Jump to content



Περί Arduino


theoamd

Recommended Posts

Ναι, είναι αλήθεια. Μέσα μου νομίζω ότι θα κερδίσω το 1ο βραβείο post στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Πάμε σοβαρά τώρα.

Θέλω να ασχοληθώ λίγο και με harware(παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα :red: ) και σκέφτομαι για arduino, οπότε επειδή δεν θέλω να παίρνω πρώτα το pcb μετά ένα component, μετά κάποιο άλλο, βρήκα ένα δυο πακετάκια που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον(μιας και έχουμε κάποια λεφτά στην άκρη) :

INTERNET NOW! ARDUINO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - Fritzing Starter Kit with Arduino Uno

INTERNET NOW! ARDUINO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - Workshop kit- Base level

Βέβαια απ'όσο ξέρω έχει βγει και πιο καινούρια έκδοση, αλλά τεσπά, ότι και να προτείνετε, θα με βοηθήσει για την τελική επιλογή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω σε τι βαθμό θες να ασχοληθείς με μικροεπεξεργαστές και με σε τι επίπεδο ειναι οι γνώσεις σου σε ηλεκτονικά αλλά τα πακετακια αυτα στο θέμα των εχτρα εξαρτηματων ειναι το λιγότερο πενιχρα. Το ακριβό έχει το μόνο θετικό ότι έχει μερικά εξαρτηματάκια εξόδου οπως το σερβο, τον αισθητήρα κλίσης κλπ, τα οποία αξίζουν.

Κατ'αρχην ειναι σημαντικό άν εχεις η όχι πρόσβαση σε κολλητήρι/ σταθμό συγκόλλησης /αποκόλλησης η κάτι παρόμοιο.

κολλητήρι τύπου lidl ειναι πεταμένα λεφτά

Αν έχεις τέτοιο εργαλείο τότε αρχίζουμε να μιλάμε για σοβαρή ενασχόληση.

Απο εκει και περα,

Breadboard- βοηθάει αλλά δεν ειναι απαραίτητο να πάρεις αυτην την μορφή (με τα λαμάκια) , μπορεις να παρεις σκέτη τρυπημενη πλακετα με αγωγούς και κολλάς-ξεκολας με το κολλητηρι ότι χρειάζεσαι και μπορεις να την κοψεις όσο θές με ενα κοπίδι η με ενα τροχάκι και να έχεις αυτόνομα κυκλώματα.

Αντιστάσεις -πυκνωτές-δίοδοι , υπάρχουν πακέτα των 100 κομματιών με διάφορα νούμερα και γενικά είναι παμφθηνα πραματακια ( αντιστασεις 1-2 λεπτα, πυκνωτές μικροι 5-10λεπτα , δίοδοι χαμηλης ισχύως 5-10λεπτα επίσης)

Τρανζίστορ-φετ-μοσφετ κλπ γενικά θες μερικά βασικά νούμερα πχ 2n2222, bc137 κλπ απο τρανζιστορ δηλαδη μερικά NPN, μερικα PNP για χαμηλά ρεύματα <300mA τα οποία είναι φθηνά πραματάκια επίσης. Για υψηλά ρεύματα οι ημιαγωγοί ακριβαίνων σοβαρα και γενικα τους χρειάζεσαι κατοπιν "οριμης" απόφασης ποιον χρειάζεσαι και σε τάση και ρευμα πρέπει να αντέχει.

Απο καλώδια- μπορεις να παρεις χυμα καλώδιο μονοκλωνο 0.5 η 0.8 ή 1mm με μόνωση σιλικόνης (~1ευρω τα 2-3μετρα) και να κανεις καλωδιάκια με ενα κοφτάκι ηλεκτρολογικό

Όσο για επεξεργαστές, οι περισσότερες εταιρίες δίνουν δωρεάν δείγματα των επεξεργαστών και άλλων ολοκληρωμένων μέσα απο την σελίδα τους. Μπορεις να μπεις και να παραγγείλες μερικους.

Οι περισσοτεροι επεξεργαστές για να δουλέψουν θέλουν 2 πυκνωτάκια, εναν κρυσταλλο χρονισμού(οχι πάντα), και μια τροφοδοσία στα 5v , πράγματα τα οποία είναι φθηνα σχετικά.

Αν έχεις κάποιον να σε βοηθάει που ξέρει τότε μπορεις με λιγότερα χρήματα να φτιάξεις ότι θες. Αν πάλι θες μια απλή λύση για να παρεις μια γευση λιγο από όλα και τίποτα ιδιαίτερο τότε το πακετο θα σε καλυψει.

Οσο για το arduino σαν επεξεργαστής είναι κάτι απλοποιημένο ως επεξεργαστής που δεν σου δινει την αίσθηση της πληθώρας των σοβαρων εφαρμογών που μπορεις να κάνεις με μικροεπεξεργαστες.

Το ποστ ειναι αρκετουτσικο και υπάρχουν πάρα πολλα ακόμα που είναι καλό να σου πει κάποιος εφόσον ξεκινας με hardware.

Για arduino και για PIC υπάρχουν πολλά βιβλία και ελέυθερα στο δίκτυο είτε απο πανεπιστημια (Ηλ.Μηχ ΕΜΠ-Πατρας-ΑΠΘ-Κρητης) είτε σε ποιο απλή μορφή ξενες κυρίως σειρές όπως το Evil Genius και αρκετες άλλες.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα τραγικά αλλα να βοήθησα κάπως

Link to comment
Share on other sites

Το προγραμματιστειρι που δείχνεις είναι αυτό Funduino Arduino Uno 2011 ATMEGA328P PU ATMEGA8U2 AVR MCU Board USB 2 0 Cable | eBay καλύτερα να τα πάρεις κομμάτι κομμάτι παρά σε πακέτο και από Ελλάδα κιόλας

Link to comment
Share on other sites

Το προγραμματιστειρι που δείχνεις είναι αυτό Funduino Arduino Uno 2011 ATMEGA328P PU ATMEGA8U2 AVR MCU Board USB 2 0 Cable | eBay καλύτερα να τα πάρεις κομμάτι κομμάτι παρά σε πακέτο και από Ελλάδα κιόλας

Ναι όντως. Λίγες μέρες έπειτα από το post είδα και στο ebay και πραγματικά μόνο από εκεί συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.