Jump to content



Robi - έξυπνος φωτισμός led


spyropap

Recommended Posts

Χαιρετώ τους αναγνώστες του thelab. Λίγα λόγια για εμένα έχω γράψει σε offtopic θέμα “Ιστορίες φαντασίας - λογοτεχνία”.

Με αυτή την παρουσίαση ξεκινώ να δείχνω εδώ κατασκευές μου που έχουν σχέση με ηλεκτρονικές συσκευές και ενεργειακά συστήματα.

Σκοπός μου είναι να επιδείξω μέρος της δουλειάς μου για να την κάνω γνωστή στους δικτυακούς αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τεχνολογικά επιτεύγματα.

Θέλω να πιστεύω πως οι κατασκευές μου σας αφορούν και σας αρέσουν γι αυτό μην διστάσετε να δώσετε αρέσκεια like.

!

Ξεκινώ στην ιστοσελίδα ποστ #1 με αγαπημένη κατασκευή που έχω δίπλα στο κρεβάτι μου συνήθως.

Την κατασκευή μου ονομάζω Robi και όπως βλέπεται σε φωτο είναι ένα μεταλλικό ρομποτ με ύψος 50εκ.

Το Robi είναι φτιαγμένο να εκτελεί μια και μοναδική λειτουργία. Αυτή είναι η αναγνώριση φωνής και το άνοιγμα/κλείσιμο φωτός.

Βασικά είναι ένα στατικό ρομπότ που έχει διπλή χρησιμότητα, είναι έξυπνη χρηστική λάμπα οικονομικού φωτισμού αλλά και διακοσμητικό στοιχείο για το σπίτι μου.

Περιέχει στο μεταλλικό στήθος του κουτί που εμπεριέχει το ηλεκτρονικό κύκλωμα ελέγχου. Αυτό περιλαμβάνει μικρόφωνο

και μερικά ρυθμιστικά στοιχεία που κάνουν την αναγνώριση μιας συγκεκριμένης λέξης και απόρριψη όλων των άλλων ήχων του περιβάλλοντος.

Έτσι το Robi δεν ενεργοποιείται από ήχους που δεν περιέχουν την εντολή. Αυτή η λειτουργία δεν έχει μεγάλη ακρίβεια και για την επιτυχή αναγνώριση

της εντολής χρειάζεται να φωνάξω καθαρά και δυνατά την εντολή σε απόσταση ως 2-3 μέτρα, όμως λειτουργεί.

Από το κύκλωμα ελέγχου βγαίνουν μερικά καλώδια που καταλήγουν σε λάμπες φωτισμού led σε χέρια και κεφάλι.

όπως βλέπεται το γυάλινο “κεφάλι” του έχει 2 πράσινα led για μάτια εμπρός και 1 μεγαλύτερο λευκό led τύπου 3W Power LED Cold White Star Emitter 160LM 20000K.

Ακόμα έχει 2 λευκά led τύπου προβολής στα χέρια του. Αυτά μπορώ να στρέψω προς το μέρος που χρειάζεται να φωτίσω.

Το Robi δεν κινείται. Θα μπορούσα να του δώσω κίνηση αλλά δεν το βρίσκω χρήσιμο. Το Robi είναι φτιαγμένο για “λαμπατερ”.

Το κάτω μέρος/βάση του είναι μεταλλικό κουτί που περιέχει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας 12V 1A και τα κυκλώματα σταθεροποίησης τάσης.

Υπάρχει ακόμα ενδεικτική λυχνία λειτουργίας, διακόπτης λειτουργίας και φις εξόδου 12V κ 8V DC κατάλληλο για φόρτιση κινητού τηλ.

Με αυτά τα κυκλώματα και τις λάμπες ανοικτές το Robi καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια περίπου 5W ή 400mA.

Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα τροφοδοσίας του όχι από το δίκτυο της δεη αλλά από ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργειακό σύστημα όπως αυτό που έχω στην ταράτσα μου με ισχύ 200W μπορεί να παρέχει συνεχή λειτουργία για συσκευές με χαμηλή κατανάλωση όπως αυτή.

Εάν υπάρξει ενδιαφέρον ίσως παρουσιάσω εδώ και άλλα ενεργειακά συστήματα που περιλαμβάνονται σε Α.Π.Ε. που παρέχουν, μετασχηματίζουν και διαχειρίζονται την ενέργεια.

Τέλος το κύκλωμα ελέγχου του Robi δεν είναι απαραίτητο όταν υπάρχει συνδεδεμένος η/υ στο Robi. Την αναγνώριση φωνής μπορεί να αναλάβει ειδικό για την δουλειά αυτή πρόγραμμα και την έξοδο του η/υ μπορεί εύκολα να οδηγήσει κάποιος σε mosfet εξόδου ή relay.

post-24801-1416076471,6973_thumb.jpg

post-24801-1416076473,011_thumb.jpg

post-24801-1416076473,0858_thumb.jpg

post-24801-1416076473,1679_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.