Jump to content



Ηλιακός βραστήρας


spyropap

Recommended Posts

Αυτή την φορά παρουσιάζω εναλλακτικό τρόπο παρασκευής φαγητού. Αυτό που βλέπετε σε φωτο είναι σύστημα ηλιακού βραστήρα που έκανα πειραματικά για να δω εάν έχει αποτέλεσμα.

|

Είναι γνωστό πως η καύση των υδρογονανθράκων και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει την Γη με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλα δηλητηριώδη και τοξικά στοιχεία-σωματίδια. Κείμενο από WikiPedia

«Τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και έτσι εξαντλούνται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον ρυθμό με τον οποίο σχηματίζονται. Η κατανάλωσή τους ενισχύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Για να περιοριστεί η κατανάλωσή τους τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται όλο και περισσότερο οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Η καύση των ορυκτών καυσίμων παράγει κάθε χρόνο 21,3 εκατομμύρια τόννους διοξείδιο του άνθρακα. Από αυτή την ποσότητα η μισή απορροφάται από την βιόσφαιρα της γης και η υπόλοιπη παραμένει στον ατμοσφαιρικό αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κύριο αέριο που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.»

Δυστυχώς οι σύγχρονοι άνθρωποι όσο οικολόγοι και εάν θέλουν να είναι δεν λαμβάνουν αρκετά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν εάν όχι να σταματήσουν το μεγάλο πρόβλημα.

Αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι πως θα εξυπηρετήσουν τις “ανάγκες” τους με την χρήση της τεχνολογίας.

Όταν πρέπει ένας άνθρωπος να πάει στην δουλειά του ή να μεταφέρει αγαθά χρησιμοποιεί κινητήρες εσωτερικής καύσης γιατί το θεωρεί λογικό.

Τότε δεν σκέφτεται, ή δεν θέλει να σκέφτεται, τα αποτελέσματα των επιλογών του. Έτσι περνούν τα χρόνια και η Γη μολύνεται υπέρμετρα καθημερινά.

Και όμως υπάρχουν συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που προσπαθούν με μικρά βήματα να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν οικολογικές λύσεις που μπορούν ίσως να κάνουν την διαφορά.

\/

Αυτό το πείραμα έκανα όταν βρήκα έναν φακό τύπου Fresnel σε μια αποθήκη. Αυτός ο φακός είναι μια συνθετική διάφανη επιφάνεια που έχει επεξεργαστεί ώστε να λειτουργεί ως φακός εστίασης. Τον φακό αυτόν έβαζαν παλαιότερα εμπρός από οθόνες τβ για να μεγενθύνουν την εικόνα.

Όταν το δοκίμασα στον ήλιο διαπίστωσα πως η δέσμη ακτίνων που δημιουργούσε ο φακός έβαζε εύκολα φωτιά όπου το έστρεφα σε μια απόσταση εστίασης περίπου ένα μέτρο.

Αποφάσισα να κάνω την δοκιμή, να προσπαθήσω να βράσω με τον φακό Fresnel νερό με ρύζι.

Το πείραμα έκανα στην ταράτσα. Στερέωσα τον φακό σε δύο δοχεία στα οποία έβαλα χαλίκι για να συγκρατεί το βάρος και τα μεταλλικά στηρίγματα του φακού.

Στο δάπεδο έβαλα ένα τούβλο για θερμική απομόνωση και επάνω έβαλα ένα κομμάτι μέταλλο inox που λειτουργεί ως βάση-καθρέπτης.

Επάνω έβαλα στην αρχή μια κατσαρόλα όπως βλέπετε στην φωτο, που όμως δεν ήταν καλή επιλογή.

Το πρόβλημα που είχε η κατσαρόλα ήταν πως η ποσότητα νερού-ρυζιού ήταν μεγάλη για να βράσει από την εστιασμένη δέσμη.

post-24801-1416076559,9262_thumb.jpg

Η δεύτερη προσπάθεια ήταν βελτιωμένη σε αρκετά σημεία.

Αντί για κατσαρόλα έβαλα επάνω στην μεταλλική βάση ένα βάζο του ενός λίτρου. Μέσα στο βάζο έβαλα περίπου δύο ποτήρια νερό και ένα ποτήρι ρύζι.

Για να μπορεί το νερό να απορροφά ευκολότερα τις ακτίνες έριξα μέσα μια κουταλιά μπαχαρικό κάρυ και μια αλάτι, έτσι το νερό έγινε κίτρινο.

Εστίασα την δέσμη στην βάση του βάζου. Για να ξέρω τι συμβαίνει έβαλα εκεί και ένα θερμόμετρο από θερμοσίφωνο.

Το σύστημα λειτούργησε καλά. Σταδιακά το θερμόμετρο ανέβαινε και έφτασε το τέρμα του στους 150C.

Μέσα στο βάζο η θερμοκρασία ήταν μικρότερη καθώς η θερμότητα διαχεόταν στο νερό με το ρύζι.

Τον ηλιακό βραστήρα άφησα να λειτουργεί περίπου 2 ώρες, μεσημεριανές ώρες από 12-14. Χρειάστηκε να ανέβω στην ταράτσα να ρυθμίσω την εστίαση 2-3 φορές.

Κάθε 20-30 λεπτά η δέσμη έχανε την εστίαση από την κίνηση της Γης-μεταβολή της θέσης.

Μετά από 1:45 λεπτά το ρύζι ήταν επιτέλους έτοιμο. Μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής στην φωτο. Στο λιτό πιάτο με βρασμένο ρύζι έβαλα ψιλοκομμένη ντομάτα και μερικά φύλλα βασιλικό.

post-24801-1416076560,1429_thumb.jpg

Αυτή η δοκιμή είχε επιτυχία αλλά.. Ο χρόνος παρασκευής μικρής ποσότητας (μόνο ένα πιάτο) είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Οπωσδήποτε αυτό το σύστημα θα είχε μεγαλύτερη απόδοση εάν είχε μεγαλύτερο μέγεθος.

Βρήκα στο δίκτυο μερικά προϊόντα-κατασκευές για αυτή την δουλειά solar.

post-24801-1416076559,9955_thumb.jpg

Την μέθοδο αυτή σίγουρα δεν θα θέλετε να εφαρμόσετε για παρασκευή φαγητού. Όμως αυτή την μέθοδο θα εκτιμούσε ένας ναυαγός σε νησί δίχως ηλεκτρισμό.

Τι θα κάνατε δίχως την ενέργεια που θεωρείτε δεδομένο πως μπορείτε να καταναλώνετε-ουμε αλόγιστα;

Τι θα κάνατε εάν δεν έχετε χρήματα να αγοράσετε αγαθά, εάν με τα χρήματα δεν μπορείτε να αγοράσετε τροφή, εάν σας λείψουν χρήματα, τροφή, ενέργεια; Και όμως είναι πιθανότητα..

\|/

Την παρουσίαση αυτής της προσπάθειας αφιερώνω στον φίλο κ συνάδερφο Γεντι που είναι συνειδητοποιημένος και δραστήριος κατασκευαστής Α.Π.Ε.

post-24801-1416076559,4565_thumb.jpg

post-24801-1416076559,8887_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.