρίως για να δώ πως θα το "δεσεις" (ετσι να παρω εναλλακτικες καμμένες ιδεες)... :T:

ΥΓ: ΑΡΓΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!! ΑΚΟΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ??

Link to comment
Share on other sites

Ξεθάφτηκε και ο 2ος Noctua NF-12 οπότε πλεον έχουμε push 2x NF-12, pull 2x NF-S12B.

15-15.5C ambient temp κατα την διαρκεια των μετρήσεων (16-16.5C ήταν η ambient temp στις προηγουμενες μετρήσεις).

Παντα στα 950Mhz/2300Mhz, 1.15V, 10 λεπτά Furmark.

*Μόνο push 2x NF-12. Max temp: 47C

*Μόνο pull 2x NF-S12B. Max temp: 54C

*Push 2x NF-12, pull 2x NF-S12B: Max temp: 44C

(προσοχή, μεγάλη εικόνα: ImageShack� - Online Photo and Video Hosting )

Κάτι μου λέει οτι θα "φύγει" η H100 και πάω για full custom loop...καταραμένη H100!!!!

ΓΛΥΚΑΘΗΚΑ!!!!

Link to comment
Share on other sites

κακο πραμα το νερο ε? :p

:T:

Οκ, ας συνοψίσουμε...

Μου χρωστάς 112 ευρώ μείον όσο θα "φύγει" η Η100... :shout:

Δεχόμεθα και paypal... :tomato:

ΥΓ: το νερό ειναι ο σατανάς μαν, βλέπω να γεμίζω τριπλά ψυγεία... :whip:

Link to comment
Share on other sites

και εγω ετσι εκανα παλια, ειχα παρει ενα καημενο corsair nautilus (?) πως λεγοτανε, εκανα διαφορα πειραματα με τον 939 που ειχα τοτε και μια 6600gt μετα το μονταρα, μετα πηγα πηρα ψυγεια νερα σωληνες κλπ (δηλαδη εδωσα 3 φορες τα λεφτα μιας καλης τοτε υδροψυξης) και τωρα εχω μεινει με μια d14 και το watercooling kit της amd για τους bulldozer :p

Link to comment
Share on other sites

Χθες έγινε μια σειρά απο τεστς/μετρήσεις με σκοπό να δώ θερμοκρασίες του συστήματος μου (cpu και vga κυριως) σε πραγματικές συνθήκες για να βγάλω συμπεράσματα για το κατα πόσο θα έχω θέμα το καλοκαίρι να δώ αν θα κάνω την κινηση για full custom loop κοκ.

Τα τεστς εγιναν στο Battlefield 3, στην πίστα Kaffarov, 17-21 λεπτά κάθε μέτρηση (αναλογα με τα κεφια-νευρα). Δεδομένου οτι τα τεστς δεν εγιναν αμοιγώς για την καρτα γραφικών υπάρχουν "διπλές" μετρήσεις τις οποιες θα τις ποστάρω για να ελεγξουμε το consistency (οπότε μπορείτε να αγνοήσετε τις πληροφορίες στις παρενθέσεις που αφορουν την cpu).

H H100 είναι με τους Noctua που έχω αναφέρει πιο πανω, push-pull.

Οι μετρήσεις είναι οι εξης:

GTX580 stock, fans@5V (2600K@3.4Ghz)

GTX580 stock, fans@12V (2600K@3.4Ghz)

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@12V (2600K@3.4Ghz)

GTX580 stock, fans@5V (2600K@5Ghz)

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@5V (2600K@5Ghz)

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@12V (2600K@5Ghz)

Η θερμοκρασία δωματίου καθόλη την διάρκεια των τεστ ήταν 15-16C.

Το logging εγινε με το AIDA64 και έχω συμπεριλάβει και τον αισθητήρα της motherboard σαν reference point. Συμπεριέλαβα και το GPU utilization.

Ολες οι ρυθμισεις τόσο μεσα απο το BF3 όσο και απο τον driver είναι στο maximum.

GTX580 stock, fans@5V (2600K@3.4Ghz)

1GTX580stockfans5V2600K34Ghz.gif

GTX580 stock, fans@5V (2600K@5Ghz)

2GTX580stockfans5V2600K5Ghz.gif

GTX580 stock, fans@12V (2600K@3.4Ghz)

3GTX580stockfans12V2600K34Ghz.gif

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@5V (2600K@5Ghz)

4GTX580950Mhz115Vfans5V2600K5Ghz.gif

Αυτή η χαράδρα ακριβώς στην μέση του τέστ υπάρχει εκει πέρα γιατι "εχασα" (φακ) οπότε ειναι το σημείο που φορτώνει το τελευταίο checkpoint (φακ φακ φακ φακ!!!!)

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@12V (2600K@3.4Ghz)

5GTX580950Mhz115Vfans12V2600K34Ghz.gif

GTX580 950Mhz@1.15V, fans@12V (2600K@5Ghz)

6GTX580950Mhz115Vfans12V2600K5Ghz.gif

Μαξιμουμ peak θερμοκρασίες GPU σε κάθε τέστ:

VGAmaxtemps.gif

Enjoy...

ΥΓ: πολύ ενδιαφέρουσες οι διαφορές του gpu utilization οταν η cpu ειναι στα στα 3.4 και 5Ghz ανεξαρτήτως απο το αν η καρτα ειναι stock ή OCed...δεν βρίσκετε? ;)

Link to comment
Share on other sites

Ξεθάφτηκε και ο 2ος Noctua NF-12 οπότε πλεον έχουμε push 2x NF-12, pull 2x NF-S12B.

15-15.5C ambient temp κατα την διαρκεια των μετρήσεων (16-16.5C ήταν η ambient temp στις προηγουμενες μετρήσεις).

Παντα στα 950Mhz/2300Mhz, 1.15V, 10 λεπτά Furmark.

*Μόνο push 2x NF-12. Max temp: 47C

*Μόνο pull 2x NF-S12B. Max temp: 54C

*Push 2x NF-12, pull 2x NF-S12B: Max temp: 44C

(προσοχή, μεγάλη εικόνα: ImageShack� - Online Photo and Video Hosting )

Πάμε άλλη μια "τελευταία" (μεχρι να ερθει το καλοκαιράκι να λύσω το μπλοκ να ξαναβάλω καλυτερα και καλύτερη θερμοαγώγιμη κοκ).

Λυθηκαν οι ανεμιστήρες (παντα οι 4 Noctua), πιάστηκαν πλεον με 4 βιδες ο καθένας (πριν ήταν με 2 βιδες ανα ανεμιστήρα οπότε "πετσίκαραν", φακιν Corsair!!!), και τα κενά που υπήρχαν μεταξύ ανεμιστήρων και ψυγείου καλύφτηκαν με μερικά pads που μου ειχαν ξεμεινει. Δυστυχώς το ψυγείο βιδώνεται σε μια απο τις βασεις dimastech για 120αρηδες ανεμιστήρες. Το κακό ειναι οτι το πλαίσιο του ειναι πολύ μεγάλο για να βιδώσει ακριβώς διπλα του άλλος 120άρης οποτε δεν γίνεται να μην ειναι ελαφρα υπερυψωμένος και άρα να έχει κενά στις 3 απο τις 4 πλευρές του. Εκει μπηκαν τα pads.

th_Pads1.jpg

th_Pads2.jpg

Και μια που λυθηκε το σύστημα είπα να βάλω και ενα pad στην βάση που στηρίζει το ψυγειο (μεταξύ βασης και case) για να μεταφέρονται όσο λιγοτεροι κραδασμοι.

Για να δουμε αν κερδίσαμε τιποτα ή αν έγιναν τσάμπα...

Ιδιες ακριβώς συνθήκες με την προηγουμενη μετρηση που έχω κάνει quote η ambient ήταν 16-16.5C.

To test ξεκινησε σαν 10αλεπτο, στα πρώτα 8 λεπτά επιτευχθηκε η μαξιμουμ θερμοκρασία των 46C.

Επειδή δεν έμεινε flat και επαιζε μεταξύ 45-46C το τεστ εγινε expand στα 15 λεπτά νομίζοντας οτι καποια στιγμή θα σταθεροποιόταν καρφί στους 46C.

Αυτό τελικά δεν έγινε, και στα επομενα 5 λεπτα η θερμοκρασία επαιζε μεταξύ 45-46C χωρίς καμια τάση να μείνει στην μία ή στην άλλη τιμή οριστικά.

Ας το ορίσουμε 45.5C οι deltas αυτής με της προηγουμενη μέτρησης εχουν διαφορα μισό βαθμό, οπότε ας πουμε οτι δεν κερδίσαμε τιποτα στην απόδοση... ;)

(προσοχή, μεγάλη εικόνα)

Furmark 15 λεπτά, 950Mhz/2300Mhz, 1.15V: http://img407.imageshack.us/img407/7362/15minafterfan.png

Κατι άλλο ενδιαφέρον...εχω σκανάρει την κάρτα ουκ ολίγες φορές με IR θερμόμετρο οταν ειναι σε load, η πιο θερμή περιοχή είναι η εικονιζόμενη (κοκκινο παραλληλόγραμμο):

th_hotspot.jpg

Idle είναι 20-30 βαθμούς, σε normal συχνοτητες μένει κάτω ή πολύ πιο κάτω απο τους 70C, OCed σε κανονικές εφαρμογές (παιχνίδια) με την βοήθεια του P14 (και των pull Noctua που χτυπάνε κατευθειαν την συγκεκριμένη περιοχη) που ειναι απο πάνω η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 70C, στο Furmark καλά κρασά...ανεβαίνει σταδιακά πανω απο 70C η επομενη φωτο είναι οι τελευταίες ενδειξεις για την συγκεκριμένη περιοχή (έχω "καρφώσει" αισθητήρα) πρίν ξεπεράσει τους 70C και σταματήσει να δείχνει (και ετσι οπως εχω στησει πλεο καλωδια και N14 ειναι λιγουλακι δυσκολο να στοχευσω με το IR)...

(αριστερά ενας απο τους αισθητήρες για ambient temp- υπάρχουν αλλα 2 υδραργυρικα θερμομετρα για επιβεβαιωση-, δεξιά η ενδειξη του αισθητήρα της θερμοτερης περιοχής. Η φωτογραφική ειναι "γρηγορη" για αυτό δειχνει τους ανεμιστήρες σταματημένους, στην συγκεκριμένη φάση ειναι ολοι τσιτα εκτός απο της D14 που μόλις που στροφάρουν)

th_Temps.jpg

Enjoy...

ΥΓ: κλικ στις εικονες για να γινουν μεγαλύτερες

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.